Теми статей
Обрати теми

Звіт з ЄСВ: і знову буря

Ще не в усіх «зарубцювалися» спогади про «винесення мозку» під час здавання оновленого Звіту з ЄСВ за червень. І тут на рівному місці — знову «здрасьте…»!
оновлена vs стара форми Д4

З чого усе починалося... 18 жовтня 2016 року набрав чинності наказ Мінфіну від 07.09.2016 р. № 813 (далі — наказ № 813). Він уніс мікрозміни до Порядку № 435* та форми Звіту з ЄСВ.

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Якщо говорити про ЄСВ-звітність звичайних роботодавців (Звіт за формою № Д4), то текст таблиць 1, 5, 6 і 7 не змінився. А от у пункті 8 Переліку таблиць Звіту слова «престарілим, який», «досяг» замінили словами «особою похилого віку, яка», «досягла» .

Головні управління ДФС в областях (Чернігівській, Івано-Франківській, Закарпатській тощо) одразу ж на своїх офіційних сайтах опубліковували інформацію про те, що «...оскільки наказ № 813 опублікований уже в жовтні, уперше відзвітувати щодо ЄСВ за новою формою роботодавці повинні будуть саме за жовтень 2016 року у листопаді».

img 1Причому зверніть увагу, що на деяких сайтах ДФС в областях досі «висить» така інформація.

І раптом, як грім серед ясного неба, — лист ДФСУ від 08.11.2016 р. № 35758/7/99-99-13-02-01-17 (далі — лист № 35758) із геть іншою інформацією про те, «звідколи» слід звітувати щодо ЄСВ за новою формою. Цитуємо: «Звітність зі змінами, внесеними наказом № 813, подаватиметься платниками єдиного внеску починаючи з 01.12.2016». І на додачу —рекомендація від ДФСУ для Головних управлінь ДФС в областях, м. Києві: «Для запобігання виникненню непорозумінь під час подання платниками звітності з єдиного внеску зазначену інформацію необхідно взяти до уваги, використовувати у роботі та довести до платників єдиного внеску».

Ну що тут сказати, шановані читачі?! Враховуючи, що лист № 35758 було опубліковано на офіційному сайті ДФСУ тільки 11 листопада, а 14 листопада на офіційних сайтах обласних податкових продовжували «красуватися» колишні роз’яснення, жодне добре слово з цього приводу на думку не спадає.

Та облишмо емоції і розберімося з тим, що робити роботодавцям, які здали Звіт з ЄСВ за новою формою. Знайти відповідь на «звітне» питання ми спробували в ДФСУ. В усних консультаціях (у листі № 35758 жодних роз’яснень із цього приводу не було) податківці наполягають на необхідності перездачі Звіту за жовтень 2016 року з використанням старої форми . Слів немає.

А що робити тим, хто цього не зробить (технічно не зможе зробити, оскільки форми оновлені)? Сподіватися на розуміння контролерів.

Лілія Ушакова, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua

Теги ЄСВ-звіт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі