Теми статей
Обрати теми

ППЄПська Книга ОДВ: завжди є про що поговорити

Віталіна Мірошниченко • податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Розібратися з веденням Книги складніше ППЄПам-ПДВшникам. Адже у них Книга не ОД, а ОДВ. Тобто з витратною «половинкою» Книги також слід «дружити». Розповімо як.
Книга ОДВ, розподіл доходу, пропущений запис, повернення передоплати, виправлення помилок і штрафи

Запитання

Відповідь

За якою формою на сьогодні потрібно вести Книгу ОДВ?

Якщо ви нещодавно зареєструвалися як ФОП або тільки перейшли із ЗС на ЄП, то вам слід завести нову форму Книги ОДВ* (затверджену наказом № 579**).

Якщо ж ви вже давно є ППЄП, завели та зареєстрували в податковій Книгу ОДВ до 28.07.2015 р. (за старою формою — з наказу № 1637***), то можете продовжувати її вісті, поки вона не закінчиться (нову заводити необов’язково) — п. 5 наказу № 579

Я веду Книгу ОДВ з 2014 року, нову не реєстрував. Як мені відображати дохід:

— з копійками чи без;

— чи з розподілом на готівковий і безготівковий?

Навіть якщо ви ведете Книгу ОДВ за старою формою, заповнювати її потрібно за новими правилами, а значить:

у гривнях з копійками (з 28.07.2015 р.) — п. 8 Порядку № 579****;

— у графі 2 розділу I окремо вказувати готівковий і безготівковий дохід (ч. 3 п. 6 Порядку № 579). Маються на увазі узагальнені записи за підсумком дня (окремо готівковий підсумок, окремо — безготівковий; наприклад, так: «1500,00 (у т. ч. готівкою — 1000,00, безготівкою — 500,00)»).

До речі, у категорії 107.07 ЗІР податківці висувають таку тезу: Книги, зареєстровані до 28.07.2015 р. (читай — старі Книги), і вести потрібно за старими правилами їх ведення — у гривнях без копійок тощо.

Ми вважаємо такий підхід спірним!

Є дні, коли я не маю доходу та витрат. Чи потрібно за ці дні заповнювати Книгу ОДВ?

Ні. Якщо протягом дня ви не отримували дохід або безкоштовні товари (роботи, послуги) і не здійснювали витрати, то заповнювати Книгу ОДВ за цей день необов’язково (п. 5 Порядку № 579, категорія 107.07 ЗІР)

ППЄП повернув покупцю отриману від нього передоплату (оскільки той передумав придбавати товар). У якій графі Книги ОДВ це показати?

У графі 3 Книги ОДВ.

Зверніть увагу: якщо ви вносите запис до цієї графи, то повинні подбати про документальне підтвердження повернення — платіжне доручення, угода про розірвання договору або лист-заява про повернення коштів ( п.п. 5 п. 292.11 ПКУ)

Постачальник повернув нам частину передоплати. У якій графі Книги ОДВ це показати?

У Книзі ОДВ немає окремої колонки для такого повернення. До доходу ця сума точно не включається ( п.п. 5 п. 292.11 ПКУ).

Тому її не потрібно ставити ані до графи 2, ані до графи 3 розділу I Книги.

Що ж до витрат (розділ ІІ Книги), то їх логічно було б зменшити на повернену суму. Адже аванс, перерахований постачальнику, ППЄП відразу записав до графи 3 цього розділу. А тепер виходить, що витрати «не відбулися», а «повернулися» назад. У принципі, на дату повернення авансу можна або:

поставити отриману назад суму датою отримання до графи 3 розділу ІІ Книги зі знаком «-» (хоча Порядок № 579 не передбачає наявність записів про витрати зі знаком «-», крім як у разі виправлення помилок);

узагалі не відображати це повернення у Книзі ОДВ. Нічого страшного в цьому немає, оскільки Порядок № 579 нічого не говорить про коригування витрат у зв’язку з поверненням раніше сплаченого авансу. Крім того, дані про витрати не використовуються при заповненні декларації єдиноподатника.

Хоча, щоб не мати непорозумінь з податківцями, вважаємо, краще поставити суму зі знаком «-» і розшифрувати, що це повернення нам передоплати (раніше перерахованої постачальнику).

Головне — не забудьте відобразити ПДВ-коригування у зв’язку з поверненням авансу (у періоді складання продавцем РК, який ви самі й реєструватимете в ЄРПН, оскільки він є «зменшуючим»)

Заповнюючи Книгу ОДВ, ППЄП пропустив дату 19 жовтня. Можна її вписати між рядків 18 і 20 жовтня чи краще дописати після поточного запису (09.11)?

Оскільки ви пропустили якусь дату (тобто суму доходів або витрат на це число), то потрібно просто виправити помилку. Як? Після поточного запису у Книзі ОДВ вказати пропущену дату та суму доходів або витрат, якої бракує, зі знаком «+», а також свій (ФОП) підпис — ч. 3 п. 3 Порядку № 579.

Між рядків вписувати, вважаємо, нічого не можна (такий запис, по суті, буде неналежно внесеним коригуванням, яке податківці не братимуть до уваги).

Якщо йдеться про безготівковий дохід, то на цьому все.

Якщо про готівковий і ви працюєте без РРО, то ви повинні розуміти, що таке виправлення фактично підтвердить факт несвоєчасного оприбуткування готівки, за що накладається 5-кратний штраф. Так що тут доведеться пошукати інші варіанти

ППЄП записав витрати за день до Книги ОДВ не одним рядком, а декількома. Чи є це порушенням? Чим воно загрожує? Чи потрібно виправлятися?

Формально ППЄП, звичайно, порушив п. 5 Порядку № 579, який пропонує вказувати витрати у Книзі ОДВ одним рядком — загальною сумою за підсумками робочого дня.

Виправитися можна так: усі «неправильні» записи про витрати продублювати зі знаком «-», а потім зробити один правильний запис зі знаком «+». І не забудьте поруч розписатися!

Утім, вважаємо, порушення це незначне.

Інспектор цілком може обмежитися усним попередженням, хоча формально може й оштрафувати (як мінімум на 51 грн., детальніше про штрафи — далі)

Як виправити помилку у Книзі ОДВ?

Про це ми вже говорили вище. Однак ще раз підкреслимо: з 28.07.2015 р. помилки виправляються інакше. Якщо раніше неправильний запис закреслювався (однією рискою так, щоб можна було прочитати виправлене) і згори надписувався правильний з проставлянням підпису підприємця, то тепер нічого закреслювати не можна!

Знову ж таки, з урахуванням логіки податківців, про яку ми сказали вище (старі Книги ведемо за старими правилами), при виправленні у старих Книгах потрібно використовувати саме старий алгоритм.

Хоча ми усе ж таки за використання нових правил.

Виявивши помилку, вважаємо, ми просто робимо новий запис про доходи або витрати (зі знаком «+» або «-»), який скоректує помилковий до правильного значення, і ставимо підпис ФОП (поруч можна приписати пояснення).

Наприклад, 02.10.2015 р. дохід помилково вказаний 3000 грн., а потрібно було вказати 300 грн. Помилку виявили 03.11.2015 р. Після запису про обороти за 03.11.2015 р. в наступному рядку вказуєте дату «02.10.2015 р.»., робите запис про доходи на суму «-2700,00 грн.» і ставите підпис

Який штраф передбачений за помилки у Книзі ОДВ?

За порушення порядку ведення обліку доходів і витрат податківці штрафують підприємців за ст. 1641 КУпАП у розмірі 51 — 136 грн.

До речі, за помилки у Книзі ОДВ, допущені у 2012 році, адмінштраф не застосовується (п. 4 розд. ІІ Закону № 4834-VI*****, категорія 107.11 ЗІР).

Строк давності за цією статтею — 2 місяці. Обчислюються вони з дня виявлення податківцями помилки. Але якщо помилка виправлена нами самостійно — з дня виправлення (оскільки правопорушення буде припинено).

Особливу увагу слід приділити відображенню готівкового доходу у Книзі ОДВ ППЄПа без РРО. Річ у тім, що у такого ППЄПа оприбуткування готівки відбувається саме у Книзі ОДВ. Тому, якщо він не запише готівкову виручку до Книги в день її надходження, то йому загрожує 5-кратний штраф за неоприбуткування готівки (ст. 1 Указу № 436******). Будьте пильними!

* Про правила її заповнення ми розповідали у статтях «Книги ППЄПів: готівкові нюанси» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 31) і «Нові Книги обліку доходів для ФОП на ЄП» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 30).

** Наказ Мінфіну «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів та витрат і порядків їх ведення» від 19.06.2015 р. № 579.

*** Наказ Мінфіну «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів та витрат і порядків їх ведення» від 15.12.2011 р. № 1637 (втратив чинність).

**** Порядок ведення книги обліку доходів і витрат для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

***** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834-VI.

****** Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95. Вам буде цікава також стаття «Санкції за готівку: як сьогодні» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 37.

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі