Теми статей
Обрати теми

ДФСУ проти видачі позик фізособами на єдиному податку…

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Поговоримо про поворотну фіндопомогу. Податківці, загалом, не мають нічого проти, якщо єдиноподатник отримує фіндопомогу. А ось якщо він її комусь видає на поворотній основі, вони чомусь повстають. Погрожують навіть позбавити спрощенки такого «помічника». Але чи є в них на це підстави?

Спочатку податківці не були проти того, щоб єдиноподатники видавали поворотну фіндопомогу. Але десь з 2014 року їх «осяяло»: видачу такої фіндопомоги вони обізвали «фінансовим посередництвом» і заборонили спрощенцям такі операції під загрозою позбавлення спрощенки — на підставі п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ (категорія 107.04 ЗІР, ІПК ДФСУ від 14.11.2017 р. № 2609/К/99-99-13-02-03-14/ІПК).

Свою позицію ДФСУ аргументує так: надання поворотної фіндопомоги входить у розділ 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення» КВЕД. Тобто спрощенці не мають права надавати поворотну фіндопомогу будь-кому.

Відразу зазначимо, що аргументи податківців просто абсурдні img 1. Утім, це не вперше, коли головне податкове відомство, забувши про логіку, наполегливо стоїть на своєму img 2. Тому від гріха подалі, єдиноподатники, краще не видавайте поворотну фіндопомогу!

Щоб не провокувати фіскалів, можна оформити її видачу від себе як від громадянина (не згадуючи в договорі про свій підприємницький статус) img 3.

Якщо ж ви вже видавали поворотну фіндопомогу і, як і раніше, працюєте на єдиному податку, над вами, хоча і невиправдано, але все таки тяжіє Дамоклів меч img 4. Адже податківці можуть у будь-який момент позбавити вас спрощенки, причому заднім числом, донарахувавши податки і штрафи. А це вже не жарти img 5. Як же бути?

Якщо це станеться, обов’язково звертайтеся до суду. У вас є всі шанси обстояти свою правоту. А ось і аргументи img 6.

Аргумент 1. Надання поворотної фіндопомоги — це не фінансове посередництво. Згідно з п. 29 ч. 1 ст. 1 Закону № 2664* посередництво на ринку фінпослуг — це консультації, експертно-інформаційні послуги, супровід договорів про надання фінпослуг та інші послуги, визначені законами з питань регулювання окремих ринків фінпослуг. Наприклад: страхування, обслуговування клієнтів на ринку цінних паперів, посередництво при укладенні інвестиційних правочинів та інші фінансові консультації. Як бачите, посередництво передбачає лише сприяння в укладенні правочину.

* Закон України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12.07.2001 р. № 2664-III.

А надання поворотної фіндопомоги в це визначення не вписується в принципі.

Аргумент 2. Видача поворотної фіндопомоги взагалі не є фінпослугою. При найбільш фіскальному підході з боку податківців надання позики може бути визнане фінпослугою тільки в тому випадку, якщо вона видавався під відсотки (п. 1 ст. 4 Закону № 2664). Проте зазначимо, що насправді навіть у такому разі ці операції ототожнювати з фінансовими послугами не можна (див. судову практику далі).

«Фінансова послуга — операції з фінансовими активами, які здійснюються <…> з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів» (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2664).

Якщо ж ідеться про поворотну фіндопомогу, то в договорі вказують, що за користування коштами не нараховуються ні відсотки, ні будь-яка інша компенсація. Тобто від такої операції єдиноподатник не отримує жодного прибутку. При цьому абсолютно очевидно, що про збереження вартості активів теж не йдеться, оскільки останніми роками в нас спостерігається стрімка інфляція. Отже, поворотна фіндопомога (або безвідсоткова позика) не є фінпослугою за визначенням!

Цей висновок, до речі, підтверджує і ПКУ. У ньому терміни «займ» і «поворотна фіндопомога» трактуються так (до речі, для цілей перебування на спрощенці перевагу має саме трактування ПКУ):

— позика передбачає видачу грошей під відсотки. Це фінпослуга, займатися нею можуть тільки фінустанови (п.п. 14.1.267 ПКУ);

— поворотна фіндопомога передбачає надання грошей без відсотків. Це всього лише допомога, а ніяк не фінпослуга, тому і видавати її може будь-хто — обмежень немає (п.п. 14.1.257 ПКУ)!

З ПКУ цілком узгоджується і ч. 3 ст. 333 ГКУ, де сказано, що фінансовим посередництвом мають право займатися тільки банки й інші фінансово-кредитні організації. У тому ж руслі думають і суди: дія Закону № 2664 є обмеженою і поширюється тільки на учасників ринку фінпослуг. Цей Закон не стосується відносин позики, які виникають між юрособами і фізособами та регулюються нормами ЦКУ (постанова ВСУ від 18.07.2012 р. у справі № 6-79цс12, п. 8 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 27.09.2012 р. № 10-1390/0/4-12). Таким чином, видача підприємцем поворотної фіндопомоги не є фінпослугою, і вона не має жодного стосунку до фінансового посередництва, про яке йдеться в п. 29 ч. 1 ст. 1 Закону № 2664 і в п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ.

Звертаємо увагу, що правова позиція ВСУ є обов’язковою для всіх суб’єктів владних повноважень, включаючи податківців. Тому сперечатися із цим висновком вони просто не мають права.

Аргумент 3. Конфлікт інтересів і порушення принципу недопущення дискримінації. Податківці категорично проти того, щоб підприємці-єдиноподатники видавали поворотну фіндопомогу. Дивно, але вони не заперечують, коли поворотну фіндопомогу видають єдиноподатники — юрособи групи 3 img 7.

Адже п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ стосується всіх спрощенців: як фізосіб, так і юросіб. У цьому випадку логічно було б або всім заборонити, або всім дозволити. Та годі. У консультаціях з категорій 107.04 і 108.01.02 ЗІР, а також у листах ДФСУ від 05.02.2016 р. № 2503/6/99-95-42-03-15 і від 14.11.2017 р. № 2609/К/99-99-13-02-03-14/ІПК є абсолютно протилежне тлумачення п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ.

Що ж, у суді це може зіграти навіть «на руку» підприємцеві. Наполягайте на тому, що податківці, по-перше, порушили п.п. 4.1.2 ПКУ, допустивши податкову дискримінацію стосовно підприємця-єдиноподатника в порівнянні з єдиноподатником-юрлособою.

А по-друге, ця суперечка має бути вирішена на користь підприємця на підставі п. 56.21 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі