Теми статей
Обрати теми

Дивіденди отримано: розбираємося в обліку

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Приводом для написання статті стала поява листів Мінфіну1 та ДФСУ2, а також трохи більш раннього листа Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики3. Усі вони присвячені питанню отриманих дивідендів та пов’язаного з ними коригування у високодохідних платників податку на прибуток та в тих, хто не відмовився від різниць. Його ми й розглянемо у цій статті.
податок на прибуток, бухоблік, дивіденди

1 Лист Мінфіну від 25.07.2016 р. № 31-11130-09-10/21370.

2 Лист ДФСУ від 04.08.2016 р. № 26581/7/99-99-15-02-02-17.

3 Лист Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики від 10.05.2016 р. № 04-27/10-465.

Але повернемося «до джерел». А це — Закон № 714, який понад півтора року тому запровадив коригування в частині отриманих дивідендів ( п.п. 140.4.1 ПКУ). Саме воно й стало «яблуком розбрату» між контролюючими органами та платниками податків.

4 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII.

До речі кажучи, на початку цього року суть коригування було дещо змінено. У сучасному вигляді вона зводиться до того, що фінрезультат до оподаткування зменшується на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті від інших платників податків, які сплачують авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів. Так звані дивідендні аванси.

img 1Це ж коригування дозволяє зменшити фінрезультат на суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток та єдиноподатників групи 4.

У зв’язку з деяким нерозумінням ситуації (причому не лише серед платників, а й у колах податківців) ДФСУ звернулася до профільного Комітету ВРУ та Мінфіну з листом-проханням5 img 2. У ньому було виражено яскраво фіскальну позицію, якої податківці, власне кажучи, дотримувалися до того, як їм «відкрили очі». Причому ДФСУ наївно вважала, що й згадані вище органи стануть на їх бік.

5 Лист ДФСУ від 20.04.2016 р. № 1036/2/99-99-19-02-02-10.

Суть позиції фіскалів (тепер уже старої img 3) полягала в тому, що платник податку на прибуток не може зменшити фінрезультат до оподаткування на суму отриманих дивідендів від інших платників податку, якщо при виплаті дивідендів не сплачувався авансовий внесок з цього податку. Тобто якщо гроші не надходили до бюджету. Театр абсурду, та й годі img 4! Але фіскали — вони і в Африці фіскали.

Тобто, на думку ДФСУ, не повинні брати участь у коригуванні (читай — зменшувати фінрезультат до оподаткування) дивіденди, отримані від:

— платників податку, що не сплачують дивідендних авансових внесків у межах суми об’єкта оподаткування за відповідний звітний період;

— платників податку-«пільговиків», що не сплачують такі аванси у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у період, за який виплачують дивіденди;

— материнської компанії — платника податку, якщо при виплаті дивідендів не сплачувався дивідендний авансовий внесок відповідно до п.п. 57.11.3 ПКУ;

— інститутів спільного інвестування (далі — ІСІ).

img 5Безапеляційно така позиція підтвердилася у підсумку лише в частині дивідендів, отриманих від ІСІ.

Першим на заклик ДФСУ відгукнувся профільний Комітет ВРУ. У своєму листі він зробив досить узагальнений висновок. Платник податку на прибуток «де-юре» є платником дивідендних авансів.

img 6Вважаємо, тут потрібно зробити уточнення, що ІСІ у будь-якому випадку такими не є.

В абз. 2 п.п. 57.11.2 ПКУ всього лиш визначений механізм розрахунку дивідендного авансового внеску. Унаслідок його застосування платник може як сплачувати такий аванс, так і не сплачувати. Але того факту, що він — платник дивідендного авансу, ця обставина ніяк не применшує. Тобто висновки ДФСУ визнано неправильними! Відповідно платник податку на прибуток — отримувач дивідендів має право зменшити фінрезультат до оподаткування на суму нарахованих дивідендів від будь-якого потенційного платника таких внесків.

Заради справедливості зауважимо, що Комітет ВРУ в листі проаналізував випадок, коли авансовий внесок до бюджету не надходить у зв’язку з тим, що в результаті порівняння суми нарахованих дивідендів та об’єкта оподаткування обов’язок щодо сплати дивідендного авансу не виникає. І це безперечно!

Мінфін же у своєму листі «копнув» трохи глибше. Він розділив табори тих, хто виплачує дивіденди, на вигідні (зменшуємо фінрезультат) та невигідні (не зменшуємо фінрезультат) для платника-одержувача.

До першого (вигідного) табору належать:

1) платники податку на прибуток, для яких пп. 57.11.2 і 57.11.3 ПКУ передбачено особливості сплати дивідендних авансів. А це, у тому числі, і материнські компанії;

2) єдиноподатники, які сплачують такі аванси.

img 7І в цьому листі Мінфін підтвердив, що преференцій щодо несплати авансового внеску для юросіб — платників єдиного податку п. 57.11 ПКУ не визначено.

Другий (невигідний), у свою чергу, включає платників, прибуток яких звільнено від оподаткування, та ІСІ. І якщо в частині останніх ніяких питань немає і бути не може img 8, то щодо першої позиції є зауваження.

Річ у тім, що такі платники звільнені від обов’язку сплачувати дивідендні аванси лише в межах прибутку, звільненого від оподаткування за період, за який виплачуються дивіденди. Таке звільнення встановлено для них п.п. 57.11.3 ПКУ. Тобто якщо припустити, що сума дивідендів перевищує суму звільненого прибутку, такий платник стає платником дивідендних авансів. У такому разі, по-хорошому, отримувачі дивідендів повинні б претендувати на право зменшити свій фінрезультат до оподаткування на суму дивідендів, отриманих від нього. Але через не поширеність подібних випадків Мінфін, очевидно, і зробив такі висновки. Візьміть і їх на замітку!

І останній з листів, що нас цікавлять, — за авторством ДФСУ. Результуючий, так би мовити img 9. У ньому головне податкове відомство веліло керуватися листом Мінфіну. У тому числі податківцям на місцях при проведенні контрольно-перевірочної роботи та апеляційних процедур. А отже, зажити отримувачі дивідендів повинні по-новому, без необґрунтованих домагань податківців у цій частині.

img 10Схоже, сподобався він ДФСУ більше, ніж лист профільного Комітету ВРУ, адже на появу останнього від податківців реакції не було.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі