Теми статей
Обрати теми

Оренда і спецводорента: ДФСУ грюкає дверима?

Хмелевський Ігор, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Орендодавець, який використовує воду виключно для власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, сплачує рентну плату за всі об’єми води, переданої орендареві, — такий головний висновок листа ДФСУ від 07.07.2017 р. № 1056/6/99-99-12-02-03-15/ІПК.
рентна плата за спеціальне використання води, орендні відносини

У вас не з’явилося відчуття дежавю? Щось таке надфіскальне ми вже чули. І дійсно. На думку відразу спадає торішній лист ДФСУ від 10.10.2016 р. № 32993/7/99-99-12-03-04-17*.

* Стаття «Водна рента: сюрприз з орендою» в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 49.

У ньому податківці зробили першу спробу пофіскалити на тему, як платити спецводоренту при передачі приміщення в оренду.

Згадайте, усі попередні їх роз’яснення із цього питання зводилися до того, що якщо орендар отримує воду без укладення прямого договору з підприємством — постачальником води, то з нього, як мовиться, нічого й не візьмеш img 1. Отже, за таких обставин обов’язок зі сплати спецводоренти лягає на орендодавця, у якого є договір на постачання води. Проте якщо:

а) і орендодавець, і орендар використовують воду виключно на санітарно-гігієнічні/питні цілі, то жоден з них платником спецводоренти не стає. Адже за «сангігієнічні» та/або «питні» об’єми спецводорента не стягується (п. 255.4 ПКУ);

б) орендодавець використовує воду для питних і сангігієнічних потреб, а орендар — ще і в господарських цілях, то платником спецводоренти буде орендодавець. Причому податківці завжди вимагали в такому разі сплачувати рентну плату за всю воду, у тому числі використану орендодавцем на сангігієнічні/питні цілі.

img 2Таку позицію контролери запропонували достатньо давно — і вона досі міститься в діючій консультації в категорії 121.01 ЗІР, незважаючи на спробу ревізувати її ще минулого року.

ІПК, що коментується зараз, — повторна спроба такої ревізії. Фіскали знову заявляють, що орендодавець повинен платити спецводоренту за всі об’єми води, переданої орендареві, незалежно від напряму її використання ними обома.

Що ми вам у зв’язку із цим порекомендуємо?

По-перше, згадайте, що ІПК має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником, якому вона адресована (п. 52.2 ПКУ).

По-друге, навіть ті нещасні, які отримали (чи ще отримають) такі ІПК, можуть оскаржити їх у суді (див. п. 53.2 ПКУ). І сподіватися, що суд їх підтримає.

img 3А це буде підставою для надання нової ІПК з урахуванням висновків суду.

Хоча, чесно кажучи, залізних аргументів, щоб переконати суддів у своїй правоті, вони навести не зможуть. Тому що вся попередня практика оподаткування води, яка була передана в межах договору оренди, ще з часів УПК, затвердженою наказом ДПСУ від 21.12.2012 р. № 1180, спиралася лише на ліберальні роз’яснення контролерів. А тепер вони різко передумали. Так би мовити, вирішили грюкнути дверима напередодні скасування з 01.01.2018 р. спецводоренти для вторинних водокористувачів.

І, по-третє, тіштеся хоча б цим. Воно, звичайно, дрібниця, але все одно приємно знати, що хоч однією проблемою стане менше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі