Теми статей
Обрати теми

Чи може підприємець виплатити зарплату «зі своєї кишені»?

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Ситуація. Підприємець-єдиноподатник (група 3 без ПДВ) хоче виплатити зарплату працівникові з особистих коштів. Чи можна так робити? І чи не змусять податківці відобразити цю суму як готівкову виручку в Книзі обліку доходів?
підприємець, єдиний податок, зарплата, власні кошти

Розпочнемо з того, що фізична особа має повне право використати особисте майно у бізнесі (ст. 320 ЦКУ). Це перше. Друге: в нормативці немає обмежень з приводу джерел коштів для виплати зарплати, особливо якщо справа стосується роботодавців-підприємців (ст. 4 Закону про оплату праці, КЗпП).

З цим згодні і податківці img 1 (консультація в категорії 109.15 ЗІР).

img 2«обмежень щодо джерел надходження готівки, яку підприємства (підприємці) використовують для виплати зарплати, законодавчо не передбачено».

Таким чином, підприємець може виплатити зарплату працівникам з власних коштів img 3 (не забудьте скласти платіжну відомість). У цьому немає ніякого порушення img 4.

Разом з виплатою зарплати обов’язково треба сплатити ПДФО, воєнзбір і ЄСВ! Це можна зробити, у тому числі внісши власні кошти в касу банку для переказу на відповідні рахунки.

img 5ПДФО і воєнзбір треба сплатити впродовж трьох банківських днів з дня, що йде за днем виплати зарплати (п.п. 168.1.4 ПКУ), а ЄСВ — у день виплати зарплати (абз. 2 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Виплачені таким чином зарплату і податки не треба вказувати в Книзі обліку доходів, оскільки це не дохід єдиноподатника, а навпаки — його витрати. Але не виключено, що податківці можуть чіплятися. Адже вони досі вважають внесення власних коштів на рахунок єдиноподатника його доходом img 6 (категорія 107.04 ЗІР).

Ідеологічно ситуація з виплатою готівкової зарплати з власних коштів схожа із ситуацією, що цікавить нас.

Якщо фіскали вважатимуть, що ви внесли свої гроші в касу, щоб виплатити зарплату і податки (а згідно з п. 2.2 Положення № 637* підприємці проводять готівкові розрахунки з фізичними особами через касу), то можуть: 1) вимагати занести суму виплаченої зарплати і податків в гр. 2 Книги як дохід (із сплатою єдиного податку); 2) погрожувати 5-кратним штрафом за неоприбутковування готівки! img 7

* Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Звичайно, з точки зору логіки це виглядає абсурдно: власні кошти фізичної особи, вкладені у бізнес, не є її доходом. Тому повторно сплачувати з них податок або оприбутковувати в Книзі безглуздо (і, само собою, не відповідає вимогам законодавства). Але, на жаль, контролери не завжди бувають логічні і справедливі img 8.

Тому підприємцям при перевірці радимо говорити, що, зрозуміло, зарплата і податки були виплачені з доходу/виручки, яка при «заході» за встановленими правилами вже була своєчасно відображена в Книзі обліку доходів img 9. Тут корисно пам’ятати, що у підприємців немає ліміту каси, тому вони можуть зберігати «в касі» будь-які обсяги готівки як завгодно довго!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі