Теми статей
Обрати теми

Працівник захворів у відпустці за свій рахунок: як оплатити лікарняний лист

Димитренко Світлана, начальник відділу удосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України
Ситуація. Працівника за погодженням з роботодавцем було відпущено у відпустку за свій рахунок згідно з п. 26 Закону про відпустки з 01.09.2016 р. по 14.09.2016 р. З 12.09.2016 р. по 19.09.2016 р. він хворів, листок непрацездатності надав. Як оплачується такий листок непрацездатності?
відпустка за свій рахунок, оплата лікарняного

На сьогодні існує кілька законних підстав для перебування працівника у відпустці за свій рахунок (здебільшого вони «зосереджені» в ст. 25 і 26 Закону про відпустки)*. У той же час незалежно від підстави перебування працівника у відпустці за свій рахунок оплата лікарняного листа, за яким частина періоду хвороби припала на таку відпустку, в усіх цих випадках буде однакова.

* Детальніше про це ви можете прочитати у статті «Відпустка без збереження зарплати: з усіх боків» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 43).

Отже, які ж вимоги щодо оплати листка непрацездатності таких відпускників висуває законодавство?

Так, згідно зі ст. 23 Закону № 1105** допомога по тимчасовій непрацездатності не надається за період перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Вторить йому в цьому питанні і Порядок оплати перших п’яти днів***. Власне, в цьому Порядку є посилання на положення ст. 23 Закону № 1105. Висновок! Період хвороби працівника, що припадає на відпустку за свій рахунок, не оплачується ні роботодавцем, ні Фондом соцстрахування з тимчасової втрати працездатності (ФСС з ТВП) .

*** Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440.

img 1У загальному випадку період хвороби працівника, що припадає на відпустку за свій рахунок, не оплачується ні роботодавцем, ні ФСС з ТВП.

Але якщо хвороба працівника припадає також і на період, коли працівник уже повинен був вийти на роботу, з’являється специфіка. Цей період, що збігається, має бути оплачено роботодавцем / ФСС з ТВП на загальних підставах.

Що це означає? Це означає, що відлік перших п’яти днів тимчасової непрацездатності має бути зроблено починаючи з першого дня хвороби працівника. А оплату лікарняного чи то за рахунок роботодавця, чи то за рахунок коштів ФСС з ТВП (з шостого дня хвороби) потрібно здійснити за ті дні хвороби, які припадають на період, коли працівник повинен був вийти на роботу.

За умовами наведеної в запитанні ситуації виходить:

— календарні дні хвороби, що припадають на 12, 13 і 14 вересня, не оплачуються, оскільки в цей період працівник був у відпустці за свій рахунок;

— 15 і 16 вересня оплачуються коштом роботодавця;

— 17, 18 і 19 вересня оплачуються за рахунок ФСС з ТВП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі