Теми статей
Обрати теми

Краще пізніше, ніж... або Що робити з перехідними акцизними накладними?

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Роз’ясненню цього питання присвячено одну з нещодавніх консультацій у категорії 116.05 ЗІР. Давайте разом розберемося, як же правильно вчинити в подібних випадках. Причому поговоримо не тільки про «вхідні» акцизні накладні, а й про розрахунки коригування до них*.
«лівопаливний» акциз, акцизна накладна і розрахунок коригування, різні періоди

* Останнім була присвячена стаття «Розрахунок коригування «лівопаливний»: шпаргалка» у попередньому номері журналу «Бухгалтер 911».

img 1Подати декларацію акцизного податку згідно з п. 223.2 ПКУ потрібно не пізніше 20-го числа місяця, що настає за звітним. Тобто за вересень — не пізніше четверга, 20 жовтня.

Якщо «вхідні» акцизні накладні або розрахунки коригування до них зареєстровані своєчасно — запитань немає img 2. У такому разі враховуйте їх при заповненні декларації** за звітний місяць (наприклад, «вхідні» вересневі накладні враховуємо при заповненні декларації за вересень). Хоча що означає враховуйте? Нагадаємо: декларувати показники в ній (а не проставляти нулі) потрібно тільки в тому випадку, якщо за результатами звітного місяця у вас «виліз» об’єкт оподаткування. Так-от, при обчисленні цього об’єкта і враховуйте.

** Форму якої затверджено наказом Мінфіну «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку» від 23.01.2015 р. № 14.

А якщо акцизні накладні / розрахунки коригування зареєстровані із запізненням, але до закінчення граничного строку подання декларації? ПДВшники, не кваптеся з висновками img 3! У «лівопаливно-акцизному царстві» усе інакше. Їх теж можна враховувати. Наприклад, «вхідні» вересневі накладні, зареєстровані з порушенням строку в жовтні не пізніше 20-го числа, можна врахувати при заповненні декларації за вересень.

Виходить, що інколи є сенс з поданням декларації зачекати (зрозуміло, в належних межах). Доти, доки в Єдиному реєстрі акцизних накладних не будуть зареєстровані всі «вхідні» накладні / розрахунки коригування за звітний місяць.

А ось порядок відображення «конкретно запізнілих з реєстрацією» накладних / розрахунків коригування залежить від того, чи виник у вас об’єкт оподаткування у звітному періоді. І якщо не виник, тоді необхідності вносити зміни до декларації немає.

Якщо ж об’єкт обкладення паливним акцизом за результатами звітного місяця виник, то внаслідок реєстрації «запізнілих» накладних / розрахунків коригування він, само собою, зміниться. При цьому фіскали вимагають провести сеанс самовиправлення img 4 декларації. Причому тут «винаходити велосипед» вони не стали (та й чи могли?). Для цього, як і зазвичай, слугує або уточнююча декларація, або виправлення у складі звітної декларації вже за наступний(і) звітний(і) місяць(і).

Якщо внаслідок пізньої реєстрації «вхідних» зменшуючих розрахунків коригування у вас виникне недоплата, рекомендуємо виправити це швидше (тобто за допомогою подання уточненки).

img 5Якщо ж несвоєчасно зареєстровані «вхідні» накладні / збільшуючі розрахунки коригування, то можна виправитися у звітній декларації за наступний звітний місяць.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі