Теми статей
Обрати теми

«Перехідні» відпускні відобразили в одному рядку: виправляємо помилку в ЄСВ-звіті

Боршовська Валентина, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж ПФУ
Не помиляється той, хто нічого не робить. Бухгалтери... роблять. Причому часто — в авральному порядку. Тому уберегтися від помилок у них виходить не завжди. Але не біда. Адже все можна виправити!
ЄСВ, Д4, виправлення помилок img 1У серпні 2016 року працівнику було нараховано відпускні за період відпустки з 25 серпня по 7 вересня 2016 року в сумі 2800 грн. (1400 грн. припадає на період відпустки з 25 по 31 серпня, 1400 грн. — на період відпустки з 1 по 7 вересня). Відпускні було відображено в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 одним рядком, при цьому в графі 11 було зазначено серпень 2016 року. Помилку виявили у вересні-2016. Як виправити таку помилку в Звіті за формою № Д4 за вересень?

У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 відпускні відображають окремим рядком. При цьому якщо вся сума відпускних нараховується в місяці виходу у відпустку, то згідно з п. 9 розд. IV Порядку № 435* відпускні, нараховані за різні місяці, відображають в окремих рядках у сумі, що припадає на дні відпустки конкретного місяця. Наприклад, якщо працівнику в серпні нараховано заробітну плату та відпускні, частина яких припадає на серпень, а частина — на вересень, то в таблиці 6 ці виплати відображають у трьох рядках:

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 435.

— у першому — заробітну плату за серпень;

— у другому — відпускні за серпень;

— у третьому — відпускні за вересень.

При цьому врахуйте, що відпускні відображають з кодом типу нарахувань «10» (графа 10).

Але як бути, якщо відпускні, що припадають на 2 місяці, відобразили в одному рядку, зазначивши при цьому в графі 11 «08.2016»?

Звичайно ж, таку помилку слід виправити, адже вона призведе до викривлення персоніфікованих даних працівника і може негативно позначитися на розмірі пенсії, страховому стажі. Крім того, така помилка може призвести до необхідності виконання вимог ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ щодо нарахування ЄСВ виходячи з мінімальної зарплати.

Адже якщо не відобразити суму відпускних, що припадають на вересень, то може виявитися так, що зарплата за відпрацьовані дні вересня виявиться менше мінімальної. А отже, доведеться додатково сплачувати ЄСВ з різниці між нарахованою вересневою зарплатою та мінзарплатою за цей місяць.

Як же можна виправити таку помилку?

На жаль, у Порядку № 435 немає чіткого механізму її виправлення. Тому виправляти таку помилку доведеться логічно, зрозуміло, не порушуючи чинного законодавства .

При цьому пам’ятаєте, що п. 9 розд. IV Порядку № 435 допускається внесення від’ємних значень тільки при відображенні:

— сум перерахунку заробітку (доходу), що пов’язані з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з відпусткою, тимчасовою непрацездатністю, та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, нарахованих у попередніх періодах;

сторнованих сум відпускних та допомоги з тимчасової непрацездатності та у зв’язку з вагітністю та пологами.

Тому щоб виправити відпускні, нараховані за 2 місяці відпустки, але показані в одному рядку, в таблиці 6 ЄСВ-звіту за вересень 2016 року заповніть:

— рядок із сумою відпускних, що припадають на вересень, але помилково відображених за серпень. При цьому в графі 10 зазначте код типу нарахувань «10», у графі 11 — місяць та рік, за які нараховано відпускні («08.2016»), у графах 17 і 18 — суму відпускних зі знаком «мінус» (-1400,00), у графі 21 — суму ЄСВ, нарахованого на суму відпускних, зі знаком «мінус» (-308,00);

— рядок із сумою відпускних, що припадають на вересень. При її заповненні зазначте у графі 10 код типу нарахувань «10», у графі 11 — місяць і рік, за які нараховано відпускні («09.2016»), у графах 17 і 18 — суму відпускних за серпень (1400,00), у графі 21 — суму ЄСВ, нарахованого на суму відпускних (308,00).

Як буде заповнено таблицю 6 ЄСВ-звіту, покажемо далі.

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі