Теми статей
Обрати теми

Розрахунок коригування: ваші запитання — наші відповіді

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Як свідчать ваші запитання, тема заповнення розрахунку коригування до податкової накладної, як і раніше, на піку популярності. Народний хіт. Тому сьогодні пропонуємо чергову добірку запитань-відповідей на цю тему.
ПДВ-облік, коригування, РК на РК

Неправильна назва покупця в розрахунку коригування

img 1У розрахунку коригування (на збільшення ціни) постачальник неправильно зазначив назву покупця. Чи обов’язково просити у постачальника «нульовий» розрахунок коригування з правильною назвою? Чи можна вважати, що ця помилка не заважає ідентифікації операції, і нічого не виправляти?

Почнемо з того, чи можна не виправляти помилку. Ви маєте рацію, що помилка в назві покупця, в принципі, не заважає його ідентифікації. Адже покупця можна легко визначити за індивідуальним податковим номером. Тому за великим рахунком помилку можна і не виправляти. Але! Оцінка істотності помилки та можливості ідентифікації операції — справа досить суб’єктивна. У консультації в ЗІР (категорія 101.07) податківці вважають, що:

«розрахунок коригування до податкової накладної, який містить помилки в заголовній частині, не може бути підставою для коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту» img 2.

Тому ви маєте самі для себе визначити, чи готові у разі претензій з боку фіскалів обстоювати свою позицію.

Тепер про те, як виправити помилку (якщо ви захочете, щоб її було виправлено). В першу чергу потрібно пам’ятати про те, що просто скласти «нульовий» розрахунок коригування до «помилкового» розрахунку коригування (так, як ми б зробили у випадку з помилкою, допущеною в податковій накладній) не вийде. Адже розрахунок коригування можна скласти виключно до податкової накладної.

Податківці в консультації в ЗІР говорять: якщо помилку допущено тільки в заголовній частині розрахунку коригування (а таблична частина заповнена правильно), потрібно:

«скласти новий розрахунок коригування до податкової накладної з правильними показниками, який підлягає реєстрації в ЄРПН».

Інакше кажучи, вони пропонують переписати розрахунок коригування наново, уже з правильними реквізитами та всіма показниками. При цьому податківці звертають увагу: такий розрахунок коригування складається тією ж датою, що й «помилковий». Якщо помилку буде виявлено пізніше 15 к. дн. з дати складання розрахунку коригування, то загрожують штрафи за несвоєчасну реєстрацію за ст. 1201 ПКУ img 3.

img 4Якби помилку було допущено в табличній частині (у вартісних показниках), то другий «виправляючий» розрахунок коригування потрібно складати тільки на суму уточнень*. Але це — інше питання.

* Як це зробити, ми писали в статті «Помилилися в РК: що робити» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 15).

А що ж робити з «помилковим» розрахунком коригування? Його потрібно обнулити. Для цього до податкової накладної, до якої складався «помилковий» розрахунок коригування, потрібно скласти ще один розрахунок коригування. Вважаємо, його можна скласти датою виявлення помилки.

У ньому потрібно всі показники, які були наведені в «помилковому» розрахунку коригування, навести з протилежним знаком. Так, якщо розрахунок коригування був збільшуючим, то всі показники наводяться з «мінусом» (такий розрахунок коригування є «зменшуючим» і реєструвати його повинен покупець). Як причину коригування зазначаємо «виправлення помилки».

У цьому випадку ані «помилковий», ані «виправляючий» розрахунок коригування в декларації не показуємо (відображаємо тільки правильний «перевиписаний» розрахунок коригування).

Неправильна причина коригування

img 5У розрахунку коригування помилково зазначили неправильну причину коригування. Чи вважається це порушенням? Як виправити?

Про вимоги до заповнення гр. 2 «причина коригування» у Порядку № 1307** немає ані слова. Тому зазначення неправильної причини коригування не може вважатися порушенням порядку його заповнення. Це незначна помилка, яку можна не виправляти img 6. Якщо ви все-таки захочете її виправити, то робиться це так само, як описано у відповіді на попереднє запитання.

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Зміна номенклатури: заповнюємо графу 1 «№ з/п»

img 7Покупець оплатив авансом 24000 грн. (у тому числі ПДВ) за один товар. Зараз у рахунок цього авансу відвантажується інший товар на суму 6000 грн. (у тому числі ПДВ). Який номер ставити в розрахунку коригування у графі 1 «№ з/п» для нової номенклатури?

Як випливає з форми розрахунку коригування, в його гр. 1 має проставлятися порядковий номер рядка податкової накладної, в якій відображено дані про постачання, що коригується.

Для ситуації, коли відбувається зміна номенклатури та додаються дані про товар, який не було відображено в податковій накладній, у гр. 1 розрахунку коригування потрібно продублювати номер рядка податкової накладної, в якій наводилися дані про товар, що замінюється. Такі самі висновки містить і роз’яснення в категорії 101.27 ЗІР.

Якщо узяти дані із запитання, то це матиме такий вигляд.

Податкова накладна

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

Товар «А»

шт

2009

200

100,00

20

20000,00

Розрахунок коригування на зміну номенклатури

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1

Зміна номенклатури

Товар «А»

шт

2009

-50

100,00

20

-5000,00

1

Зміна номенклатури

Товар «Б»

шт

2009

50

100,00

20

5000,00

Тобто в обох рядках розрахунку коригування у гр. 1 фігуруватиме номер «1».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі