Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок → загальна система → єдиний податок: що з Книгою обліку?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Підприємець працював на єдиному податку (група 2), потім перейшов на загальну систему, а зараз знову повернувся на спрощенку. Чи можна йому знову використати стару Книгу обліку доходів, яка залишилася з часів роботи на спрощенці? Чи потрібно в ній відображати дохід, отриманий у період роботи на загальній системі (хоча б підсумковою сумою)? Про це й поговоримо.
Книга ОДВ, зміна системи оподаткування

Усі підприємці зобов’язані вести податковий облік. Цей облік ведеться в Книгах обліку, яких існує кілька різновидів. Для єдиноподатників форму Книг затверджено наказом № 579*, для загальносистемників — наказом № 481**.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження форм книги обліку...» від 19.06.2015 р. № 579.

** Наказ Міндоходів «Про затвердження форми книги обліку...» від 16.09.2013 р. № 481.

img 1Книгу обліку обов’язково має бути зареєстровано в податковій.

Тому якщо підприємець переходить з єдиного податку на загальну систему, йому обов’язково потрібно завести нову Книгу обліку доходів і витрат та зареєструвати її у податківців. З оформленням нової Книги не варто затягувати навіть у тому разі, якщо ви маєте намір усього лише недовго «відсидітися» на загальній системі та не збираєтеся вести діяльність. А стара Книга обліку доходів (яка велася на спрощенці) залишається у вас і зберігається 3 роки.

img 2Книга — і «загальносистемна», і «єдиноподаткова» — зберігається у платника протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Далі, попрацювавши на загальній системі, підприємець знов повертається на спрощенку. «Загальносистемна» Книга обліку доходів і витрат вирушає «до сейфу» . А що ж з «єдиноподатковою» Книгою обліку доходів: заводити нову (та реєструвати у податківців) або можна продовжувати записи в старій, яку вели рік тому на спрощенці?

На жаль, прямої відповіді на це запитання в законодавстві немає. Офіційної думки ДФСУ — теж. При цьому в Порядку № 579*** не передбачене скасування реєстрації Книги обліку доходів у разі її «відходу» на зберігання. Інформація на титульній сторінці Книги (П. І. Б., ІПН, податкова адреса), очевидно, залишилася актуальною.

*** Порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Отже, ваша стара зареєстрована Книга обліку доходів цілком підходить для того, щоб знову вести в ній облік. При цьому жодних даних за період роботи на загальній системі до цієї Книги вносити не потрібно. Розпочинаєте її вести з тієї дати, коли знову стали спрощенцем.

Та все ж ми рекомендуємо отримати письмову консультацію податківців із цього приводу. Адже в деяких податкових вимагають, щоб єдиноподатник у такій ситуації реєстрував нову Книгу обліку доходів. А неслухняних можуть покарати навіть 5-кратним штрафом за неоприбуткування готівкового доходу (якщо визнають вашу стару Книгу недійсною і скажуть, що у вас взагалі немає Книги обліку доходів). Будьте пильними — не варто доводити справу до суду!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі