Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок і бухгалтерські послуги: тест на сумісність

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
У п.п. 291.5.2 ПКУ сказане, що єдиноподатники не можуть здійснювати діяльність у сфері аудиту. В той же час у КВЕД-2010* діяльність з аудиту та бухобліку значиться під одним і тим самим кодом — 69.20 «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування». Чи можна на єдиному податку займатися бухобліком (без аудиту)? Насправді, можна. І ось як...
єдиноподатник, бухгалтерські послуги, аудит, код КВЕД

* Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. № 457.

Оскільки діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю суттю є різними видами діяльності, єдиноподатники, які мають намір надавати виключно бухгалтерські послуги, мають право перебувати на спрощеній системі. Такий висновок зробили самі податківці img 1 (категорія 107.03 ЗІР), і ми з ними цілком згодні.

При цьому ДФСУ підказує (категорія 107.01 ЗІР): якщо в КВЕД-2010 під одним кодом йде кілька видів діяльності, серед яких є й дозволені для єдиноподатників, і заборонені, то в заяві на спрощенку потрібно зазначити тільки дозволений вид діяльності, а заборонений — виключити.

У нашому випадку це матиме такий вигляд: 69.20 «Діяльність у сфері бухгалтерського обліку; консультування з питань оподаткування».

Але й після того, як ви станете єдиноподатником, будьте уважні: в договорах із замовниками зазначайте тільки бухгалтерські послуги, в жодному разі не аудиторські. Інакше позбавитеся права працювати на спрощенці.

Знову ж таки, ви повинні пам’ятати: єдиноподатники групи 2 не мають права надавати послуги юрособам, які перебувають поза спрощенкою ( п.п. 2 п. 291.4 ПКУ).

img 2Тому, якщо ви хочете вести бухоблік у платника податку на прибуток, неприбуткової організації або зарубіжного замовника, вам прямий шлях до групи 3.

До бухгалтерських послуг, наприклад, належать: організація й ведення бухгалтерського обліку, відновлення бухобліку, його автоматизація, розробка наказу про облікову політику, складання фінансової звітності, складання та подання звітів до податкових органів, разові письмові або усні консультації з бухобліку та податків тощо.

На відміну від цього, до аудиторських послуг відносять: перевірку даних бухгалтерського обліку та показників фінансової звітності з метою висловлювання незалежної думки аудитора щодо її достовірності, підтвердження коректності відображення операцій у бухгалтерському обліку, виявлення помилок, фактів шахрайства, некомпетентності, умисного перекручування звітності, надання рекомендацій з усунення порушень тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі