Теми статей
Обрати теми

Співпрацюємо з адвокатами та нотаріусами: що в обліку?

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Трапляється, що у своїй діяльності доводиться «контактувати» з адвокатами або нотаріусами. Пропонуємо вам поглянути на обліковий бік питання. Не залишимо без уваги і «зворотний зв’язок» — якщо сам адвокат/нотаріус що-небудь придбав у вас.
самозайняті особи, податок на прибуток, бухоблік, ПДФО, 1ДФ, ЄСВ, військовий збір

Отримуємо профпослуги: що з доходом адвоката/нотаріуса? Виплачуючи дохід на користь самозайнятої особи (якою згідно з п.п. 14.1.226 ПКУ є і адвокат, і нотаріус), утримувати з її суми ПДФО і військовий збір ви не зобов’язані. Як і нараховувати на нього ЄСВ.

Але для цього ви повинні виконати одну важливу умову — отримати від такої особи копію довідки за формою № 4-ОПП*. У частині ПДФО таку вимогу закріплено в п. 178.5 ПКУ. Не отримаєте таку довідку — нарікайте на себе img 1. У такому разі вам доведеться утримувати ПДФО та військовий збір, а також нараховувати ЄСВ «за повною програмою». Причому якщо встигнете перерахувати винагороду самозайнятій особі в повній сумі, то ці податок і збори зобов’язані будете сплатити за свій рахунок.

* Затверджено додатком 2 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Перед П. І. Б. самойзанятої особи в довідці за формою № 4-ОПП має бути зазначений вид її діяльності. Наприклад, «Адвокат» або «Приватний нотаріус». На цю обставину свого часу звертала увагу ДПСУ в листі від 17.01.2013 р. № 1004/7/18-3117.

Якщо говорити про відображення у звітності доходів, виплачених на користь самозайнятих осіб, то в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ їх слід відображати з ознакою доходу «157».

img 2У звітності з ЄСВ (форма № Д4) такий дохід і зовсім відображати не доведеться, оскільки ЄСВ з такої виплати не справляють. Але тільки якщо отримаєте копію довідки № 4-ОПП.

Документальне оформлення витрат. Значення документального підтвердження витрат складно переоцінити img 3. Що послужить для цієї мети в цьому випадку? Тут має сенс окремо поговорити про адвокатів і нотаріусів. Причому підемо за абеткою.

Адвокати. Свою діяльність згідно з ч. 1 ст. 26 Закону про адвокатуру** вони здійснюють на підставі договору про надання правової допомоги. Саме такий договір разом з виписаним до нього актом підтвердять факт надання адвокатом послуг.

** Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05.07.2012 р. № 5076-VI.

Водночас п. 1 ч. 2 ст. 27 Закону про адвокатуру визначено випадок, коли договір про надання правової допомоги складають в усній формі. У такій ситуації отримувач послуг адвоката «на руках» матиме тільки документ, що підтверджує оплату гонорару. По можливості, бажано, щоб у ньому були позначка про те, що договір було укладено в усній формі, і перелік послуг, що були оплачені.

img 4А саме надання усних і письмових консультацій, роз’яснень з правових питань із врученням клієнту документа, що підтверджує оплату гонорару (винагороди).

Що ж це за документ? У разі оплати послуг через банк — рахунок, виставлений адвокатом. І, звичайно ж, виписка банку за рахунком.

Якщо ж послуги ви оплатили готівкою, пам’ятайте: жодних особливих вимог до оформлення розрахункових документів адвокатами чинне законодавство не містить. А вимоги Закону про РРО на них не поширюються. Тому в такому разі адвокат буде зобов’язаний оформити квитанцію про сплату грошових коштів.

Причому пам’ятайте: усі обов’язкові реквізити, наведені в ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік, у ній мають бути присутніми та бути заповненими!

Нотаріуси. Вони підтверджують факт надання послуг довідкою про розмір плати за вчинення відповідної нотаріальної дії. Не дасть збрехати img 5 п. 1.19 Порядку № 296/5***.

*** Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Мін’юсту від 22.02.2012 р. № 296/5.

На довідці мають бути підпис нотаріуса і його печатка. Інколи безпосередньо в таких довідках наводять також інформацію про проведену оплату готівкою.

Що стосується оплати вчинених нотаріальних дій, то її оформляють квитанцією про сплату грошових коштів. Знову ж таки, не забувайте про наявність у ній усіх обов’язкових реквізитів, передбачених ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

Бухоблік & податок на прибуток. Витрати на послуги адвокатів у бухгалтерському обліку потрапляють до складу адміністративних**** (згідно з п. 18 П(С)БО 16). Відображають їх відповідно на рахунку 92.

**** Як винагорода за професійні послуги (юридичні, аудиторські, за оцінкою майна тощо).

Те саме в більшості випадків можна зазначити і про послуги нотаріусів. Але тут є й інший варіант. Якщо такі витрати безпосередньо пов’язані з придбанням об’єктів основних засобів або нематеріальних активів, то їх уключають до первісної вартості таких. Підтверджують це п. 8 П(С)БО 7 і п. 11 П(С)БО 8. Відповідно, відносять на рахунок 15 (субрахунки 151, 152, 154).

В обліку з податку на прибуток жодних особливих коригувань для послуг адвокатів/нотаріусів не передбачено. Тільки ті, що передбачені для основних засобів / нематеріальних активів ст. 138 ПКУ. Зрозуміло, тільки в разі, коли витрати на оплату нотаріальних дій потрапили до первісної вартості таких активів.

img 6Зв’язок понесених витрат з господарською діяльністю платника для цілей податку на прибуток підприємств з 01.01.2015 р. не є обов’язковим.

Міняємося місцями. А якщо у відносинах з адвокатом/нотаріусом ви не отримуєте послуги, а виконуєте їх? Або продаєте товари, виконуєте роботи. Жодних проблем img 7!

Якщо, звичайно, ви не єдиноподатник другої групи. Такі товариші надавати послуги згідно з п. 291.4 ПКУ мають право тільки іншим єдиноподатникам та населенню.

Але «Who is» населення? Визначення в законодавстві немає. Але податківці для себе визначили, що незалежні професіонали (у тому числі адвокати та нотаріуси) у цьому контексті населенням не є. Тому другогрупникам таких «замовників» краще обминати.

img 8Податківці висловилися з цього приводу в категорії 107.12 ЗІР.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі