Теми статей
Обрати теми

Підприємець-інвалід: чи є нюанси?

Соломіна Марія, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Не можна не захоплюватися людьми, які, маючи інвалідність, продовжують вести активний спосіб життя. При цьому деякі з них і себе роботою забезпечують, і для інших робочі місця створюють. Чи допомагає їм у цій нелегкій справі держава? Питання дискусійне. Ми ж оперуватимемо фактами. Давайте з вами розглянемо, які пільги у сфері оподаткування мають підприємці-інваліди.
єдиний податок, загальна система, ЄСВ, земельний податок, лікарняні

Що важливіше: статус чи система?

Хоч як прикро, але в цьому протистоянні перемагає система. Причина цього законодавчого феномена незрозуміла. Але, як кажуть, «маємо те, що маємо». А що ж ми маємо?

Пільги в оподаткуванні підприємницької діяльності передбачено тільки для підприємців-єдиноподатників. Ті інваліди, які працюють на загальній системі оподаткування, сплачують зі своїх підприємницьких доходів ПДФО, військовий збір та ЄСВ у загальному порядку.

Також не вийде у тих підприємців-загальносистемників, які є інвалідами I або II групи, скористатися звільненням від земельного податку (див. п.п. 281.1.1 ПКУ) для ділянки, виділеної їм для підприємницької діяльності. Чому?

Таке звільнення передбачено лише для земельних ділянок, перелічених у п. 281.2 ПКУ (ведення особистого селянського господарства, будівництва (розміщення) дачі, гаража тощо) та виділених для особистих потреб громадян.

img 1На це, зокрема, звертала увагу ДПСУ в листі від 13.12.2012 р. № 3278/0/141-12/Ф/17-3214.

А на що можуть розраховувати підприємці-єдиноподатники? Зараз розповімо.

Єдиноподатник та «інвалідні» пільги

Пільг щодо сплати єдиного податку підприємці-інваліди не мають. Але! Вони звільнені від обов’язкової сплати ЄСВ за себе, якщо є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу. Вік інваліда, як і група інвалідності, у цьому випадку значення не мають.

При цьому, роз’яснюючи особливості сплати ЄСВ у разі встановлення інвалідності не з початку місяця, податківці зазначили таке. Не сплачувати ЄСВ підприємець зможе з місяця, що настає за датою призначення пенсії (соціальної допомоги) по інвалідності (див. консультацію з підкатегорії 301.04.02 ЗІР).

Важливо! Про отримання статусу інваліда та виникнення права на ЄСВ-пільгу обов’язково повідомте податківців. Для цього достатньо подати їм письмову заяву довільної форми з відповідними підтвердними документами.

img 2Таким документом буде копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності та копія пенсійного посвідчення.

А як бути, якщо не знав, що звільнений, але сплатив ЄСВ «за себе»? Розбираємося!

Якщо сплачував ЄСВ

Важливо! З ЄСВ, помилково сплаченим за місяці поточного року, проблем бути не повинно, якщо не подано Звіт за формою № Д5 за цей період. Для повернення таких сум скористайтеся Порядком зарахування у рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженим наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. № 6.

А тепер давайте припустимо, що хтось із підприємців забув, що звільнений, і здав Звіт з ЄСВ за себе з нарахованими сумами ЄСВ за цей період. Як бути?

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ підприємці-єдиноподатники, які мають статус інваліда і отримують згідно із законом пенсію або соцдопомогу, можуть бути платниками ЄСВ тільки за умови їх добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соцстрахування. Згідно із Законом про ЄСВ добровільна участь реалізується через укладення договору про добровільну участь. Проте фіскали вважали інакше і свою позицію «застовпили» у новій редакції Інструкції № 449*.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449. Про останні зміни в ній ви могли прочитати в статті «Нова редакція Інструкції щодо сплати ЄСВ: для кого є сюрпризи»? (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 21).

Тепер у її абз. 2 п. 4 розд. III зазначено, що добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування підприємцем-інвалідом на єдиному податку реалізується через самостійне визначення для себе бази нарахування ЄСВ.

img 3Простіше кажучи: показав на себе у формі № Д5 базу нарахування ЄСВ у графі «Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок... « — значить, хочеш бути «добровольцем» у відповідних місяцях.

«То що ж тут поганого? — запитаєте ви. — Навпаки, усе працює без зайвої тяганини!» Для тих єдиноподатників-інвалідів, які хочуть бути добровольцями, — так, усе добре. А от для тих, хто знав, що він звільнений від сплати ЄСВ, можливо, навіть повідомив про це податківців (див. вище), але помилково здав за себе річний Звіт за формою № Д5, де «нарахував» собі ЄСВ за період, у якому вже діяло звільнення, не все так однозначно ☹.

Якщо йти слідом за буквою закону, а саме ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ, то, щоб «прибрати» помилково нарахований ЄСВ за себе, підприємцеві-інваліду можна ініціювати перевірку і на тій підставі, що з ним не було укладено договір добровільної участі, вимагати зняття надміру нарахованих сум ЄСВ «за себе».

Але, якщо керуватися абз. 2 п. 4 розд. III Інструкції № 449, то ЄСВ-справи нашого інваліда зовсім не втішні.

img 4Адже він у Звіті самостійно визначив для себе базу нарахування ЄСВ. А отже, мусить сплатити з неї ЄСВ.

І на закінчення — ще один нюанс. Якщо підприємець-інвалід не сплачує ЄСВ за себе, він не має права на допомогу по тимчасовій непрацездатності, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами, яка виплачується за рахунок коштів фондів соціального страхування. Майте на увазі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі