Теми статей
Обрати теми

Заблоковані розрахунки коригування — відображаємо в декларації

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Як (у якому періоді) відображати в ПДВ-декларації заблоковані розрахунки коригування?

Відразу зазначимо: заблоковані/розблоковані розрахунки коригування (РК) підпорядковуються тим же загальним правилам, які передбачені для звичайних (незаблокованих) РК. Те ж саме підкреслюють і податківці — саме по собі блокування податкової накладної (а до РК застосовуються ті ж правила, що і до податкових накладних) не скасовує і не спростовує факт здійснення госпоперації (лист ДФСУ від 11.10.2017 р. № 2213/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Тобто якщо, наприклад, ідеться про «збільшуючий РК» (РК на «+»), реєстрація якого заблокована, то:

— у продавця зберігається обов’язок збільшити податкові зобов’язання (ПЗ) на підставі такого РК у періоді його складання (незалежно від того, коли буде розблокований і зареєстрований РК);

— покупець зможе збільшити податковий кредит за таким РК тільки після того, як він буде розблокований і зареєстрований.

Але із заблокованими РК є свої нюанси. Спершу давайте визначимо, в яких випадках такі РК вважатимуться своєчасно зареєстрованими, а в яких — несвоєчасно.

Тут слід врахувати, що після прийняття комісією ДФСУ позитивного рішення про реєстрацію розблоковані РК реєструються датою їх первісного подання на реєстрацію. Наприклад, якщо РК був складений 20.11.2017 р., поданий на реєстрацію і заблокований 24.11.2017 р., а розблокований — 22.12.2017 р., то такий РК зареєструють тією колишньою датою — «24.11.2017 р.». Тобто він вважатиметься своєчасно зареєстрованим.

Якщо РК був первісно поданий на реєстрацію своєчасно, то незалежно від того, коли його фактично розблоковують, він вважається своєчасно зареєстрованим.

Несвоєчасно зареєстрованим розблокований РК вважатиметься в тому випадку, якщо його первісно подали на реєстрацію із запізненням.

Але на відміну від звичайних (незаблокованих РК) сліпо дотримувати критерію «своєчасної/несвоєчасної реєстрації» не можна. Адже ПКУ суворо-пресуворо забороняє збільшувати покупцеві податковий кредит, а продавцеві — зменшувати ПЗ до того моменту, поки РК не буде зареєстрований (ст. 192 ПКУ).

Якщо взяти умови наведеного вище прикладу, то на дату спливу граничних строків подання декларації за листопад 2017 року РК так і не був зареєстрований. Тобто покупець не може в листопаді показати збільшення податкового кредиту за таким «збільшуючим» РК. Таке право в нього з’явиться в періоді, коли він отримає квитанцію з рішенням ДФСУ про розблокування РК (але тільки за умови, що в продавця було достатньо ліміту реєстрації і такий РК пройшов реєстрацію).

Інформацію про те, коли сторони відображають коригування за заблокованими/розблокованими РК, наведемо в таблиці.

Зареєстрований

Продавець

Покупець

РК на «+»

Своєчасно

Зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання (ПЗ) у періоді складання РК (незалежно від того, коли буде фактично розблокований і зареєстрований РК і чи буде він зареєстрований узагалі).

Виняток! РК до ПН, складених помилково (такі РК у декларації не відображаємо)

Якщо РК розблокований:

— до спливу строків подання декларації за період, за який складений РК, — має право збільшити податковий кредит (ПК) у періоді складання РК, але не пізніше 1095 днів* з дати складання РК;

— пізніше — має право збільшити ПК в періоді, в якому отримана квитанція про розблокування РК (за умови, що РК зареєстрований), але не пізніше 1095 днів з дати складання РК

Несвоєчасно

Має право збільшити ПК у періоді отримання квитанції про розблокування РК (за умови, що РК зареєстрований), але не пізніше 1095 днів з дати складання РК

Не розблокований

ПК збільшити не можна

РК на «-»

Своєчасно

Якщо РК розблокований:

— до спливу строків подання декларації за період, за який складений РК, — зменшує ПЗ у періоді складання РК;

— пізніше — зменшує ПЗ у періоді, в якому отримана квитанція про розблокування РК (за умови, що РК зареєстрований)

Повинен зменшити ПК у періоді складання РК (незалежно від того, коли буде фактично розблокований і зареєстрований РК і чи буде він розблокований узагалі).

Виняток! РК до ПН, складених помилково (такі РК у декларації не відображаємо)

Несвоєчасно

Зменшує ПЗ у періоді, в якому отримана квитанція про розблокування РК (за умови, що РК зареєстрований)

Не розблокований

ПЗ зменшити не можна

* Нагадаємо: цей строк діє з 03.12.2017 р. і передбачений Законом України від 09.11.2017 р. № 2198-VIII (коментар до нього — у журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 50). Вважаємо, що строк у 1095 днів (замість 365 днів, що діяли раніше) повинен стосуватися і ПН/РК, зареєстрованих до 03.12.2017 р.

Попутно розберемо і назріле питання з РК на зміну номенклатури (коли потрібно було реєструвати два РК — на «+» і на «-»). Як бути, якщо один з таких РК (наприклад, на «-») заблокований? Тут діють ті ж правила. Якщо заблокований РК на «-», то покупець повинен буде зняти податковий кредит відразу — у періоді складання РК (не чекаючи розблокування). А продавцеві доведеться чекати, поки РК розблокують і він пройде реєстрацію в ЄРПН img 1. У результаті постачальник вимушений буде, по суті, сплатити податкові зобов’язання за однією й тією ж операцією «двічі» (у нього збережуться зобов’язання за «первинною» ПН плюс ще і зобов’язання за РК на «+»). І зменшити їх він зможе тільки після того, як буде розблокований РК на «-» img 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі