* Про це ви могли прочитати в статті «Алкогольний «мінімум»: «усе вище і...» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 48.
Для тих, хто не зовсім «у темі»
Якщо ви продаєте алкоголь, то не можете поставити на нього ціну нижче встановленого державою мінімуму. Проте цей мінімум є не у будь-якого алкогольного напою, а тільки у тих видів, які названі в постанові № 957***. Приміром, пива там немає. Тобто і мінцін на нього теж.
А ось на горілку, ром, віскі, коньяк і т. д. мінцени є. І встановлюються вони, як правило, за 1 л 100-відсоткового спирту. Причому як оптово-відпускні, так і роздрібні.
Для вин же (а тепеть і для сидру з Ко) діє дещо інший механізм: встановлюють лише мінімальні роздрібні ціни. Власне усі ці цифри знову підросли .
З якого часу зміни?
Підкреслимо, що зміни поки не «побігли». Постанова № 634, про яку говоримо сьогодні, набуде чинності тільки через 10 днів з моменту її публікації.
Як правило, першою публікує відповідні постанови газета «Урядовий кур’єр».На момент підготовки цієї статті публікації ще не було!
У чому суть новинок?
Найважливіша зміна — це все ж нові значення мінімальних цін. Їх знайдете в наступних таблицях.
Нові мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на алкоголь
Код згідно з УКТ ЗЕД | Опис товару | Мінімальна ціна за 1 л 100-відсоткового спирту, грн. | |
оптово-відпускна | роздрібна | ||
2208 60, 2208 70, 2208 90 | Горілка і лікеро-горілчані вироби, інші | 268,67 | 397,76 |
2208 30 | Віскі | 608,00 | 799,00 |
2208 40 | Ром і інші спиртові дистиляти і спиртні напої, отримані шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини | 608,00 | 799,00 |
2208 50 | Джин і ялівцева настоянка | 608,00 | 799,00 |
2208 20 | Спиртові дистиляти і спиртні напої, отримані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду: | ||
коньяк (бренді) три зірочки | 386,98 | 597,30 | |
коньяк (бренді) чотири зірочки | 412,85 | 645,17 | |
коньяк (бренді) п’ять зірочок | 495,95 | 692,60 | |
інші спиртові дистиляти і спиртні напої, у тому числі | 386,98 | 597,30 | |
бренді ординарні, горілки виноградні | 374,04 | 549,84 | |
2206* | Інші зброджені напої, суміші зі зброджених напоїв і суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями | 289,67 | 450,15 |
* Окрім позицій: 2206 00 31 00, 2206 00 51 00, 2206 00 81 00 — сидр і перрі (без додавання спирту); 2206 00 39 00, 2206 00 59 00, 2206 00 89 00 — тільки зброджені напої, отримані виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних і фруктово-ягідних соків, із вмістом спирту не більше 8,5 % об’ємних одиниць (без додавання спирту). |
Нагадаємо: мінціни для вказаних напоїв різного вмісту спирту в тарі різної місткості (виходить, окрім останніх двох позицій (сидру і Ко)) визначають як добуток відповідних мінцін, міцності за об’ємом (у %) і місткості тари (у л), розділений на 100 %. Приміром, мінімальна роздрібна ціна горілки міцністю 40 % у півлітровій тарі повинна скласти 79,55 грн. Важливо: це вже з урахуванням ПДВ і «роздрібного» акцизу.
Розрахунок цієї величини виглядає так: 397,76 грн./л х 40 % х 0,5 л : 100 %.Зі змін також слід виокремити, що тепер окремо встановлені роздрібні мінціни на сидр із перрі і «тільки зброджені напої...» (див. далі). Причому з позиції «2206» вони виключені усі (відповідно, їх не стосується розрахунок мінціни виходячи з ціни за 1 л 100-відсоткового спирту), а мінціна встановлена лише на ті з них, які розлиті в скляну тару місткістю 1 л.
Формально виходить, що якщо вони розлиті в іншу тару, то і мінцін на них немає. Раніше ж ціни на такі напої, оскільки вони входять до складу товарної позиції 2206, розраховували виходячи з ціни за 1 л 100-відсоткового спирту. З набуттям чинності змінами з постанови можна буде брати вже готові цифри (див. далі).
Адже примітки з технологією перерахунку їх не стосуються (вони не є винами/вермутами).Мінімальні роздрібні ціни на сидр і Ко
Код згідно з УКТ ЗЕД | Опис товару | Мінімальна роздрібна ціна, грн. |
2206 00 31 00, 2206 00 51 00, 2206 00 81 00 | сидр і перрі (без додавання спирту) в скляній тарі місткістю 1 л | 28,47 |
2206 00 39 00, 2206 00 59 00, 2206 00 89 00 | тільки зброджені напої, отримані виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних і фруктово-ягідних соків, із вмістом спирту не більше 8,5 % об’ємних одиниць (без додавання спирту) в скляній тарі місткістю 1 л | 28,47 |
Далі про вино. Воно також не дешевшає .
Зростання мінімальної роздрібної ціни на вина
Код згідно з УКТ ЗЕД | Опис товару | Мінімальна роздрібна ціна, грн. |
2204* | Вина виноградні натуральні в скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л | 37,00 |
2204 | Вина виноградні натуральні з додаванням спирту і міцні в скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л | 45,00 |
2205 | Вермути і інші вина виноградні натуральні з додаванням рослинних або ароматизуючих екстрактів у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л | 45,00 |
2204 10, 2204 21 06 00, 2204 21 07 00, 2204 21 08 00, 2204 21 09 00, 2204 29 10 00 | Вина в скляній тарі місткістю 0,7 л і 0,75 л | 79,19 |
* Окрім позицій 2204 10, 2204 21 06 00, 2204 21 07 00, 2204 21 08 00, 2204 21 09 00, 2204 29 10 00. |
Слід звернути увагу на «переписаний» підхід до перерахунку мінціни для «тари іншої місткості». У новій редакції постанови (виноска 2) бачимо наступний припис: «мінімальна роздрібна ціна на вина і вермути в тарі місткістю менше 1 л і більше 1 л, 1 л в скляній тарі розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни і місткості тари, розділений на 0,7».
Виходить, що не перераховуються ціни на вина і вермути в «іншій» тарі місткістю 1 літр.При цьому слід розуміти, що збережеться підтримуваний податківцями підхід: для вин у тарі місткістю 0,75 л (остання позиція таблиці) слід просто брати цифру з таблиці. Тобто множити на об’єм тари і ділити на коефіцієнт 0,7 не треба.