Теми статей
Обрати теми

Водна рента: розбираємося із заповненням декларації

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
З минулого номера ви вже знаєте, що за минулий квартал платникам рентних платежів потрібно звітувати за новою формою*. У цій статті пропонуємо розібратися з тим, як правильно заповнити декларацію, на прикладі водної ренти.
рентна плата за спеціальне використання води, податкова звітність

* Затверджена наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 719. Зміни в неї внесені наказом Мінфіну від 07.11.2016 р. № 927.

img 1Декларацію за І квартал потрібно подати не пізніше за середу, 10 травня. Сплатити визначені в ній зобов’язання — відповідно не пізніше за п’ятницю, 19 травня.

Розпочнемо з того, що п.п. 255.11.19 ПКУ разом з декларацією вимагає також подання копій дозволу на спеціальне водокористування, договору на постачання води, статзвітності про використання води.

У категорії 121.05 ЗІР податківці вказують, що копії дозволів/договору подають одночасно з поданням платником першої декларації. Надалі їх подають при внесенні змін до дозволу на спецводокористування або договору на постачання води. Що стосується копії статзвітності про використання води, то податківці уточнюють, що її подають разом з податковою декларацією за рік.

Філії / відділення / відокремлені підрозділи

При використанні води філією, відділенням або іншим відокремленим підрозділом декларацію подає сам підрозділ ( п.п. 255.11.17 ПКУ). За місцем своєї податкової реєстрації.

img 2Характерні ознаки таких підрозділів — наявність банківських рахунків, ведення окремого бухгалтерського обліку своєї діяльності і складання окремого балансу.

Інша історія зі структурними підрозділами, що входять до складу головного підприємства. За них декларацію відповідно до п.п. 255.11.18 ПКУ подає таке головне підприємство за місцезнаходженням водного об’єкта.

Як свідчить лист ДФСУ від 02.02.2016 р. № 3267/7/99-99-15-04-01-17, для можливості подання декларації воно повинне стояти на обліку в податковому органі за місцезнаходженням водних об’єктів як за неосновним місцем обліку. При цьому подавати декларації і вносити суми податкових зобов’язань потрібно в такому разі за місцезнаходженням водних об’єктів і за ставками рентної плати, встановленими для таких водних об’єктів. Далі перейдемо безпосередньо до заповнення декларації.

Заповнюємо додаток(ки) 5

Вартісні показники в декларації і додатках показуємо в гривнях з копійками. У разі незаповнення рядка через відсутність значення — його прокреслюють (на папері) або не заповнюють (в електронці). Для розрахунку рентної плати за спецводокористування призначений додаток 5.

Саме з нього логічніше почати розгляд заповнення декларації, адже підсумки її табличної частини переносяться із цього додатка (чи додатків).

Важливо! Для кожного типу водного об’єкта заповнюємо окремий додаток! У тому числі якщо маємо справу з отриманням води зі змішаного джерела (для кожного джерела подаємо окремий додаток 5).

img 3Підтверджується свіжою консультацією в категорії 121.05 ЗІР.

Порядок заповнення додатка 5 вашій увазі далі.

№ рядка

Назва

Які дані вносити

Б. н.

Порядковий № Податкової декларації1

Номер декларації з рентної плати, до якої додається розрахунок.

Беріть номер декларації з форми самої декларації, до якої подаєте такий розрахунок.

Оскільки декларацію подаєте вперше за період 2017 року, то в цій комірці вкажіть «1»

Б. н.

Розрахунок №

Порядковий номер розрахунку (арабська цифра) починаючи з 1 (одиниці) послідовно в порядку зростання

Б. н.

Звітний / Звітний новий / Уточнюючий

Позначка «Х» у потрібній графі. При поданні розрахунку за I квартал 2017 року позначку «Х» ставте в графі «Звітний»

1

Податковий період:

Звітний період (квартал), за який подаєте розрахунок. У цьому випадку в графі 1.1 вказуєте «I квартал 2017 року»

2

Податковий номер платника податків4 або серія та номер паспорта5

Код за ЄДРПОУ платника податків або реєстраційний (обліковий) номер платника або реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізособи (ідентифікаційний номер)

3

Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ6

Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ. Повинен відповідати значенню комірки рядка 2 декларації, до якої додаєте розрахунок

4

Найменування органу, яким видано дозвільний документ: номер дозвільного документа7

Заповнюєте згідно з отриманими документами на спецводокористування, тобто згідно з дозволом на спеціальне використання води або договором на постачання води

5

Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцезнаходженням водного об’єкта8

Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцезнаходженням водного об’єкта. Він може відрізнятися від коду за КОАТУУ, вказаного в декларації

6

Код водного об’єкта9

Визначаєте згідно з додатком 16 до декларації. Останній розряд коду повинен відрізнятися від «0». Для кожного типу водного об’єкта заповнюють окремий розрахунок. Зверніть увагу, що коди помінялися! Немає змішаних джерел. А є окремо підземні водні об’єкти, з яких формується змішане джерело, окремо поверхневі, з яких формується змішане джерело. Тобто за такими джерелами — окремі додатки 5. До чого і підводять останні роз’яснення податківців

7

Установлений річний ліміт використання води11

Річний ліміт використання води (у м3), встановлений у дозволі або договорі на постачання води. Якщо дозвіл не отриманий або ліміт не вказаний у договорі, цю колонку не заповнюєте.

Знову ж таки, якщо вода у нас зі змішаного джерела, то на кожен водний об’єкт заповнюватиметься окремий додаток, а ліміт потрібно розподілити між цими об’єктами у відповідній пропорції

8

Об’єкт оподаткування з початку року12

Вказуєте фактичний об’єм використаної води (у м3) з водного об’єкта за кодом типу водного об’єкта (рядок 6), визначений самостійно на підставі даних первинного обліку згідно з показаннями вимірювальних приладів (лічильників). Якщо лічильників немає — орієнтуємося на технологічні дані (пропускна спроможність водопровідних труб за одиницю часу і т. ін.). Цей рядок обчислюється як сума рядків 8.1 і 8.2.

Часта помилка: рядки 8.1 і 8.2 заповнені, а рядок 8 — ні

8.1

у межах установленого річного ліміту13

Об’єм використаної води (у м3) у межах установленого річного ліміту, визначеного в дозвільному документі (дозволі або договорі на постачання води) з початку року. Деталізації «З поверхневих водних об’єктів / з підземних водних об’єктів» уже немає. Чому — ми пояснили вище (на кожен такий об’єкт буде складено окремий додаток 5, в один додаток обидва ці об’єкти не потраплять, значить, і деталізувати нічого).

Знову ж таки нюанс за змішаними джерелами: у разі отримання вторинними водокористувачами відповідно до договору води, сформованої з різних джерел, об’єм використаної води в межах установленого річного ліміту визначають з урахуванням процентного співвідношення води з таких джерел, установленого органом, який здійснює централізоване водопостачання в поточному році, в м3.

Відповідним чином (про що було сказано вище) ми покажемо і ліміт

8.2

у межах установленого річного ліміту13

Заповнюєте в разі перевищення встановлених лімітів або у разі, коли вся вода для вас є понадлімітною (немає дозволу на використання води або в договорі на постачання води не визначений річний ліміт). Знову-таки, деталізації «З поверхневих водних об’єктів / з підземних водних об’єктів» уже немає (про причини сказали вище).

За змішаним джерелом те ж саме. Об’єм використаної води понад річний об’єм споживання, вказаний у договорі на постачання води, визначають з урахуванням процентного співвідношення води з таких джерел у м3

9

Ставка рентної плати15

Берете з п. 255.5 ПКУ. Як ми вже говорили в минулому номері, ці ставки зросли.

Знову ж таки, за змішаними джерелами, якщо життєздатним залишився лише один варіант (подання окремих додатків 5), «середньозважені» ставки (визначені самостійно) не використовуєте

10

Коефіцієнти, що застосовуються до ставок рентної плати15:

10.1

відповідно до пункту 255.6 статті 255 розділу IX Кодексу

0,005. Застосовують теплоелектростанції з прямоточною системою (у частині фактичного об’єму води, що пропускається через конденсатори турбін для охолодження конденсату)

10.2

відповідно до пункту 255.7 статті 255 розділу IX Кодексу

0,3. Застосовують житлово-комунальні підприємства

10.3

відповідно до підпункту 255.11.10 пункту 255.11

статті 255 розділу IX Кодексу

2. Використовують за відсутності вимірювальних приладів (лічильників), якщо існує можливість їх установки

10.4

відповідно до підпункту 255.11.13 пункту 255.11

статті 255 розділу IX Кодексу

5. Використовують при перевищенні водокористувачами встановленого річного ліміту використання води

11

Податкове зобов’язання з початку року

Результат розрахунку податкових зобов’язань за використану воду з початку року. Проводять обчислення за формулою, наведеною безпосередньо в цьому рядку розрахунку: ((ряд. 8.1 х ряд. 9) + (ряд. 8.2 х ряд. 9) х ряд. 10.4) х (ряд. 10.1, або ряд. 10.2, або ряд. 10.3) : V*.

Якщо говоримо про «звичайне» спецводокористування — V дорівнює 100 (оскільки ставка встановлена за 100 м3)

12

Податкове зобов’язання з початку року за попередній звітний період17

Переносьте значення рядка 11 за попередній звітний період у межах року. Оскільки йдеться про І квартал, цей рядок не заповнюєте

13

Податкове зобов’язання за податковий (звітний) квартал

Податкове зобов’язання, яке потрібно сплатити за звітний квартал (у цьому випадку — за I). У декларації за I квартал дорівнює значенню рядка 11

* V — показник, що застосовується до ставок рентної плати, і який складає:

— для водних ресурсів, що входять виключно до складу напоїв, — 1;

— для водних ресурсів для потреб рибництва — 10000;

— за спецвикористання поверхневих і підземних вод, шахтної, кар’єрної і дренажної води — 100.

Будьте уважні при заповненні рядків 10.1 — 10.4 (у частині коригувальних коефіцієнтів)! На них дуже часто «спотикаються»! Важливо з’ясувати, що, по-перше, кожен рядок «присвячений» конкретному коефіцієнту. Наводити їх «де душа побажає» img 4 неправильно! По-друге, один і той же коефіцієнт наводять у додатку лише один раз (ніде не дублюючи)! По-третє, самостійно перемножувати коефіцієнти один на інший і наводити такий проміжний результат у будь-якому з рядків 10.1 — 10.4 необхідності немає!

Від додатків — до декларації

Заповнення табличної частини декларації зводиться до такого.

У розділі 4 заповнюєте рядок 4.4. Сюди потрібно перенести показники рядка 13 додатка 5. Якщо таких додатків ви подавали декілька, тоді в рядок 4.4 слід занести суму даних рядків 13 усіх поданих додатків.

img 5У відповідній комірці в розділі 5, у свою чергу, потрібно вказати кількість додатків 5, заповнених і поданих разом з декларацією.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі