Теми статей
Обрати теми

Шість каверзних запитань про Книгу обліку доходів єдиноподатника

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Книга обліку доходів1 єдиноподатника. Здавалося б, проста Книга. Та бувають ситуації, в яких одразу й не збагнеш, як цю просту Книгу правильно заповнити. Сьогодні ми якраз і розбиратимемося з такими каверзними запитаннями.
реєстрація Книги, нумерація, готівковий та безготівковий дохід, безоплатні товари, повернення грошей єдиноподатнику, штрафи

1 Про заповнення Книги обліку доходів і витрат (для єдиноподатників групи 3 — платників ПДВ) ви можете прочитати у статті «ППЄПська Книга ОДВ: завжди є про що поговорити» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 46).

1. Виручка надійшла, а Книгу ще не зареєстровано. Така ситуація дуже часто трапляється у «зелених» підприємців, які тільки-но починають діяльність. Або тих, хто перейшов із загальної системи на спрощену, у зв’язку з чим потрібно «перестрибнути» на нову Книгу. Або у тих, хто банально проґавив і вчасно не помітив, що Книга вже закінчується. У результаті: дохід є, а нову Книгу ще не зареєстрували. Як бути?

Майте на увазі: згідно з наказом ДФСУ від 13.01.2015 р. № 72 Книгу обліку вам повинні зареєструвати того ж дня, коли ви її принесли до податкової. Мається на увазі паперова Книга.

2 Ним затверджено інформаційну картку № 17-01 щодо надання адмінпослуги з реєстрації книг обліку для підприємців-єдиноподатників.

img 1З електронною Книгою такої «блискавичної реакції» може й не бути (податківцям відведено на роздуми кілька днів3).

3 Див. Порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579 (далі — Порядок № 579).

Тобто ситуацію в принципі можна врятувати. Якщо, звичайно, не йдеться про внесення записів заднім числом. Якщо складнощів з тим, щоб роздобути саму нову Книгу, немає. Якщо податківці дотримуватимуться встановлених для них строків реєстрації і зареєструють її того ж дня. Щось багатенько тих «якщо» виходить, чи не так?

Відповідно ідеальної ситуації, коли спершу — реєстрація Книги, а вже потім — заходження виручки, може й не бути.

Якщо надходження платежу можна відстрочити до реєстрації, зробіть це. Якщо виручку отримано раніше реєстрації, читайте далі.

Готівка. Основний фокус у тому, що невідображення / несвоєчасне відображення готівкового доходу в Книзі обліку — вельми болісна штука. Щодо того, що розцінюється як неоприбуткування / несвоєчасне оприбутковування готівки із застосуванням 5-кратного штрафу (ст. 1 Указу № 4364).

4 Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Відповідно внесення до зареєстрованої Книги відомостей про заходження готівки заднім числом (зазначена дата отримання доходу передує даті реєстрації Книги) — це підписання собі штрафного вироку.

Як кажуть, «думайте самі, вирішуйте самі». На те вона й готівка, що її надходження перевіряючим складно відстежити img 2. Потоп, ремонт, переоблік… «вам у руки».

img 3Оприбуткування готівки — це в тому числі запис про виручку в Книзі обліку. Дата реєстрації Книги пізніша, ніж запис про дохід? Штраф за несвоєчасне оприбуткування.

Власне усе з тієї ж причини складно собі уявити єдиноподатника-готівковика з РРО. Але якщо РРО або Книга обліку розрахункових операцій на господиницю у вас таки є і ви реєстрували надходження готівки, то, зрозуміло, цей номер не пройде. У такому разі краще внести записи до зареєстрованої Книги заднім числом і у разі чого намагатися доводити, що оприбуткування для вас — це запис у Книзі обліку розрахункових операцій, який було зроблено своєчасно і в повному обсязі. Втім, шанси це довести невисокі img 4.

Безготівка. Якщо маємо справу з безготівковим розрахунком, неоприбуткування із запаморочливим 5-кратним штрафом з порядку денного знімається. Це тішить img 5. З другого боку, приховати безготівку ви не зможете. Тож одразу після того, як Книгу вам зареєструють, перенесіть до неї всі записи з банківських виписок заднім числом. У цьому випадку податківці зможуть оштрафувати вас лише на 51 — 136 грн. (за неналежне ведення обліку доходів і витрат, ст. 1641 КпАП).

img 6Але можна буде поборотися за те, що це порушення не є триваючим і після закінчення 2 місяців за нього вже не можна покарати адмінштрафом (ст. 38 КпАП).

2. Що буде, якщо не розділяти в Книзі готівковий та безготівковий дохід? Як видається, податківці не забудуть оштрафувати такого підприємця за неналежне ведення обліку доходів і витрат (51 — 136 грн., ст. 1641 КпАП). Причому це порушення триваюче. Відповідно, поки ви його не виправите (виправлення в Книзі обліку допустимі), перебіг рятівного двомісячного строку із ст. 38 КпАП не почнеться.

Але важливіше інше: чи не оштрафують вони за неоприбуткування готівки (зважаючи на величезний штраф, з цим жартувати не можна)? На наш погляд, не повинні. Дивіться: в п. 1.2 Положення № 6375 сказано, що оприбуткування готівки — це запис усієї суми, що надійшла, в Книзі обліку доходів. При цьому неважливо, чи виділяли ви готівковий дохід окремим рядком. Головне, що ви записали його до Книги. Якщо записали повністю і вчасно (в день отримання готівки) — це означає, що готівку своєчасно і в повній сумі оприбутковано. А коли так, то і «п’ятикратці» не бувати img 7! Але краще в такому разі зробити хоча б підсумковий розподіл. А вже потім робити такий розподіл одразу.

5 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

3. Безоплатно отриманий товар — готівка чи безготівка у Книзі обліку? Безоплатно отримані товари — це не грошові кошти. Вони не мають грошової природи, тому в принципі не можуть бути готівковими чи безготівковими (адже такими бувають тільки грошові кошти). Власне й сам Порядок № 579 розбиття готівка/безготівка наказує проводити лише для грошових доходів. Виходить, проблеми ніякої немає!

4. Продаж товару, отриманого безоплатно. Товар, який було отримано безоплатно, єдиноподатник має право продавати. Жодної заборони в ПКУ із цього приводу немає. Але як же бути з доходом?

У разі отримання безоплатного товару підприємець відображає дохід у графі 5 Книги (п. 292.3 ПКУ). А у разі його продажу, виходить, потрібно ще раз відобразити дохід, але вже в графі 2? На жаль, виходить саме так img 8.

Увага: у разі продажу безоплатно отриманого товару в графі 2 Книги зазначаємо всю суму, отриману від покупця (не зменшуємо її на дохід, відображений при безоплатному отриманні товару)!

У результаті безоплатно отримані товари можуть обійтися дуже недешево. Так, єдиноподатнику групи 3 доведеться сплатити єдиний податок двічі: при отриманні безоплатних товарів та при їх продажу.

img 9Цікаво, що у єдиноподатників груп 1 і 2 податкове навантаження не збільшиться ні на копійку. Адже вони сплачують єдиний податок та ЄСВ у фіксованому розмірі.

Крім цього, спрощенцю будь-якої групи потрібно буде слідкувати за тим, щоб його річний дохід не перевищив максимум, інакше він втратить право працювати у своїй групі. Нагадуємо, що максимальний річний дохід для групи 1 — 300 тис. грн., групи 2 — 1,5 млн грн., групи 3 — 5 млн грн.

5. Єдиноподатник заплатив за телефонний апарат, але частину грошей йому повернули. Чи відображати дохід? У зв’язку з тим, що підприємець спочатку купив дорожчий телефон, а потім обміняв його на дешевшу модель, частину грошей йому повернули на той же рахунок, з якого було проведено оплату, тобто на підприємницький рахунок. Але чи виник при цьому дохід?

Згідно з п.п. 5 п. 292.11 ПКУ суми коштів, що повертаються покупцю-єдиноподатнику, не включаються до його доходу. Отже, у Книзі не потрібно відображати дохід. Але це за умови, що купівля телефону та подальший його обмін були оформлені на ім’я підприємця, а не громадянина. Інакше дохід відобразити доведеться, оскільки податківці чомусь уперто вважають, що власні кошти фізособи, покладені на її ж підприємницький рахунок, є підприємницьким доходом такої фізособи-єдиноподатника img 10 (категорія 107.04 ЗІР).

img 11Будьте уважні: операція з обміну телефону обов’язково має бути підтверджена документально (наприклад, актом про повернення/обмін, листом або заявою про повернення, накладною тощо).

При цьому, якщо єдиноподатник працює в групі 1 або 2, то для нього такий «маневр» не є критичним. У будь-якому разі сума єдиного податку та ЄСВ у нього не зміниться, оскільки вона — фіксована.

А от для єдиноподатників групи 3 сума доходу важлива, оскільки від неї залежить і величина єдиного податку. А отже, таким підприємцям потрібно уважно простежити за документальним підтвердженням обміну/повернення. Якщо все добре, то можна не ставити в дохід отриману від магазину різницю у вартості апаратів.

6. Як нумерується Книга обліку доходів: аркуші чи сторінки? У Порядку № 579 конкретної відповіді на це запитання немає. Отже, нумеруйте на вибір: аркуші або сторінки. Якщо ви пронумерували аркуші, наприкінці Книги має бути запис «Прошнуровано та пронумеровано ___ аркушів», а якщо сторінки — «Прошнуровано та пронумеровано ___ сторінок».

До речі, титульний аркуш теж враховуєте в розрахунку (якщо він прошитий), але цифру «1» можете не ставити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі