Теми статей
Обрати теми

Кальян у закладі громадського харчування

Амброзяк Наталя, юрист, buhgalter911@mail.ua
Ще не так давно клуби кальянного диму були неодмінним атрибутом будь-якого закладу зі східним колоритом. Але держава розгорнула антитютюнову кампанію, і «східна казка» розтанула як мариво в пустелі, хоча кальянні оази подекуди ще залишилися. Чи можна закладам громадського харчування надавати послуги з паління кальяну? Чи потрібна ліцензія і що з акцизом? Про це і поговоримо в статті.
обмеження щодо паління, ліцензування, «роздрібний» акциз, єдиний податок

Антитютюновий закон vs заклади громадського харчування

Відповідно до п. 9 ч. 2 ст. 13 Закону № 2899* паління кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства заборонене. Давайте придивимося до цих законодавчих рядків уважніше.

* Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» від 22.09.2005 р. № 2899-IV.

По-перше, зверніть увагу на формулювання. Заборонено паління саме в приміщеннях закладів. Відповідно до п. 2 Національного стандарту № 2 «Оцінка нерухомого майна», затвердженого постановою КМУ від 28.10.2004 р. № 1442, приміщення, — це частина внутрішнього об’єму будови, обмежена будівельними елементами, з можливістю входу і виходу.

Тому доходимо висновку, що паління кальяну за межами приміщення під заборону не потрапляє. Тобто допускається, приміром, щоб ваші відвідувачі використали цей «агрегат» на літньому майданчику img 1.

Єдине, про що треба пам’ятати, — це інші обмеження, передбачені Законом № 2899. Так, ваш літній майданчик не повинен розташовуватися на території: установ охорони здоров’я; навчальних закладів; дитячих майданчиків; спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд і установ фізкультури та спорту; на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

По-друге, продаж послуги з паління кальяну і його безпосереднє паління — це різні речі. Той факт, що у вас у відповідному прейскуранті вказані послуги з паління кальяну, ще не означає однозначного порушення положень Закону № 2899 (ср. ). Цей висновок підтверджується судовою практикою (див., наприклад, ухвали Апеляційного суду Сумської області від 30.03.2016 р. у справі № 591/5791/15-ц; Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 07.10.2014 р. у справі № 808/8491/13-а)**.

** Див., відповідно, за посиланнями: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/ 56968045 і http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/ 40911841.

Проте врахуйте: це не означає, що ви не повинні дотримуватися інших вимог Закону № 2899. Зокрема, розміщувати у відповідних приміщеннях графічний знак про заборону паління з написом «Куріння заборонено!».

img 2Крім того, ні в якому разі не дозволяти вашим відвідувачам користуватися кальяном у приміщеннях закладу.

По-третє, заборона поширюється на паління будь-яких кальянних «заправок» — як із вмістом тютюну, так і без нього. Адже законодавець чітко відокремлює паління тютюнових виробів від паління кальяну. І на підтвердження цього висновку достатньо подивитися на формулювання ч. 2 ст. 13 Закону № 2899.

img 3Забороняється паління тютюнових виробів, а також… кальянів.

Ліцензія на роздрібну торгівлю

Якщо говорити виключно про кальян як про предмет без наповнення, то він причиною ліцензування не стане img 4. Але оскільки у більшості випадків «заправка» для кальяну все-таки містить тютюн (код УКТ ЗЕД 2403 11 00 00), то ліцензія буде потрібна. Адже згідно з ч. 13 ст. 15 Закону № 481*** роздрібна торгівля тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

*** Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

img 5Тютюн для кальяну належить до тютюнових виробів.

Ми, по суті, продаємо тютюн для кальяну, який покупець палить, використовуючи наш кальян.

Тому і виходить тут роздрібна торгівля тютюновими виробами, яка і передбачає отримання відповідної ліцензії на роздрібну торгівлю. Подібні висновки формулюють і податківці в консультації з категорії 115.03 ЗІР.

«Роздрібний» акциз, єдиний податок

Чи обкладаються кальян і тютюн до нього акцизним податком?

Власне кальян не є підакцизним товаром, оскільки має код 9614 00 90 00.

А ось тютюн для кальяну (суміш із вмістом тютюну) туди цілком вписується, оскільки потрапляє в позицію 2403 (код 2403 11 00 00). І саме цей код є серед вказаних у п.п. 215.3.2 ПКУ.

Чому ми акцентуємо увагу на вмісті тютюну в «заправці»?

Річ у тому, що додаток до Закону № 584**** має примітку до підпозиції з кодом 2403 11 00 00. Під тютюном для кальяну розуміють призначену для паління за допомогою цього «агрегата» речовину, що складається з суміші тютюну і гліцерину, із вмістом або без вмісту ароматичних олій та екстрактів, меляси або цукру, який має або не має фруктового аромату.

**** Закон України «Про митний тариф України» від 19.09.2013 р. № 584-VII.

При цьому продукти, які не містять тютюну, але призначені для паління за допомогою кальяну, виключаються з підпозиції 2403 11 00 00.

Проте будьте уважні!

Те, що «заправка» без тютюну не потрапляє в підпозицію «тютюн для кальяну», ще не означає, що вона випадає з позиції 2403 в принципі. Тобто вона обкладається акцизом!

У свою чергу, на єдиному податку забороняється здійснювати експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (за деякими винятками, в які наш випадок не потрапляє).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі