Теми статей
Обрати теми

Розрахунок коригування «лівопаливний»: шпаргалка

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Розрахунку коригування щодо ПДВ у нас явно не бракує уваги. Можна сказати, в останніх кількох номерах він «купався в променях слави». Чого не скажеш про його «лівопаливного» побратима. Що ж, поспішаємо виправити цей недолік. У цій статті надамо покрокові рекомендації зі складання такого розрахунку коригування. Розглянемо і випадки повернення пального, і виправлення помилок у раніше складених акцизних накладних.
«лівопаливний» акциз, акцизні накладні та розрахунки коригування

Умовні позначення. РК — розрахунок коригування; АН — акцизна накладна; ЄРАН — Єдиний реєстр акцизних накладних; АЗС(К) — автомобільні заправні станції (комплекси); АГЗС — автомобільні газові заправні станції; ЕЦП — електронний цифровий підпис.

Загальне про виправлення

Складає РК та сама особа, яка склала і АН. Якщо накладну складено, але в ЄРАН поки зареєстровано не було, зрозуміло, можна обійтися без складання РК. Достатньо просто скласти нову АН і саме її зареєструвати в ЄРАН.

Далі. Є всього дві причини для складання РК (не дасть збрехати img 1 п. 231.7 ПКУ, вторить йому п. 1 розд. ІІІ Порядку № 218*). Це (1) повернення частини або усього обсягу пального продавцеві або (2) виправлення помилок, допущених при складанні АН.

* Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, затверджений наказом Мінфіну від 25.02.2016 р. № 218.

Зверніть увагу: цінові коливання, що виникли до/після складання АН, не тягнуть за собою необхідності її коригування. Виною всьому те, що в АН (як і в РК) використовують лише кількісні показники (обсягу та маси), тоді як наведення в ній вартісних показників не передбачено.

Важливо визначитися з датою складання АН, щоб зрозуміти, на яку дату (у разі повернення) складати РК та нову правильну АН (складають «старою» датою). У цьому нам допоможе п. 231.3 ПКУ.

У загальному випадку АН складають у день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального.

img 2Що вважається реалізацією пального, сказано в абз. 2 п.п. 14.1.212 ПКУ. Жодного зв’язку з рухом грошей. Дивимося на дату передачі/відпуску/відвантаження!

У тому ж п. 231.3 ПКУ знайдемо і «особливі» моменти складання АН. Так, при реалізації пального шляхом його відпуску через паливороздавальні колонки на АЗС(К), АГЗС АН складають у день проведення відпуску незалежно від дати переходу права власності на пальне.

Складання АН щоденним підсумком, за підсумками місяця — усе це теж застережено в п. 231.3 ПКУ.

РК у зв’язку з поверненням пального постачальнику

Повернення пального тягне за собою зменшення обсягів реалізації, тому реєструвати РК згідно з п. 231.7 ПКУ зобов’язаний його одержувач. На реєстрацію РК (без штрафів) відведено, як і для реєстрації АН, 15 календарних днів, що настають за датою його складання. Після закінчення цього строку реєстрація РК загрожує штрафами.

img 3Подібний підхід логічний. Ми спостерігаємо його і у випадку з ПДВ.

Датою складання РК в такому поворотному випадку буде дата передачі/відпуску/відвантаження.

Якщо в РК, складеному до АН з реалізації пального платникам паливного акцизу, передбачається зменшення обсягів реалізованого пального, то дії постачальника зводяться до такого: (1) складання РК і (2) відправка його одержувачу пального.

img 4Реєстрацію зменшуючого РК покладено саме на одержувача пального. Причому невиконання цього обов’язку може обернутися для нього накладенням штрафів, передбачених ст. 1202 ПКУ**.

** З ними ви могли ознайомитися завдяки статті «Адміністрування податків: правки «косметичні» та не лише» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 3).

Зверніть увагу на порядок накладення ЕЦП на РК, складений постачальником пального, а зареєстрований одержувачем. Він прописаний у п. 5 Порядку № 114***. Виходить, постачальник надсилає одержувачу пального РК із уже накладеними на нього ЕЦП. Одержувач же проставляє свої ЕЦП і після цього надсилає РК на реєстрацію.

*** Порядок ведення ЄРАН, затверджений постановою КМУ від 24.02.2016 р. № 114.

Постачальник пального має право зменшити обсяг реалізованого пального в податковій декларації за зменшуючими РК тільки після його реєстрації в ЄРАН одержувачем пального (згідно з п. 6 розд. ІІІ Порядку № 218). Втім, це стосується лише тих випадків, якщо в декларації доведеться його зазначати****.

**** Як заповнювати декларацію в умовах, коли відповідні зміни до її форми так і не були внесені, ви могли дізнатися, зокрема, із статті «Декларація з паливного акцизу: маємося із старою формою» в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 23. Відтоді нічого, на жаль, не змінилося img 5.

img 6РК, складений платником податку до АН на реалізацію пального неплатникам паливного акцизу, реєструє сам платник податків (згідно з п. 4 розд. ІІІ Порядку № 218).

РК у зв’язку з виправленням помилки(ок) в АН

Будьте уважні: РК потрібно складати на дату (датою) виявлення помилки в АН. Чого не скажеш про нові правильні АН, які у багатьох «помилкових випадках» доведеться складати замість помилкових. Їх оформляють датою складання помилкової АН (тобто «старою» датою).

img 7Номер АН-«замінника» при цьому має відповідати поточній нумерації.

Відповідно і 15-денний строк на реєстрацію відлічується від зазначених дат. Тому, якщо помилку виявили пізно і потрібне складання нової АН, штрафів не уникнути .

Помилку допущено в...

Дії

продавця пального

одержувача пального

(платника акцизу)

Поле «Тип причини». При цьому АН не видається одержувачу пального, тобто цифра «0» в цьому полі не задіяна

1. Складає та реєструє в ЄРАН зменшуючий РК на увесь обсяг пального, зазначений у помилковій АН.

2. Складає та реєструє нову АН з правильним типом причини.

Податківці голосують за такий порядок дій в категорії 116.13.03 ЗІР.

У той же час, якщо з дати складання АН пропущено 15 днів, очевидно, є резон до таких дій не вдаватися («причаїтися») img 8

Даті/порядковому номері АН

1. Складає зменшуючий РК на увесь обсяг пального, зазначений у помилковій АН.

2. Надсилає РК одержувачу пального* для реєстрації.

3. Складає та реєструє накладну з правильними реквізитами (у разі потреби).

Тут слід зробити такі застереження:

— помилка в порядковому номері при правильній даті, на наш погляд, особливого значення не має (відповідно, за браком часу на реєстрацію варто замислитися про доцільність виправлення);

— помилку в найменуванні або у П. І. Б. одержувача, якщо код ЄДРПОУ / номер облікової картки зазначені правильно і операцію правильно відображено в СЕАРП, можна не виправляти (консультація в категорії 116.13.03 ЗІР)

Реєструє отриманий від постачальника РК (інакше загрожує штраф згідно зі ст. 1202 ПКУ)

Найменуванні/П. І. Б. одержувача пального

Коді ЄДРПОУ/реєстраційному номері облікової картки платника-фізособи

Графах 1 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД (10 знаків)» та 2 «Опис пального згідно з УКТ ЗЕД»

Графі 3 «Обсяг реалізованого пального в кг»** та/або 4 «Обсяг реалізованого пального в літрах, приведених до t 15°»

1. Складає РК, в якому в графах 3 і 4 зазначає «дельту» (збільшення/зменшення) обсягу реалізованого пального (різницю фактичного обсягу відвантажуваного пального та обсягу, внесеного до помилкової АН, зі знаком «+» або «-»).

2. Надсилає РК одержувачу пального* при від’ємному значенні показника хоча б однієї з граф 3 або 4 (якщо фактичний обсяг або маса відвантаженого пального є меншими, ніж обсяг/маса, внесені до АН, що коригується***).

Зауважимо: якщо була помилка в графі 3 («кг»), а графу 4 («літри») заповнено правильно, то якщо строки на реєстрацію будуть пропущені, є резон коригування не проводити («кг» — не є обов’язковим реквізитом АН)

Реєструє отриманий від постачальника зменшуючий РК (інакше загрожує штраф згідно зі ст. 1202 ПКУ)

* У разі коригування АН, яку було надано одержувачу пального. Якщо покупець — неплатник паливного акцизу або АН складено на інші операції, ніж реалізація пального, зменшуючий РК реєструє сам платник податків.

** Відсутність даних у графі 3 «Обсяги реалізованого пального в кг» АН є підставою для відмови в її реєстрації в ЄРАН — повідомляють податківці в підкатегорії 116.13.03 ЗІР. Хоча така одиниця зміни пального, як кг, безпосередньо ПКУ не передбачена, а «додумана» КМУ у парі з Мінфіном в підзаконній нормативці.

*** Коригування вважається зменшуючим при від’ємному значенні хоча б однієї з граф

(3 та/або 4). Відповідно, такий розрахунок реєструє в ЄРАН одержувач пального. Збільшуючий або «нульовий» РК зобов’язаний зареєструвати постачальник пального (див. п. 231.7 ПКУ; п. 4 Порядку № 114).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі