Теми статей
Обрати теми

Помилка в даті податкової накладної: думка податківців

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Часто трапляється ситуація, коли зареєстрована податкова накладна виявляється складеною не на ту дату. Чи є шанс у покупця зберегти податковий кредит за такою податковою накладною? Податківці в листі № 19854* якраз і надали відповідь на це запитання. Пропонуємо її обговорити.
податкова накладна, помилки

* Лист ДФСУ від 13.09.2016 р. № 19854/6/99-99-15-03-02-15.

Усі платники ПДВ знають: податкова накладна складається на дату виникнення податкових зобов’язань ( п. 201.1 ПКУ). А дата складання — обов’язковий реквізит податкової накладної ( п.п. «б» п. 201.1 ПКУ). Проте законодавці з 01.01.2016 р. встановили «поблажку» щодо помилок у податкових накладних. Так, п. 201.10 ПКУ було доповнено «ліберальною» нормою, в якій зазначено: податкова накладна, що містить помилки в обов’язкових реквізитах, які не заважають ідентифікувати операцію, її зміст, період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для відображення податкового кредиту.

Як ставляться до цього податківці? Прикметно, що, навіть процитувавши цю «ліберальну» норму, фіскали у листі № 19854 дійшли висновку, що податкова накладна з помилкою в даті є помилковою, не дає можливості ідентифікувати період здійснення операції та не може бути підставою для відображення податкового кредиту .

img 1Податківці вважають, що податкова накладна з помилкою в даті не надає права на податковий кредит.

Причому, судячи з відповіді, фіскали таку податкову накладну розглядають не як таку, що містить помилку, а як документ, який у принципі не може бути визнаний податковим документом.

Але задум у законодавця був інший. Адже в п. 201.10 ПКУ недарма зазначено, що помилка не повинна заважати ідентифікації періоду здійснення операції. Ідеться про місяць/квартал, а не дату її здійснення. Якщо дата першої події та дата податкової накладної припадають на один період (і з іншими реквізитами податкової накладної та первинкою все гаразд), то що може завадити ідентифікації операції?

Додає неприємностей і те, що помилку в даті не завжди можна безболісно виправити. Адже для цього потрібно скласти нову податкову накладну. І, якщо з дати першої події минуло 15 к. дн., то постачальнику загрожує штраф за п. 1201.1 ПКУ, а якщо минуло 180 к. дн. — зареєструвати податкову накладну взагалі неможливо. «Помилкову» податкову накладну потрібно обнулити, а для цього слід залучати покупця, адже «зменшуючі» розрахунки коригування повинен реєструвати саме він.

Загалом, з помилками в даті податкової накладної все складно. Краще звернутися до постачальника з проханням виправити податкову накладну. Якщо помилку виправити не можна, то, апелюючи до тієї ж «ліберальної» норми, можна буде відстояти свою правоту в суді. Вважаємо, що платник має шанси виграти справу у податківців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі