Теми статей
Обрати теми

Обов’язкове навчання охорони праці: «а чи був... дохід?»

Боярчук Інесса, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Один раз на три роки підприємство оплачує навчання директора з питань охорони праці. Чи є вартість такого навчання доходом директора? Якщо так, то чи потрібно обкладати його ПДФО та військовим збором? Зараз з’ясуємо.
ПДФО, військовий збір, ф. № 1ДФ, навчання

«Охорона праці — насамперед, і нехай увесь світ... тобто робота... зачекає» img 1. Законодавець зобов’язав роботодавця під час прийняття на роботу і в процесі роботи працівника проводити інструктаж (навчання) з питань охорони праці (див. ст. 153 КЗпП). Зверніть увагу: навчання може проходити як безпосередньо на підприємстві, так і в навчальних центрах. Особи, які не пройшли навчання, інструктаж та перевірку знань з питань охорони праці, не допускаються до роботи (ч. 6 ст. 18 Закону про охорону праці*, п. 3.17 Типового положення**).

* Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

** Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затверджене наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 р. № 15.

img 2Роботодавець зобов’язаний виділяти на «працеохоронні» заходи не менше 0,5 % фонду оплати праці за попередній рік.

Проводиться таке навчання (інструктаж) за рахунок коштів роботодавця. Це прямо прописано у ст. 19 Закону про охорону праці.

Підсумок: витрати на навчання з питань праці — це витрати безпосередньо роботодавця. При цьому не має значення, де проходить навчання — на території підприємства своїми силами чи «на стороні». Такі витрати не можуть бути доходом фізичної особи в принципі!

Зауважимо, що свого часу до такої ж думки схилялися й податківці. Так, у листі ДПАУ від 07.06.2004 р. № 4465/6/17-3116 вони дійшли висновку, що витрати, передбачені Переліком № 994*** та фінансовані роботодавцем, не будуть доходом фізичної особи. А якщо доходу фізична особа не має, то і з оподаткуванням питання не виникає.

*** Перелік заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат, затверджений постановою КМУ від 27.06.2003 р. № 994.

На які норми ПКУ можна послатися? На жаль, прямих норм немає. Можливо, так вийшло тому, що й законодавець під час написання ПДФОшного розділу цього Кодексу також виходив з того, що за цієї ситуації дохід у працівника не виникає взагалі.

Але фіскалам потрібна підстава для необкладення. І вони її таки знайшли — п.п. 165.1.37 ПКУ (див. листи ГУ ДФС у м. Києві від 16.06.2016 р. № 13508/10/26-15-13-01-12 та № 13511/10/26-15-13-01-12). Цей пункт виводить з-під обкладення ПДФО витрати роботодавця на підвищення кваліфікації (перепідготовку) згідно із законом.

Яке відношення має навчання з питань охорони праці до перепідготовки та підвищення кваліфікації? На наш погляд, жодного.

Але якщо ваші податківці вважають так само, як ГУ ДФС у м. Києві, а ви з ними сперечатися не хочете, відображайте вартість навчання з питань охорони праці з ознакою доходу «158».

img 3Військовим збором «працеохоронні» суми обкладатися також не повинні. При цьому, якщо дотримуємося логіки податківців, вартість неоподатковуваного навчання «впихаємо» до рядка «Військовий збір» розділу II ф. № 1ДФ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі