Теми статей
Обрати теми

Середня зарплата за 2 місяці для «новачка»

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Наш сьогоднішній «герой» — лист Мінсоцполітики від 08.11.2016 р. № 1537/13/84-16. Чим він цікавий? Зараз усе розповімо.
розрахунок середнього заробітку згідно з Порядком № 100, відрядження

Коли необхідно оплатити період відрядження, військової служби «солдата підприємства» або військових зборів, вимушеного прогулу, обов’язкового медогляду працівників, ми з вами звертаємося до Порядку № 100*. У загальному випадку розрахунок середньоденної (середньогодинної) зарплати для оплати таких періодів здійснюємо виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата ( абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Тут усе зрозуміло. Та як же розрахувати середньоденну (середньогодинну) зарплату «новачкові», який пропрацював на підприємстві менше двох календарних місяців? Порядок № 100 говорить, що в цьому разі середню зарплату обчислюють виходячи з виплат за фактично відпрацьований час (див. абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

Що слід розуміти під фактично відпрацьованим часом? Чому дорівнюватиме розрахунковий період, якщо, наприклад, у відрядження з 18 жовтня направляється працівник, який був прийнятий на роботу: (а) 10 серпня 2016 року; (б) 15 вересня 2016 року; (в) 10 жовтня 2016 року?

Здавалося б, у всіх трьох ситуаціях працівники перед місяцем від’їзду у відрядження не пропрацювали повні два календарні місяці. Отже, і розрахунковий період має визначатися однаково — фактично відпрацьовані дні з дати прийняття на роботу до дати від’їзду у відрядження. Та це правило спрацювало у Мінсоцполітики (див. лист, що коментується) тільки в ситуаціях:

— «б» — працівник прийнятий 15 вересня, а від’їжджає у відрядження 18 жовтня. Розрахунковий період: 15 вересня — 18 жовтня 2016 року;

— «в» — працівник прийнятий 10 жовтня, а від’їжджає 18 жовтня. Розрахунковий період: 10 жовтня — 18 жовтня 2016 року.

А ось за ситуації «а» — працівник прийнятий 10 серпня, а від’їжджає у відрядження 18 жовтня — розрахунковий період «обрізали» останнім днем вересня img 1.

img 2Обчислювати середню зарплату Мінсоцполітики пропонує виходячи із зарплати, нарахованої за фактично відпрацьовані дні з 10 серпня по 30 вересня 2016 року.

Чому? На жаль, але обґрунтування висновку у листі немає. На наш погляд, це пов’язано з тим, що в ситуації «а» у працівника є фактично відпрацьовані дні у двох календарних місяцях, що передують місяцю від’їзду у відрядження. Адже дійсно, в абз. 3 п. 2 Порядку № 100 (див. вище) не зазначено, що два місяці розрахункового періоду працівник-«новачок» має відпрацювати повністю.

img 3Тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, що передує події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Підіб’ємо підсумки. «Новоприйнятому» працівнику, що направляється у відрядження, у якого є відпрацьовані дні у двох календарних місяцях, що передують місяцю від’їзду, середньоденну зарплату розраховуємо виходячи з виплат, нарахованих за такі дні. В іншому випадку середньоденну зарплату для оплати періоду відрядження «новачкові» обчислюємо виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі