Теми статей
Обрати теми

Підприємець загубився… Як виправитися контрагенту?

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Виплатили «підприємцю» дохід, отримали від нього товар, а він, як виявилось, вже «розреєструвався». Що робити? Виправляти помилку! Як саме, зараз розповімо.
ФОП, ПДФО, ВЗ, ЄСВ, 1ДФ, Д4, самовиправлення, штрафи

А було все так. Підприємство вирішило придбати у підприємця товар. Він надав рахунок, накладні + пакет «підприємницьких документів». З виплаченого йому доходу ПДФО та військовий збір не утримували. Адже платили підприємцю!

Проте пізніше з’ясувалося, що він на момент передання товару та виплати доходу вже знявся з держреєстрації. Розбираємося з таким «сюрпризом».

Дійсно, з «розреєстрацією» підприємця зараз усе відбувається блискавично. Подав заяву держреєстратору — і не далі як завтра ти вже не підприємець. Усе img 1. Перевірки контролерів, розрахунки з усіма кредиторами — це нікуди не зникає. Але, скажімо так, винесено за дужки зняття з держреєстрації.

img 2За рахунок чого, власне, і було досягнуто такої оперативності.

І формально виходить, що підприємство придбало товар у звичайної фізособи-непідприємця. Відповідно зобов’язане було:

1) нарахувати, утримати та сплатити ПДФО та військовий збір з доходу, отриманого фізособою від такого продажу;

2) відобразити інформацію про «продажний» дохід фізособи та утриманий з нього ПДФО в розділі I ф. № 1ДФ з ознакою доходу «127», а про військовий збір — у розділі II цієї форми.

А що з ЄСВ? Його залишаємо осторонь. У нас була купівля-продаж товару. До неї ЄСВ відношення не має. Отже, зосередимо всю увагу на ПДФО та військовому зборі.

Виправляємося

Крок 1. Сплачуємо несплачене та пеню. Насамперед підприємству необхідно нарахувати та перерахувати до бюджету ПДФО та військовий збір з виплаченого фізособі-продавцю доходу.

Важливо! Оскільки дохід уже виплачено, податки підприємству доведеться сплатити за рахунок власних коштів ( п. 127.1 ПКУ).

img 3Суму податків віднесіть до інших операційних витрат записом Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності» — Кт 641/ПДФО, 642/військовий збір.

А що з пенею? Тут усе залежить від «давності» події. Чому? Усе просто. З 01.09.2015 р. у разі самостійного донарахування суми зобов’язань з ПДФО та військового збору пеня нараховується після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання. Це прописано в п.п. «а» п.п. 129.1.1 ПКУ. Отже, якщо помилка «свіженька, додев’яностоденна» і ви встигли в цей строк сплатити несплачене, то щодо пені можна не хвилюватися img 4. Якщо ж ви переступили «дев’яностоденний бар’єр» — обчислюйте та сплачуйте пеню самостійно за п.п. 129.1.1 ПКУ.

Пеню нараховуйте на суму заниження з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день, в який належало сплатити ПДФО / військовий збір з «продажного» доходу, або на день фактичної сплати ПДФО / військового збору, якщо ставка НБУ на цей день вища, за кожний день прострочення.

img 5Якщо граничний строк сплати своєчасно несплаченого грошового зобов’язання припадає на дату до 01.09.2015 р., то 90-денної поблажки немає.

Крок 2. Розбираємося з Податковим розрахунком і штрафами. Тут також на перше місце виходить «давність» події img 6.

Ідеальна ситуація — помилку виявили до закінчення строку подання ф. № 1ДФ за той звітний квартал, в якому допустили помилку. Чому? Попри те, що ПДФО та військовий збір було сплачено несвоєчасно, ви встигаєте включити дані про них до поточної ф. № 1ДФ. А отже, штрафу згідно з п. 119.2 ПКУ за її подання з помилками, які призвели до заниження податкових зобов’язань, вам можна не боятися.

А якщо помилка «старша»? Тоді вихід один — уточнююча ф. № 1ДФ. Її слід подати за той звітний квартал, в якому «громадянський» дохід фізособи було показано як підприємницький.

Тепер що стосується штрафів. Тут на перше місце виходять:

3 % штраф від суми недоплати ПДФО та військового збору, який потрібно самостійно розрахувати та сплатити до подання «уточненки» ( п. 50.1 ПКУ, п. 4.3 Порядку № 4*);

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

штраф у 510 грн., що накладається податківцями за подання ф. № 1ДФ з недостовірними відомостями (помилками), які призвели до заниження податкових зобов’язань за п. 119.2 ПКУ.

img 7За повторне порушення протягом року — 1020 грн.

Чи можна їх уникнути? Можна спробувати в частині 3 % штрафу від суми недоплати ПДФО. «Карти в руки» нам дають самі податківці. Є їхній лист від 19.02.2013 р. № 2972/0/51-12/17-1115. У ньому зазначено, що, керуючись п.п. 169.4.3 ПКУ, податкові агенти можуть провести перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та в будь-яких випадках. А далі зроблено висновок: цей підпункт Кодексу дає право податковому агенту на виправлення будь-яких помилок, які були допущені при утриманні ПДФО.

Йдемо далі. Якщо говорити, що помилку було виявлено та виправлено при проведенні перерахунку, то самоштраф за п. 50.1 ПКУ застосовуватися не повинен. Це прямо зазначено в абз. 4 цього пункту.

Виходить, якщо документально оформити все так, ніби цю помилку було виявлено при проведенні добровільного перерахунку за ПДФО, і подати «уточненку», про самоштраф можна забути. Отже, можна спробувати. Але шанси на успішний результат заходу невеликі img 8.

Вся річ у тому, що нині в категорії 103.26 ЗІР викладено роз’яснення податківців, яким істотно звужується коло тих «будь-яких помилок», про які вони говорили у згаданому вище листі. У цьому роз’ясненні зроблено висновок: штрафи, передбачені п. 119.2 ПКУ, не застосовуються тільки у випадках, коли виправляються помилки, виявлені в результаті проведення обов’язкового перерахунку.

img 9Обов’язковий перерахунок проводять щодо зарплатних прибутків, а його результат відображають у поточній ф. № 1ДФ.

Ми категорично не згодні з такою позицією податківців. Але розуміємо, що на місцях, скоріш за все, вони керуватимуться роз’ясненнями із ЗІР. А отже, є ймовірність того, що у разі, якщо ви не нарахуєте і не сплатите 3 % самоштраф, податківці під час перевірки «намалюють» штраф у розмірі 5 % від суми самостійно донарахованого податкового зобов’язання (недоплати) (див. п. 120.2 ПКУ).

А як стоять справи з 3 % самоштрафом від суми недоплати за військовим збором та штрафом у 510 (1020) грн. за подання ф. № 1ДФ з помилками, які призвели до заниження податкових зобов’язань? На жаль, але уникнути їх не вийде. Причина в тому, що ПКУ не передбачено проведення перерахунку щодо військового збору.

Наприклад, допустили помилку, яка призвела до заниження зобов’язань з ПДФО та військового збору. Навіть якщо ПДФО виправити через перерахунок, штрафу в 510 грн. не уникнути, оскільки було заниження зобов’язань з військового збору img 10.

Але облишмо штрафи і повернімося до уточнюючого Податкового розрахунку. Як його заповнити? Досить просто.

У дотабличній частині («шапці») уточнюючої ф. № 1ДФ дублюєте інформацію, яку було раніше відображено у звітній формі за той квартал, який коригуєте. Далі в розділі I уточнюючого Податкового розрахунку формуєте два рядки:

— перший — на вилучення помилкової інформації (повторюєте рядок без ПДФО з підприємницькою ознакою доходу) з позначенням «1» у графі 9;

— другий — на введення правильної інформації (із сумою зобов’язань) з позначенням «0» в графі 9.

Зверніть увагу: вам не потрібно переписувати усі рядки табличної частини Податкового розрахунку, які були заповнені у ф. № 1ДФ з поміткою «Звітний».

img 11Уточнюючий розрахунок містить інформацію тільки в уточнюючих рядках.

У розділі II ф. № 1ДФ у рядку «Військовий збір — виключення****» повторіть усі графи рядка з уже поданого (помилкового) Податкового розрахунку з ф. № 1ДФ. У рядку «Військовий збір» відобразіть правильну інформацію.

А може, ну його?

Подаючи «уточненку» до ф. № 1ДФ, податковий агент, по суті, сигналізує податківцям — «Увага, помилочка вийшла!». То, може, краще не подавати її? Раптом при перевірці не знайдуть?!

Так, така ситуація цілком можлива. Але ми б вам не радили так діяти у разі, якщо йдеться про заниження податкових зобов’язань. Причина — штраф за п. 127.1 ПКУ. Його накладають податківці, якщо під час проведення перевірки виявлять, що податковий агент не нарахував, не утримав та не сплатив при виплаті доходу фізособі ПДФО та військовий збір.

Який розмір цього штрафу? Він дорівнює 25 % суми ПДФО (військового збору), що підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету. Ті ж дії, вчинені повторно протягом 1095 днів, загрожують штрафом у розмірі 50 %. А вчинені протягом 1095 днів втретє і більше разів — у розмірі 75 %.

Отже, ризикувати чи ні — вирішуйте самі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі