Теми статей
Обрати теми

Мінзарплата в 3200: що врахувати

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Кабмінівський проект Держбюджету на 2017 рік, переданий Верховній Раді на розгляд до другого читання, передбачає збільшення мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року до 3200 грн. Та це й не новина вже. Зараз цікавить інше: як цього «гіганта» втиснуть в чинне законодавство? Так, цікаві, зокрема, законопроекти № 5130 та № 5132. Дивимося, що хочуть змінити.
майбутнє підвищення мінзарплати

Оплата праці

1. Визначення мінімальної заробітної плати. З визначення мінзарплати зникне «прив’язка» до простої, некваліфікованої праці. Але це не означає, що роботодавці тепер зможуть установлювати всім працівникам зарплату в мінімальному розмірі. Вимога щодо необхідності оплачувати працю працівників з урахуванням їх кваліфікації та складності виконуваних робіт залишиться і в ст. 95 КЗпП, і в ст. 6 Закону про оплату праці.

img 1Врахуйте: система оплати праці, що застосовується на підприємстві, має бути зафіксована у колективному договорі.

2. Розмір зарплати працівника. Розмір зарплати за повністю виконану місячну норму робочого часу не може бути нижче розміру мінзарплати. Причому при порівнянні з мінзарплатою нарахованої працівнику зарплати не враховуватимемо тільки:

— доплати за роботу в несприятливих умовах праці та умовах підвищеного ризику для здоров’я, за роботу у нічний та надурочний час, за роз’їзний характер праці;

— премії до святкових та ювілейних дат.

Нині ж ми з мінімальною зарплатою фактично порівнюємо тільки місячний оклад (тарифну ставку) працівника, відкидаючи УСІ(!) нараховані йому доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати.

3. Доплата до мінзарплати. Ще одна новинка. Якщо працівник виконує місячну норму праці, але його зарплата не дотягує до мінімалки, роботодавець зобов’язаний буде встановити йому доплату до рівня мінзарплати.

img 2Ця доплата має виплачуватися щомісяця одночасно із зарплатою.

Така ж «домінімальна» доплата буде і в разі, якщо відхилення від мінзарплат пов’язані з періодичністю виплати складових зарплати працівника.

А як же тоді бути з тими, хто працює на умовах неповного робочого часу? Невже і їм потрібно буде доплачувати до мінзарплати img 3?

Звісно ж, що ні. Інакше була б викривлена суть оплати праці в режимі неповного робочого часу: менше працюєш — менше отримуєш.

Оплата праці працівників на умовах неповного робочого часу здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. У зв’язку з цим місячний фонд оплати праці працівника може бути меншим від мінзарплати, але при цьому в умовах нормальної тривалості робочого часу заробітна плата працівника має бути не нижче встановленого законодавством рівня мінімальної заробітної плати.

Аналогічне правило діє і для відрядників.

img 4Тобто відрядні розцінки повинні встановлюватися так, щоб при виконанні місячної норми оплата праці працівника була не менше мінзарплати.

Важливо! Якщо працівник не виконав місячну норму праці, його праця оплачуватиметься пропорційно відпрацьованій нормі праці або залежно від виробітку. Тобто виплата може бути менше мінімальної заробітної плати. Таким чином, у цій частині усе без змін і без доплат до мінзарплати img 5.

4. Перевірки Держпраці. У ст. 265 КЗпП планується розширити перелік правопорушень, виділивши з «інших порушень трудового законодавства» такі, як:

— недопуск до проведення перевірки з питань дотримання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні — штраф у трикратному розмірі мінзарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення;

— недопуск до проведення перевірки, що проводиться з метою виявлення працівників, які допущені до роботи без оформлення трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві; виплата зарплати без нарахування та сплати ЄСВ та податків — штраф у стократному розмірі мінзарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

ЄСВ та єдиний податок

Тут усе крутиться навколо підприємців. Дивіться самі...

1. Пенсія та сплата ЄСВ. Ура! Планується звільнити від сплати ЄСВ за себе УСІХ підприємців, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Зараз такою пільгою можуть скористатися тільки підприємці-єдиноподатники.

2. ЄСВ у безприбутковому місяці загальносистемника. Погані новини img 6. Цілком можливо, що загальносистемників зобов’яжуть сплачувати ЄСВ за кожен місяць звітного року.

Зауважимо, що нині загальносистемники, які не отримують дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, мають право не сплачувати ЄСВ за такий рік або безприбутковий місяць.

3. ЄСВ та єдиноподатники. Для платників єдиного податку групи 1 ( п.п. 1 п. 291.4 ПКУ) передбачено можливість сплати ЄСВ за себе у сумі не менше 0,5 мінімального страхового внеску. І тут же ложка дьогтю — до страхового стажу такі місяці «половинчастої сплати» потраплять пропорційно сплаченому ЄСВ.

4. Єдиний податок. Законопроектом № 5132 (допрацьованим) передбачена «переприв’язка» ставки єдиного податку для платників групи 1 до розміру прожитмінімуму (до 10 % розміру прожитмінімуму, а не мінзарплати, як тепер).

img 7При цьому передбачається, що розмір прожитмінімуму залишиться на рівні 1600 грн.

Звертаємо увагу! Тут ми розглянули законопроекти № 5130 і № 5132. Вони поки не прийняті Верховною Радою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі