Теми статей
Обрати теми

Безповоротна фіндопомога підприємцю: ПДФО і Ко

Філіпповських Надія, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування ПДФО Управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Ситуація. Підприємство надає безповоротну фінансову допомогу фізичній особі (непрацівнику підприємства), зареєстрованій підприємцем. Чи потрібно обкладати таку допомогу ПДФО і військовим збором? З якою ознакою доходу відображати її суму в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?
ПДФО, ВЗ, ф. № 1ДФ, підприємець

Оподаткування доходів фізосіб регулюється розд. IV ПКУ.

Суми безповоротної фіндопомоги, наданої фізичній особі, включаються до складу оподатковуваного доходу як дохід у вигляді додаткового блага. Це прямо вказано в п.п. «ґ» п.п. 164.2.17 ПКУ. При цьому п.п. 168.1.1 ПКУ визначене, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок за ставкою, визначеною в ст. 167 ПКУ.

img 1Що слід розуміти для цілей ПКУ під безповоротною фінансовою допомогою, див. у п.п. 14.1.257 ПКУ.

Оскільки в цьому випадку надана безповоротна фіндопомога не є результатом ведення підприємницької діяльності фізособи-підприємця, яка здійснюється в порядку і за правилами, передбаченими законодавством, то сума такої допомоги оподатковується за нормами, встановленим ПКУ для оподаткування доходів фізосіб у вигляді додблага.

Таким чином, сума безповоротної фінансової допомоги, отриманої платником податку від податкового агента (юридичної особи, фізичної особи — підприємця), включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу такого платника податку й обкладається ПДФО за ставкою 18 %.

Крім того, відповідно до п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ об’єктом обкладення військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. Пунктом 163.1 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, у який серед іншого включається дохід, отриманий платником податку у вигляді додаткового блага (окрім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ). Таким чином, сума безповоротної фіндопомоги, надана платникові податку — фізособі, обкладається ВЗ на загальних підставах.

img 2Ставка збору — 1,5 %.

У ф. № 1ДФ у розділі I безповоротну фіндопомогу, надану платникові податку, відображають з ознакою доходу «126». Також її суму і суму нарахованого/перерахованого ВЗ слід указати в розділі II ф. № 1ДФ у рядку з військовим збором*.

* Аналогічні висновки знаходимо в консультації з підрозділу 103.25 ЗІР. Відповідно, податковому агенту безпечніше чинити саме так. Для самих же підприємців у підрозділі 104.04 ЗІР міститься, по суті, протилежна консультація про те, що безповоротна допомога включається в «підприємницький» дохід. Вважаємо, що якщо при виплаті податковий агент обклав таку допомогу як додблаго, підприємець не повинен її показувати й обкладати (виходить, удруге) у складі «підприємницьких» доходів. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі