Теми статей
Обрати теми

«Під мікроскопом»: група 2 спрощенців

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Якщо підприємець-єдиноподатник бажає заощадити на податках, але при цьому отримати певну свободу діяльності, то обере саме групу 2. Тут і податки нижчі, ніж у групі 3, і дозволених видів діяльності більше, ніж у групі 1. Так чим же можна займатися єдиноподатнику групи 2? З ким співпрацювати? І що може змінитися з нового року? Дізнайтеся про це з нашої статті!
ЄП, група 2, заборони, послуги, експорт, імпорт, податкова реформа

Зараз

Продавати товари. Єдиноподатник групи 2 має право продавати товари як власного виробництва (виробнича діяльність), так і куплені для перепродажу в інших осіб (торговельна діяльність). І зовсім неважливо, у кого куплено товар (у громадянина, підприємця, юрособи). Так само ви можете продати товар, отриманий безоплатно.

Зауважимо, що хоча ПКУ і не вимагає від єдиноподатників мати документи на товар, ми настійно рекомендуємо їх мати та зберігати1.

1 Про те, навіщо це потрібно, ми розповідали у статтях «Чи потрібні ФОП-єдиноподатникам документи на товар» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 10) і «Торгуєте? Тоді у вас мають бути ось такі документи...» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 45).

Де можна торгувати? Де заманеться: це необов’язково має бути ринок (як у групі 1). Ви можете торгувати і на території ринку, і за його межами — та хоч на всій території України. Головне — пам’ятати, що місце, де ви торгуєте, обов’язково має бути зазначене у Заяві про вибір спрощенки. У разі зміни місця діяльності потрібно знову подати цю саму Заяву — з новою адресою.

Також при «освоєнні нових територій» потрібно буде самому «здатися» податківцям img 1. Для цього подайте їм за основним місцем обліку (тобто за місцем проживання) повідомлення за формою № 20-ОПП.

У деяких «важких» випадках доведеться ще й стати на облік у «чужій» податковій як за неосновним місцем обліку2.

2 Усі нюанси знайдете у статті «Філія» у особи-підприємця: «Що? Де? Куди?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 10).

А як щодо ЗЕД? No problem img 2. Єдиноподатники групи 2 мають право продавати товар за кордон (на експорт) або імпортувати його. Жодних заборон на це у ПКУ немає.

img 3Виняток — підакцизні товари (тобто всі ті, на які встановлено ставки акцизного збору у ст. 215 ПКУ).

А кому можна продавати товари? І тут жодних заборон img 4 — продавайте їх, кому побажаєте: громадянам (населенню), підприємцям та юрособам (незалежно від їх системи оподаткування) і навіть іноземцям.

Який товар можна продавати? Продавати можна все, що не заборонено. А заборони, на жаль, є ( п. 291.5 ПКУ). Отже, у групі 2 спрощенки не можна торгувати: (1) підакцизними товарами (товари зі ст. 215 ПКУ: алкоголь, тютюнові вироби, пальне, транспортні засоби тощо); (2) дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням, ювелірними та побутовими виробами з них і дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; (3) предметами мистецтва, колекціонування та антикваріату; (4) корисними копалинами (крім копалин місцевого значення).

img 5Єдиноподатникам (у тому числі й групи 2) дозволено роздрібний продаж пива3, столових вин, паливно-мастильних матеріалів у ємностях менше 20 л.

3 Щоб торгівля пивом не стала для вас «троянським конем», попередньо прочитайте статтю «Пиво vs єдиний податок: «дивацтва» від ДФСУ» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 28).

Вести ресторанне господарство. Крім торгівлі, єдиноподатники групи 2 мають право відкрити ресторан, кафе, буфет або інший заклад ресторанного господарства.

Де? Знову ж таки, без обмежень, але, зрозуміло, на території України. Тут актуально все, що було сказано вище щодо повідомлення за формою № 20-ОПП та неосновного місця обліку.

Кого в ньому можна обслуговувати? Кого завгодно img 6: населення, туристів, підприємців та юросіб (незалежно від системи оподаткування). Податківці підтверджують, що ресторанне господарство належить до торгівлі, а не до сфери послуг (категорія 107.03 ЗІР). Тому замовником може бути хто завгодно, а щодо товарів, що продаються, потрібно дотримуватися усе тих же заборон, про які ми щойно говорили у розділі «Продавати товари».

Виконувати роботи (послуги). Крім торгівлі та ресторанного господарства, спрощенці групи 2 також можуть займатися наданням послуг та виконанням робіт.

Де? Місце діяльності як і раніше не обмежене.

Кому? А ось тут обережніше. Послуги/роботи можна надавати/виконувати тільки населенню та єдиноподатникам (сюди входять підприємці-спрощенці будь-якої групи, юрособи групи 3 та юрособи-сільгоспники групи 4).

img 7Населення — це громадяни держави, іноземні громадяни, які живуть у цій державі, особи без громадянства та особи з подвійним і більше громадянством.

Усім іншим замовникам доведеться відмовити img 8. На жаль, але єдиноподатник групи 2 не має права виконувати роботи / надавати послуги для:

— підприємців на загальній системі оподаткування;

незалежних професіоналів (адвокатів, нотаріусів, лікарів, художників, артистів, оцінювачів, аудиторів та інших самозайнятих осіб). У самому ПКУ визначення таких осіб розпливчасте, але податківці вирішили, що їх не можна віднести до населення, оскільки вони вже мають у податковій статус «самозайнята особа» (лист ГУ ДФС у м. Києві від 04.02.2016 р. № 71/В/26-15-12-02-14, категорія 107.12 ЗІР);

юросіб — платників податку на прибуток та юросіб-неприбутківців (у тому числі бюджетників, адже вони не є єдиноподатниками);

закордонних юросіб (оскільки вони не можуть бути єдиноподатниками — п.п. 291.5.7 ПКУ) та громадян, які перебувають за кордоном (адже вони не є населенням України).

img 9Як бачимо, експортом послуг у групі 2 займатися не варто (для цього краще обрати групу 3).

А якщо ми надали послугу представнику «населення», якого відрядив «заборонений» контрагент? Податківці у такому разі дотримуються лояльної позиції. Якщо відряджений працівник оплатив спожиті ним послуги особисто, порушення немає (категорія 107.01 ЗІР).

Зверніть увагу: заборона на роботи/послуги «працює» тільки у тому разі, якщо спрощенець групи 2 є їх виконавцем. Якщо ж він вирішить, навпаки, замовити роботи/послуги, то зможе це зробити у кого завгодно img 10.

Наприклад, ніхто не заборонить єдиноподатнику групи 2 проконсультуватися в юрособи — платника податку на прибуток. Самому ж консультувати таку особу, на жаль, не можна.

Але навіть якщо ваш замовник «правильний», ви можете надати йому не які завгодно послуги, а тільки ті, які не заборонені. Що ж заборонено?

Дивіться, у групі 2 не можна: (1) бути посередником при купівлі, продажу, оренді та оцінці нерухомості (по суті, заборонено ріелторські послуги); (2) займатися аудитом (але дозволено надавати послуги бухобліку, попри те, що ці види діяльності значаться під одним кодом КВЕД4); (3) надавати послуги пошти та зв’язку (при цьому кур’єрська діяльність дозволена); (4) управляти підприємствами, проводити технічні випробування та дослідження; (5) організовувати гастрольні заходи та торги предметами мистецтва і антикваріату; (6) здавати в оренду землю або нерухомість понад установлені норми (для землі — 0,2 га, для житлових — 100 кв. м, для нежитлових — 300 кв. м).

4 Подробиці у статті «Єдиний податок і бухгалтерські послуги: тест на сумісність» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 44).

img 11Заборонено тільки посередництво, а купувати, продавати, здавати в оренду (суборенду) від себе особисто — можна. img 12Якщо ваша нерухомість або земельна ділянка більше норми, то ви можете здавати в оренду її частину. А про іншу площу просто забудьте.

Важливі обмеження. Не забудьте: щоб працювати в групі 2 спрощенки, у вас має бути не більше 10 найманих робітників і річний дохід не більше 1,5 млн грн ( п. 291.4 ПКУ).

Що зміниться з нового року

Очікувана податкова реформа, швидше за все, взагалі не торкнеться правил роботи на єдиному податку. А ось подвійне підвищення мінзарплати, на жаль, призведе до того, що єдиний податок і ЄСВ в групі 2 збільшаться аж у 2 рази. У результаті щомісячне податкове навантаження в групі 2 складе 1344 грн. замість нинішніх 600 грн. «з хвостиком» img 13!

До речі, єдиноподатникам групи 1 пощастило більше. Є законопроекти, якими передбачається, що вони платитимуть єдиний податок з прожитмінімуму (який залишиться 1600 грн.), а ЄСВ — від половини мінзарплати. Тобто податкове навантаження у них кардинально не зросте5. А ось для групи 2 таких поблажок немає img 14. Але вони ще можуть з’явитися, оскільки Комітет з податкової політики, який дає оцінку вказаним законопроектам, порадив законодавцям зберегти нинішнє податкове навантаження і для единоподатників групи 2 img 15.

5 Про це ви могли прочитати в статті «Податкова реформа все ближче: нові деталі» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 47).

Про всі новинки, як тільки вони перейдуть із статусу проекту у статус законодавчого акта, ми вас обов’язково повідомимо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі