Теми статей
Обрати теми

Розрахунки платіжними картками «Бонус плюс»

Адамович Наталія, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Поговоримо про «бонусні» програми, в яких задіяне досить широке коло підприємств торгівлі, громадського харчування та послуг, що приймають до оплати бонусні платіжні картки. У народі така програма має назву знижки «Бонус плюс». Про те, що це за програма, як вона працює і як правильно брати участь у ній без збитку для себе, і поговоримо в цій статті.
бухоблік, податок на прибуток, єдиний податок

Що таке програма «Бонус плюс»

Суть така: у бонусній програмі беруть участь три сторони: (1) продавець товарів (робіт, послуг), який приймає від споживачів банківські платіжні картки, тобто у якого встановлено платіжний термінал; (2) покупець — держатель бонусної картки; (3) банк — емітент такої бонусної картки.

Банк проводить емісію платіжних карток, які можуть брати участь у «бонусній програмі», надаючи їх держателям платіжних карток — фізичним особам.

Суб’єкт господарювання — продавець укладає з банком — емітентом бонусних платіжних карток договір, згідно з яким суб’єкт господарювання зобов’язується надавати бонуси (знижки) у певному відсотку від суми купівлі усім покупцям, що розраховуються за них за допомогою бонусної платіжної картки.

img 1За умовами договору знижку на товари/послуги надає безпосередньо суб’єкт господарювання.

Як правило, бонуси — певний відсоток (може варіюватися від 1 % до 20 %), який розраховується від суми здійснених придбань, — зараховуються на бонусний рахунок держателя картки після здійснення витратних операцій у терміналах мережі. Банк дає тільки можливість технічно реалізувати цю бонусну програму через установлений термінал:

— при купівлі товару у момент розрахункової операції з рахунка держателя бонусної картки (з банківської картки), що розрахувався через POS-термінал, списує повну вартість товару (без урахування знижки);

— протягом кількох днів на рахунок суб’єкта господарювання — продавця в оплату проданого товару перераховує вартість товару з урахуванням знижки;

— на спеціальний бонусний рахунок держателя бонусної платіжної картки зараховує суму самої знижки — бонусу.

Витратити накопичені бонуси покупець — держатель бонусної платіжної картки може або у того ж суб’єкта господарювання — продавця, або в іншого суб’єкта господарювання — продавця, що бере участь у такій бонусній програмі.

За своєю суттю бонус є продажем зі знижкою.

img 2Та й договори оформляються так, що в них фігурує саме знижка (чітко застережено, що бонус виникає за рахунок знижки, яка надається торговельною точкою).

Водночас деякі торговельні підприємства, що беруть участь у програмі «Бонус плюс», доволі обережні, тож розцінюють суми нарахованих бонусів (недоплату за проданий товар) як комісію банку-еквайра. Далі ми розглянемо обидва варіанти.

«Бонус плюс»: знижка підприємства

На дату проведення розрахунку через РРО, а саме оформлення фіскального касового чека (ф. № ФКЧ-1) на повну суму вартості товару, продавець відображає дохід від реалізації (тобто кредитує субрахунок 702 «Дохід від реалізації товарів»).

Одночасно на дату оформлення відповідного рахунка (товарного чека) у підприємства виникають податкові зобов’язання з ПДВ ( п. 187.5 ПКУ). ПДВ необхідно нарахувати на повну вартість товару!

img 3Адже при застосуванні системи знижок «Бонус плюс» у чеку РРО товари зазначаються у повній (без урахування знижки) вартості.

Далі продавець суму бонусів повинен вирахувати з доходу, показавши їх за дебетом субрахунку 704 «Вирахування з доходу».

Одночасно підприємство має право скоригувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з вартості товару з урахуванням бонусної знижки.

img 4Зробити це слід згорнуто, тобто показавши в підсумковій податковій накладній суму ПДВ за даними Z-звіту, але вже з урахуванням наданої знижки.

Приклад 1. Торговельне підприємство бере участь у програмі «Бонус плюс», за якою держателі бонусних платіжних карток при оплаті товарів отримують бонус у сумі 1,5 % від здійсненої купівлі. За день у підприємства обсяг від продажу товарів, розрахунки за якими здійснено за платіжними картками, що беруть участь у бонусній програмі, становив 24000 грн. (у тому числі ПДВ — 4000 грн.). Із цього обсягу:

— знижка «Бонус плюс» (1,5 %) — 360 грн. (24000 грн. х 1,5 %);

— комісія банку (1,4 %) — 336 грн. (24000 грн. х 1,4 %).

Таблиця 1. Облік продажу товарів з розрахунками БПК «Бонус плюс» — знижковий варіант

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

1

Відображено реалізацію товарів з розрахунками через платіжну картку «Бонус плюс»

331

702

24000,00

2

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

702

641/ПДВ

4000,00

3

Зменшено дохід на знижку «Бонус плюс» (1,5 %)

704

333

360,00

4

Відкориговано суму ПДВ за рахунок наданої знижки «Бонус плюс» (методом «червоне сторно»)

704

641/ПДВ

60,00

5

Передано реєстр сліпів або платіжних квитанцій банку-еквайра, що підтверджують оплату через платіжну картку «Бонус плюс»

333

331

24000,00

6

Відображено комісію банку (1,4 %)

92

333

336,00

7

Зараховано грошові кошти на поточний рахунок за мінусом знижки та комісії банку

311

333

23304,00

8

Списано собівартість реалізованого товару (умовно)

902

282

15000,00

9

Списано суму реалізованої торговельної націнки (згідно з розрахунком) (з урахуванням знижки)

285

282

9000,00

Податок на прибуток. Доходи та витрати з податку на прибуток відповідатимуть доходам та витратам у бухобліку, оскільки розд. III ПКУ не передбачає коригувань бухгалтерського фінрезультату на суми знижок.

Єдиний податок. Знижка у платників єдиного податку однозначно не обкладатиметься єдиним податком, оскільки на рахунок суб’єкт господарювання за договором отримує вартість товару за вирахуванням знижки. А вона не є платою за послугу.

«Бонус плюс»: комісія банку

У цьому випадку підприємство доходи за проданий товар та нараховані зобов’язання з ПДВ не зменшує, а зняті бонуси відображає у складі витрат як комісію за розрахункове обслуговування.

Приклад 2. Умова та сама, що і в прикладі 1.

Таблиця 2. Облік продажу товарів з розрахунками БПК «Бонус плюс» — комісійний варіант

з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

1

Відображено реалізацію товарів з розрахунками через платіжну картку «Бонус плюс»

331

702

24000,00

2

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

702

641/ПДВ

4000,00

3

Передано банку-эквайру реєстр сліпів або платіжних квитанцій, що підтверджують оплату через платіжну картку «Бонус плюс»

333

331

24000,00

4

Зараховано грошові кошти на поточний рахунок за мінусом комісії банку

311

333

23304,00

5

Відображено комісію банку (1,4 %)

92

333

336,00

6

Відображено комісію банку за розрахункове обслуговування за «Бонус плюс» (1,5 %)

92

333

360,00

7

Списано собівартість реалізованого товару (умовно)

902

282

15000,00

8

Списано сумо реалізованої торговельної націнки (згідно з розрахунком)

285

282

9000,00

Податок на прибуток. Доходи та витрати з податку на прибуток відповідатимуть доходам та витратам у бухобліку, що сформували фінрезультат, — об’єкт обкладення податком на прибуток.

Єдиний податок. А ось у платника єдиного податку знижка «Бонус плюс» (яка розглядається як комісія банку) буде врахована у складі доходу. Адже, як наполягають податківці, якщо при здійсненні розрахунків за товари (роботи, послуги) з використанням платіжних терміналів із суми виручки банком утримується комісійна винагорода за послуги розрахункового обслуговування, то доходом є повна сума виручки.

img 5Тобто з урахуванням комісії, утриманої банком (див. підкатегорію 108.01.02 ЗІР).

На перший погляд може здатися, що суми бонусу, які потрапили до оподатковуваного доходу підприємцю-єдиноподатнику, не такі великі, щоб хвилюватися про їх оподаткування. Та й на податкові зобов’язання з ПДВ, нараховані платником ПДВ на ці копійки, можна заплющити очі.

img 6Проте якщо скласти суми бонусів за звітний період, то в результаті може вийти досить пристойна сума, яка збільшить сплачувані підприємством податки.

Як бачимо, в ситуації з бонусами багато що залежить від оформлення таких операцій. А щоб облікові наслідки були найбільш оптимальними, бонуси слід оформляти як знижку при продажу товарів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі