Теми статей
Обрати теми

Витрати загальносистемника: чи можна врахувати ЄСВ?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Будь-який підприємець (окрім пенсіонера або інваліда) зобов’язаний сплачувати ЄСВ «за себе». А якщо в нього є найняті працівники, то ще і ЄСВ «за працівників». Чи можна такі суми відносити на витрати? ПКУ дозволяє. Але…
ЄСВ, витрати, підприємець, загальна система

А ось на місцях податківці іноді видають «перли», мовляв, ЄСВ «за працівників» можна «овитратити», а ось ЄСВ «за себе» — ні img 1. Розбираємося.

Колись ЄСВ «за себе» платився в «два присіди». Спочатку — «внутрішньорічні» аванси, потім за підсумком року — остаточний розрахунок. І те й інше підприємець міг без проблем «овитратити».

Зараз за ЄСВ «за себе» авансів немає. Є тільки розрахунок за роком. У ПКУ є пряма норма про потрапляння ЄСВ у витрати ( п.п. 177.4.3). У категорії 104.05 ЗІР податківці також зазначають — «так, можна». А в чому ж тоді проблема?

Можна почути аргумент, мов ЄСВ «за себе» сплачується після року. Тому відноситься до торішнього доходу. А раз так, то в поточному році не можна врахувати ЄСВ «за себе», оскільки він пов’язаний з торішнім доходом.

Що сказати?! Цей аргумент, вважаємо, є протизаконним. До нього не варто прислухатися.

img 2Можна сміливо відносити сплачений ЄСВ «за себе» у витрати поточного періоду.

1. Правило про прямий (!) зв’язок доходу і витрат (витрати відображаються одночасно з доходом, з яким вони пов’язані; відповідно — немає доходу, немає і витрат) стосується так званої «матеріальної собівартості». Тобто витрат з п.п. 177.4.1 ПКУ / записів у графі 6 Книги обліку доходів і витрат (ч. 6 п. 6 Порядку від 16.09.2013 р. № 481).

Це правило не діє, якщо йдеться про графи 7 і 8 Книги обліку доходів і витрат. Частина витрат, які ви повинні відображати в цих графах, мають таку природу, що їх неможливо безпосередньо пов’язати з конкретним доходом. Відповідно і враховують їх відразу — у день платежу, навіть якщо доходу за цей день узагалі немає.

Так ось, ЄСВ «за себе» якраз і належить до такої категорії (вказується в графі 8). З госпдіяльністю він пов’язаний прямо, а ось з якимось конкретним доходом пов’язати його прямо не можна.

Тут доречно провести аналогію з бухобліковими адміністративними витратами на сплату податків.

2. При цьому в п.п. 177.4.3 ПКУ є прямий дозвіл включати у витрати ЄСВ «…у розмірах і порядку, встановлених законом».

Зверніть увагу на цитату!

Адже ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ встановлює саме такий порядок сплати ЄСВ «за себе», коли за звітний рік платимо на початку наступного року.

Значить, загальносистемники мають повне право включити ЄСВ «за себе» у витрати поточного року, незважаючи те, що платять його з доходу, отриманого минулого року!

img 3Це саме стосується й інших податків, які сплачуються після закінчення року, тобто в поточному році — за минулий.

Тобто насправді проблеми жодної немає img 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі