Теми статей
Обрати теми

Данина поваги старшому поколінню, або Зміни до Звіту з ЄСВ

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
18 жовтня 2016 року набрав чинності наказ Мінфіну від 07.09.2016 р. № 813 (далі — наказ № 813). Ним унесено зміни до Порядку № 435* та форми Звіту з ЄСВ. Що змінилося і чи варто кричати «рятуйте!» №В№? Давайте розбиратися.
місячна ЄСВ-звітність, Д4

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Поспішаємо втішити...

Зміни, які були внесені до Порядку № 435, мають суто косметичний характер. По суті, вони зводяться до заміни в тексті Порядку та його додатків слів «престарілим, який», «досяг» словами «особою похилого віку, яка», «досягла». Все img 1.

Не сперечаючись із важливістю такої заміни, констатуємо факт: текст таблиць Звіту за ф. № Д4, які подають звичайні роботодавці (таблиці 1, 5, 6 і 7), не змінився. А ось титульному аркушу не пощастило. У п. 8 переліку таблиць Звіту відбулася заміна.

Резонне запитання: коли уперше потрібно звітувати за новою формою? З огляду на вже існуючу практику набрання чинності самим Порядком № 413 та змінами до нього (див., наприклад, лист ДФСУ від 30.05.2016 р. № 18633/7/99-99-13-02-01-17) робимо такий висновок. Наказ № 813 набрав чинності 18.10.2016 р. Отже, уже в листопаді 2016 року роботодавці муситимуть звітувати за жовтень за новою формою.

Власне підтвердження цьому вже можна знайти в поки ще не численних коментарях контролерів**.

** https://buhgalter.com.ua/news/zvitnist/zmini-do-zvitu-z-yesv-nabrali-chinnosti-koli-vpershe-zvituyemo-za/.

Важливо! Податківці в усних консультаціях переконують, що хвилюватися не варто. Унесення змін до форм звітності пройде непомітно для тих, хто здає ф. № Д4 в електронному вигляді засобами електронного зв’язку.

Але якщо ви подаєте Звіт за ф. № Д4 на папері, будьте уважними. Прослідкуйте, щоб у табличній частині титульного аркуша вашого Звіту були зазначені в п. 8 «особи похилого віку», а не «престарілі». Чому?

Частина 7 ст. 25 Закону про ЄСВ дає право податківцям накладати на страхувальника штраф у розмірі 170 грн. за подання звітності з ЄСВ не за встановленою формою.

І хоч якими лояльними хай будуть роз’яснення контролерів, краще не давати їм зайвих козирів у руки.

До уваги осіб-підприємців! Форма Звіту за ЄСВ, яку ви подаєте «за себе» з причини ліквідації або у разі призначення пенсії чи за підсумками звітного року, не змінилася.

img 2Адже зміни торкнулися ф. № Д4, яку подають роботодавці «за найманих працівників». Тоді як «за себе» особи-підприємці подають ф. № Д5.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі