Теми статей
Обрати теми

2018-й «на носі». Дайджест майбутніх ПДВ-змін

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Проголосований ще 07.12.2017 р. Закон зі змінами в ПКУ (на базі законопроекту № 6776-д) оперативно підписати й оприлюднити не вийшло. Більше того, до кінця ще не зрозуміла доля деяких норм (які ще будуть переголосовувати). Зокрема, що стосуються пільги з ПДВ для сільгоспників. Тому повний аналіз «податкових» новинок представимо в першому номері наступного року. Сьогодні ж наведемо короткий огляд того, що доведеться застосовувати практично відразу, — це новинки з ПДВ.

Найголовніша новина — це тимчасове (!) скасування блокування податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) з автоматичною реєстрацією деяких уже заблокованих ПН/РК. Про це ми вас уже інформували*, нової інформації з того часу не додалося, тому повторюватися не будемо. Єдине — підкреслимо, що безблокувальний період триватиме з дня, наступного за днем публікації Закону, і до прийняття КМУ нового порядку і підстав для блокування податкових накладних. Так ось, спочатку була надія, що цей період триватиме хоча б до 1 березня 2018 року. Але судячи з наявної інформації, нова постанова з підставами для блокування вже на підході.

* Стаття «Стоп-кран» блокування податкових накладних: що врахувати вже зараз» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 51).

Не можна виключати того, що безблокувальний період буде недовгим img 1.

Інші зміни:

1. Граничний строк реєстрації «зменшуючого» РК, який реєструється покупцем, з 01.01.2018 р. відлічуватиметься з дня отримання його покупцем, а не з дати складання. Зареєструвати «зменшуючий» розрахунок коригування покупець повинен буде протягом 15 к. дн. з дати його отримання.

2. ПДВ-рахунок можна поповнювати і з чужого рахунка (а не тільки зі свого).

3. Ставка 7 % — тепер для всіх медвиробів.

4. Книжкова ПДВ-пільга з 01.01.2018 р. поширюватиметься і на дитячі книжкові видання вітчизняного виробництва. Маються на увазі видання до 48 сторінок. Понад 48 сторінок і раніше звільнялися від ПДВ.

5. Що стосується сільського господарства. З 1 вересня 2018 року планується звільнити від ПДВ операції з вивезення в режимі експорту сої, а з 1 січня 2020 року рапсу. Чим це відгукнеться: (1) необхідністю нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання за покупками, використаними для здійснення цих операцій; (2) відсутністю права на бюджетне відшкодування за такими операціями.

Також установлено, що для отримання дотації розмір податкового кредиту не впливає, а сума держпідтримки на одного с/х виробника не може перевищувати 150 млн грн. на рік — з урахуванням пов’язаних з ним осіб.

6. До 01.01.2019 р. звільнили від ПДВ і акцизу ввезення / постачання електроавтомобілів (в тому числі вироблених в Україні).

7. Є нові норми щодо посилок із-за кордону. Але вони запрацюють з 2019 року.

Є й інші зміни, але детальніше про них ми розповімо в № 1-2 журналу, коли вже буде офіційний текст Закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі