Теми статей
Обрати теми

Благодійна допомога… б’є благодійника?!

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Здавалося б, добрі наміри, пов’язані з підтримкою проведення АТО, мають бути підтримані урядом. Законодавство в цій частині (той же ПКУ) було змінено відповідним чином. Але! Є моменти, що вставляють палиці в колеса навіть у цьому випадку №З№!!! Зокрема, це стосується податку на прибуток, а саме високодохідних його платників. І виною всьому — відставання підзаконних актів.
благодійність, АТО, бухоблік, податок на прибуток, коригування

Так би мовити, «дяка» Кабміну img 1. Зараз пояснимо.

У бухобліку сума безповоротної допомоги, у тому числі наданої неприбутковій організації, збільшує витрати періоду. Це все, що потрібно знати щодо нашого питання низькодохідним платникам (крім тих з них, хто не пішов у «відказники» img 2). У прибутковому питанні.

А ось високодохідним платникам податку (як і низькодохідним «добровольцям») є над чим помізкувати… Згідно з п.п. 140.5.9 ПКУ вони зобов’язані проводити збільшуюче коригування. Суть його в тому, що бухфінрезультат підлягає збільшенню на суму допомоги або на вартість безоплатно переданих (наданих) товарів/робіт/послуг, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, у випадку якщо таку допомогу було дано неприбутковій організації.

img 3Якщо прибуток у минулому році був відсутній, ДФСУ веліла збільшувати фінрезультат до оподаткування на всю суму наданої допомоги.

Найбільше запитань — щодо допомоги, пов’язаної з АТО. І ось тут саме час згадати про п. 33 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ (ср. ). Він «накладається поверх» п.п. 140.5.9 ПКУ і у визначених у ньому випадках «блокує» необхідність проведення зазначеного коригування.

Але є в цьому пункті одна істотна вада img 4. Щодо тих товарів, які прямо в ньому названі (засоби індивідуального захисту, лікарські засоби тощо), запитань немає — коригування не застосовується. Проблема з іншими (прямо не названими) товарами (роботами, послугами), перелік яких має визначати КМУ.

Він такий перелік досі не затвердив img 5. ДФСУ в листі від 20.07.2016 р. № 7612/Б/99-99-15-03-02-14 вказала на цю «ахіллесову п’яту».

Тобто в частині безоплатної передачі цих «прямо не названих товарів» п. 33 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ поки не працює. В той же час…

У пізнішому своєму листі (від 28.07.2016 р. № 16198/6/99-99-15-02-02-15) ДФСУ, згадуючи про звільнення від коригування, скромно промовчала про відсутність постанови КМУ. Те саме можна сказати і про роз’яснення в категорії 102.21 ЗІР. Тож, може, якщо зіткнулися з необхідністю проведення коригування, спробувати звернутися до податківців за індивідуальною податковою консультацією?

Ну і наприкінці звернемо увагу, що все це актуально лише для випадку, коли отримувач є неприбутківцем. Інакше нічого не потрібно коригувати. Адже якщо отримувач неприбутківцем не є, коригування ПКУ не передбачені.

img 6До речі, на початку місяця в електронному кабінеті платника на сайті ДФСУ* з’явився Реєстр неприбуткових установ та організацій. Але поки його робота потребує багато кращого...

* https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі