Теми статей
Обрати теми

Форма № 1ДФ. Запитували? Отримайте відповіді

Білова Наталя, Ушакова Лілія, експерти з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
«Ця музика буде вічною». «Гаряча лінія» підтверджує: запитанням щодо заповнення форми № 1ДФ кінця немає. Тому зустрічайте черговий сеанс «зафарбовування білих плям».
ЦПД, сумісники, фіндопомога, ФОП

Заповнюємо і подаємо форму № 1ДФ

Запитання

Відповідь

«Невбиване запитання» img 1: чи подавати розрахунок № 1ДФ, якщо на підприємстві немає найманих працівників і впродовж звітного кварталу доходи фізособам не нараховувалися і не виплачувалися?

Ні, подавати форму № 1ДФ за такий звітний квартал не потрібно. Її подають податкові агенти в разі, якщо у звітному кварталі вони нараховували та/або виплачували доходи фізичним особам, у тому числі й фізособам-підприємцям, та/або нараховували і сплачували до бюджету ПДФО і військовий збір (ВЗ) з таких доходів. Якщо таких операцій упродовж звітного кварталу не було, то Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за цей квартал не подають. Це прямо вказано в п.п. «б» п. 176.2 ПКУ

До зарплати працівника податкова соціальна пільга (ПСП) застосовувалася тільки в лютому 2017 року. Як відобразити це у формі № 1ДФ за 1 квартал 2017 року?

Вчиніть так: сформуйте на працівника один рядок із зарплатним доходом. У ньому проставте, зокрема:

— у графі 5 — ознака доходу «101»;

— у графі 8 — ознака ПСП.

Наявність ознаки в графі 8 говорить про те, що працівник хоч би в одному місяці кварталу користувався ПСП

Де у формі № 1ДФ указувати кількість працівників-сумісників? З якою ознакою доходу відображати нараховану їм зарплату?

З особами, які працюють за сумісництвом, роботодавці укладають трудові договори. Тобто такі працівники мають бути враховані при заповненні реквізиту «дотабличної» частини форми № 1ДФ «Працювало за трудовими договорами (контрактами)». При цьому працівників, які у цього роботодавця працюють одночасно і за основним місцем роботи, і за сумісництвом (тобто внутрішні сумісники), на наш погляд, потрібно враховувати як одну особу. Заробітну плату, нараховану сумісникам, відображайте в загальному порядку — з ознакою доходу «101»

Зі штатним працівником укладений договір підряду. Чи потрібно його враховувати при заповненні графи «Працювало за цивільно-правовими договорами»?

Так, вважаємо, що потрібно. Тобто такого працівника ви врахуєте при заповненні двох граф «дотабличної» частини форми № 1ДФ — «Працювало за трудовими договорами (контрактами)» і «Працювало за цивільно-правовими договорами»

Чи потрібно в графу «Працювало за цивільно-правовими договорами» форми № 1ДФ включати фізосіб, яким виплачуються доходи за договорами оренди нерухомого (рухомого) майна?

З роз’яснень податківців, наведених у категорії 103.25 ЗІР, можна дійти висновку про те, що в графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» форми № 1ДФ вони хочуть бачити кількість фізосіб-непідприємців, з якими укладені цивільно-правові договори на виконання робіт / надання послуг (доходи за такими договорами ви відображали у формі № 1ДФ з ознакою доходу «102»). А ось підприємців і фізосіб-орендодавців при заповненні цієї графи враховувати не потрібно

Фізособа працює за договором підряду з березня 2017 року. Робота буде закрита актом і оплачена в червні 2017 року. Чи потрібно на цього громадянина заповнювати рядок з датою прийому на роботу в графі 6 розділу I форми № 1ДФ за 1 квартал?

Ні, не потрібно. Графи 6 і 7 розділу I форми № 1ДФ заповнюють тільки за працівниками, прийнятими на роботу за трудовими договорами.

У цьому випадку фізособа виконує для вас роботу за цивільно-правовим договором. Тому графи 6 і 7 за нею ви не заповнюєте.

Більше того, якщо у звітному кварталі дохід цій фізособі ви не нараховували, то рядок без сумових показників на неї не формуєте

Працівника звільнили з основного місця роботи і прийняли на ту ж посаду і до того ж роботодавця за сумісництвом.

Як відобразити таку міграцію у формі № 1ДФ?

На працівника, який змінив статус, в розділі I форми № 1ДФ заповнюємо стільки рядків, скільки разів у звітному кварталі він був звільнений, а потім знову прийнятий до одного й того ж роботодавця.

Тобто якщо працівник був у звітному кварталі звільнений, а потім знову прийнятий, то його заробіток відображаємо у формі № 1ДФ двома рядками:

— у першому — по дату звільнення;

— у другому — з дати початку роботи за новим трудовим договором

Підприємство орендує у звичайної фізособи автомобіль, а у фізособи-підприємця — будівлю складу. Чи потрібно виплачувані їм орендні доходи показувати у формі № 1ДФ? Якщо так, то з якою ознакою доходу?

Так, виплачувані орендні доходи обов’язково потрібно відображати у формі № 1ДФ, причому незалежно від того, хто є одержувачем доходу: звичайна фізособа чи фізособа-підприємець.

Суму доходу, яку ви виплачуєте підприємцеві, відображайте в розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «157» без заповнення граф 4а і 4.

А ось суму виплачуваного «орендно-рухомого» доходу звичайній фізособі показуйте в розділі I форми № 1ДФ з ознакою доходу «127» — як інші доходи (див. консультації податківців у категоріях 103.22 і 103.25 ЗІР)

З якою ознакою доходу у формі № 1ДФ відображають плату звичайній фізособі за оренду нерухомості?

Для такої виплати додаток до Порядку № 4* передбачає окрему ознаку доходу — «106»

Чи потрібно показувати у формі № 1ДФ (і якщо так, то в якому порядку) суми фіндопомоги, отримані підприємством від фізособи, а також суму позички, видану працівникові?

Розпочнемо з того, що для цілей ПКУ грошові кошти, видані фізособі за безвідсотковим договором позички, підпадають під визначення «поворотної фінансової допомоги».

Тобто незважаючи на різний напрям руху грошей (від фізособи до підприємства і від підприємства до фізособи) в обох випадках, описаних у запитанні, ми маємо справу з поворотною фінансовою допомогою. Це важливо!

На підставі п.п. 165.1.31 ПКУ не включають в оподатковуваний дохід фізособи основну суму поворотної фінансової допомоги, яку вона:

надала іншим особам і її повертають їй;

отримала від інших осіб.

Також фіндопомога не потрапляє в базу обкладення ВЗ (див. пп. 1.2 і 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Зверніть увагу: строк, на який надають фіндопомогу, не має значення для цілей обкладення ПДФО і ВЗ.

Тепер, власне, про форму № 1ДФ. У ній податкові агенти зобов’язані відображати всі доходи, які нараховують/виплачують/надають платникам податків (див. п.п. «б» п. 176.2 ПКУ). Будь-яких винятків для доходів, що не входять до складу оподатковуваного доходу, ні ПКУ, ні Порядком № 4 не передбачено.

Для відображення й ідентифікації у формі № 1ДФ доходам (як оподатковуваним, так і неоподатковуваним) присвоєні відповідні ознаки доходів.

Вони наведені в додатку до Порядку № 4 і відображаються податковими агентами в графі 5 Податкового розрахунку.

Резюме. Незважаючи на те, що поворотну фіндопомогу не обкладають ПДФО і ВЗ, підприємство, будучи податковим агентом, зобов’язане відобразити її в розділі I форми № 1ДФ. Ознака доходу — «153».

Також її сума повинна «засвітитися» в розділі II Розрахунку в рядку з ВЗ.

Причому врахуйте, що порядок відображення фіндопомоги у формі № 1ДФ залежить від того, хто кому дав грошей img 2.

Якщо поворотну фіндопомогу надає підприємство фізособі. Тут все просто.

Її суму вказуйте в Розрахунку, сформованому за той звітний квартал, у якому вона була фактично надана. Заповнюйте відразу графи 3а і 3 розділу I і графи «нарахований/виплачений дохід» у рядку з ВЗ розділу II форми № 1ДФ. Графи 4 і 4а не заповнюйте, оскільки ПДФО із цієї суми не утримується.

Якщо поворотну фіндопомогу надає фізособа підприємству. У цьому випадку фіндопомогу відображайте (так, як було сказано вище) в тому кварталі, у якому повертаєте її фізособі, і в тій сумі, у якій фактично повертаєте.

Можна почути докір: «а як же лист тих же київських податківців ( лист ГУ ДФС у м. Києві від 28.07.2016 р. № 16987/10/26-15-13-01-12), у якому прямо сказано, що поворотній фіндопомозі не місце у формі № 1ДФ?».

Так, такі роз’яснення є. Але дотримувати їх украй небезпечно. Оскільки в тих же роз’ясненнях у категорії 103.25 ЗІР податківці всюди стверджують, що відображати потрібно

Чи вказувати суму доходу, яка не обкладається ВЗ, у розділі II форми № 1ДФ?

На думку ДФСУ, у розділі II форми № 1ДФ слід відображати як оподатковувані, так і не оподатковувані ВЗ доходи (див. роз’яснення в категорії 103.25 ЗІР). Знову-таки, можна зустріти альтернативні позиції «на місцях», але радимо дотримувати саме лінії ДФСУ

Працівник, перебуваючи у відрядженні, заплатив за проживання підприємцю-єдиноподатнику. Чи відображати ці суми у формі № 1ДФ?

Податківці заспокоюють, що не потрібно (див. консультацію в категорії 103.25 ЗІР). Чому? Тому що в цій ситуації підприємець отримував дохід від звичайного громадянина (працівника підприємства).

Підприємство ж тільки компенсує своєму працівникові витрати, пов’язані з відрядженням. Тому відображати у формі № 1ДФ сплату працівником коштів за надані під час відрядження фізособою-підприємцем послуги таке підприємство не зобов’язане.

Інша справа, якщо ваш працівник отримав кошти під звіт (на госппотреби) і придбав щось у підприємця. Ось тоді суму, сплачену останньому, потрібно обов’язково відобразити у формі № 1ДФ. Адже в цій ситуації цивільно-правові дії працівник здійснив від імені і коштом підприємства. Підприємницькі доходи відображайте з ознакою доходу «157»

Підприємство надало вдові працівника, що помер, матеріальну допомогу. Як відобразити суму такої допомоги у формі № 1ДФ?

У 2017 році не обкладається ПДФО і відповідно ВЗ видана роботодавцем допомога на поховання працівника, що помер, у розмірі 4480 грн. ( п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ). Сума перевищення підлягає обкладенню ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %.

У формі № 1ДФ неоподатковувану частину допомоги відображайте з ознакою доходу «146», а оподатковувану — з ознакою доходу «127». Причому як одержувача доходу вкажіть вдову працівника, що помер

Працівниця має трьох дітей до 18 років, одна дитина з яких — інвалід, і користується ПСП «на дітей» за двома підставами.

Як у цьому випадку правильно проставити ознаку ПСП у графі 8 «Ознака подат. соц. пільги» форми № 1ДФ?

Працівниця має право на ПСП за двома підставами як особа, яка утримує трьох дітей віком до 18 років ( п.п. 169.1.2 ПКУ), у тому числі дитину-інваліда ( п.п. «б» п.п. 169.1.3 цього Кодексу).

Згідно з роз’ясненнями податківців, представленими в листі ДПАУ від 25.02.2011 р. № 4062/6/17-0215, у цьому випадку на кожну дитину-неінваліда надається мінімальна ПСП (ознака пільги — «04»), на кожну дитину-інваліда — підвищена (ознака пільги — «02»).

У розділі I форми № 1ДФ за цією працівницею слід сформувати два рядки із зарплатною ознакою доходу «101» у графі 5.

Перший заповнюєте в загальному порядку і проставляєте в графі 8 ознаку доходу «02».

А ось у другому рядку заповнюєте графи 1, 2, 5, а також графу 8, де проставляєте ознаку другої пільги — «04». Графи 3а, 3, 4а, 4 залишаєте незаповненими (у паперовому варіанті прокреслюєте)

Як відобразити у формі № 1ДФ допомогу по вагітності та пологах?

Суму допомоги по вагітності та пологах не обкладаємо ні ПДФО, ні ВЗ. Проте таку виплату відображаємо у формі № 1ДФ, сформованій за той звітний період, у якому сума була фактично нарахована та/або виплачена. Робимо це одним рядком, не розбиваючи за місяцями, на які припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. У розділі І форми № 1ДФ допомогу відображаємо з ознакою доходу «128». Також вона повинна потрапити в рядок «Вiйськовий збiр» розділу ІІ цієї форми в графах з нарахованим/виплаченим фізособам доходом

* Порядок заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі