Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка на дітей: є запитання і є відповіді (ч. 2)

Білова Наталія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Сьогодні «доб’ємо» тему про додаткові відпустки на «квіти життя», розпочату в минулому номері.
«дитяча» відпустка

«Дитяча» відпустка в перший рік роботи мами

img 1Жінка, що має двоє дітей віком до 15 років, прийнята на роботу на підприємство 01.03.2017 р. У червні 2017 року вона подала заяву з проханням надати їй додвідпустку на дітей. Чи має вона право на цю відпустку у 2017 році?

З наданням додвідпустки на дітей новоприйнятим працівникам за перший календарний рік їх роботи на цьому підприємстві потрібно бути обережними, і ось чому. Якщо працівниця в поточному календарному (2017) році до працевлаштування на ваше підприємство:

працювала в іншого роботодавця і мала право на таку відпустку, то ви їй соцвідпустку на дітей за 2017 рік не надаєте. Чому? Тому що в цьому випадку вона повинна була на попередньому місці роботи або скористатися «дитячою» відпусткою за 2017 рік до звільнення, або отримати за дні цієї відпустки грошову компенсацію при звільненні. Якщо цього не сталося, нинішній роботодавець не несе за це відповідальності і надавати такій працівниці додаткову відпустку на дітей не зобов’язаний;

ніде не працювала за трудовим договором або працювала в іншого роботодавця, але права на додвідпустку на дітей тоді ще не мала, і таке право виникло в період роботи на вашому підприємстві, то нинішній роботодавець зобов’язаний надати їй додвідпустку на дітей за 2017 рік повної тривалості незалежно від відпрацьованого цього року часу.

Інформацію про те, чи перебувала працівниця в трудових відносинах з іншим роботодавцем до влаштування на роботу на ваше підприємство і чи мала вона право на отримання додвідпустки на дітей, ви можете отримати з трудової книжки і відповідних документів, що підтверджують право на отримання цієї відпустки.

Якщо працівниця захворіла під час «дитячої» відпустки

img 2Працівниці, що має дитину-інваліда, надана додаткова відпустка на дітей з 3 липня 2017 року. Під час цієї відпустки вона захворіла. Період хвороби — з 4 по 10 липня 2017 року. Чи має вона право на оплату лікарняного? Чи можна їй продовжити цю відпустку чи потрібно перенести її на інший час?

Ви, звичайно, добре знаєте, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій втраті працездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатності. Те ж саме стосується й оплати перших 5 днів хвороби працівника за рахунок коштів підприємства.

Згідно з п. 3.15 Інструкції № 455* листок непрацездатності не видається для догляду за хворою дитиною в період щорічної (основної і додаткової) відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Але в цій ситуації йдеться про хворобу самої працівниці під час додаткової соцвідпустки на дітей. Тому лікарняний лист був виданий їй цілком законно.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Оплачується такий листок непрацездатності в загальному порядку: перші 5 днів хвороби — за рахунок коштів роботодавця, інші — за рахунок коштів Фонду соцстраху.

І не забудьте перенести/продовжити відпустку на дітей на ту її частину, яка збіглася з хворобою працівниці.

img 3Цього вимагає ч. 7 ст. 20 Закону про відпустки.

Вибір варіанта — продовження або перенесення — працівниця повинна погоджувати з роботодавцем. Оформляють його відповідним наказом про продовження/перенесення відпустки на дітей (підстава — заява працівниці + копія належним чином оформленого листка непрацездатності).

Зверніть увагу, якщо день початку продовженої відпустки:

1) збігся з місяцем її первісного надання, то відпускні, виплачені до початку відпустки, не перераховують. За дні хвороби працівникові виплачують лікарняні;

2) припадає на наступний місяць після його первісного надання, то доведеться розрахувати нову середню зарплату для оплати періоду продовженої відпустки.

А ось якщо відпустку переносять на інший період, нові відпускні потрібно буде перерахувати виходячи з нового розрахункового періоду.

Виплачуємо компенсацію за «невідгул»

img 4Працівниця, що має двоє дітей віком14 і 12 років, з моменту прийняття на роботу (03.01.2006 р.) жодного разу не скористалася «дитячою» відпусткою. У липні 2017 року вона звільняється. Чи зобов’язане підприємство нарахувати їй компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей?

Нагадаємо, що додаткова відпустка працівникам, що мають дітей, належить до соціальних відпусток (ст. 1821 КЗпП і ст. 19, 20 Закону про відпустки).

Ця відпустка надається за календарний рік, а не за відпрацьований робочий рік. Вона може бути використана працівником у будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини.

Якщо працівник, що має право на цю відпустку, з будь-яких причин не скористався цим правом за декілька попередніх років, він може використати цю відпустку пізніше. На це вказує і Мінсоцполітики в листах від 20.09.2013 р. № 807/13/155-13 і від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15, підкреслюючи, що строк давності, після якого втрачається право на додаткову відпустку на дітей, чинним законодавством не встановлений!

Відзначимо, що можливість заміни додаткової відпустки на дітей грошовою компенсацією в разі, якщо працівник продовжує працювати на цьому підприємстві, чинним законодавством не передбачена. Отримати компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей працівник має право тільки в разі звільнення (ст. 24 Закони про відпустки).

У цій ситуації працівниця, якій належить «дитяча» відпустка за підставою «жінка, що має двох або більше за дітей віком до 15 років», звільняється з підприємства. Тому ви повинні виплатити працівниці компенсацію за всі невикористані дні додаткових відпусток на дітей за всі роки, коли вона мала право на цю відпустку.

При цьому врахуйте, що тривалість невикористаних соціальних додаткових відпусток працівникам, що мають дітей, повинна визначатися згідно з нормами законодавства, які діяли в той час. Інформацію про тривалість додаткової відпустки на дітей у період з 1997 року й до сьогодні див. у таблиці в кінці статті.

Отже, ваша працівниця мала право на додаткову відпустку на дітей з 2006 року по 2017 роки включно, але таким правом жодного разу не скористалася. Отже, при звільненні ви повинні нарахувати їй компенсацію за невикористані 108 календарних днів (7 к. дн. х 4 роки + 10 к. дн. х 8 років) додаткової відпустки на дітей.

Суму компенсації за невикористані дні додаткової відпустки на дітей розраховуйте згідно з Порядком № 100** виходячи із заробітку за останні 12 календарних місяців роботи.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Звільнення під час відпустки для догляду за дитиною до 3 років

img 5Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду за другою дитиною до трьох років. Старшій дитині 13 років. Не виходячи на роботу із цієї відпустки, жінка звільняється у зв’язку з переведенням на інше підприємство. Чи потрібно їй при звільненні виплачувати компенсацію за невикористані дні «дитячої» відпустки?

Ні, не потрібно. Пояснимо чому.

Для отримання права на додвідпустку на дітей працівниці недостатньо лише мати двох дітей віком до 15 років. Вона повинна до того ж працювати (виконувати свої трудові обов’язки).

Із запитання читача виходить, що після народження другої дитини жінка перебувала у відпустці для догляду за другою дитиною і не працювала. Отже, право на відпустку на дітей у неї не виникло, тобто і компенсувати нічого.

Але якщо в поточному календарному році після переведення на інше підприємство ця жінка вийде на роботу (у тому числі й на умовах неповного робочого часу), то у неї виникне право на додаткову відпустку на дітей за такий рік. І вона зможе ним скористатися в нового роботодавця.

Старшій дитині виповнилося 15 років: чи є право на «дитячу» відпустку?

img 6Старшій дитині працівниці (матері двох дітей) 9 січня 2017 року виповнилося 15 років. Чи має вона право на «дитячу» відпустку у 2017 році?

Так, у працівниці — матері двох дітей — за рік, у якому старшій дитині виповнюється 15 років, зберігається право на додаткову відпустку, передбачену ст. 1821 КЗпП і ст. 19 Закону про відпустки.

Причому така відпустка надається в будь-який час календарного року незалежно від відпрацьованих матір’ю часу і дати народження дитини — до чи після.

І тільки з 1 січня наступного року мати втрачає право на таку відпустку.

Тривалість додаткової відпустки на дітей

img 7
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі