Теми статей
Обрати теми

«Стоп-кран» блокування податкових накладних: що врахувати вже зараз

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
7 грудня 2017 року ВРУ ухвалила Закон (на базі законопроекту № 6776-д), яким вносяться зміни в багато норм ПКУ. Аналог новорічних «мікрореформ», які парламент приймає із заздрісною постійністю. Є в цьому Законі дуже важливі норми, що стосуються блокування податкових накладних / розрахунків коригування. І незважаючи на те, що остаточного тексту Закону ще немає, вважаємо за потрібне ці нові норми обговорити.

Знову ж таки, наше завдання зараз — ніяк не повний аналіз змін прийнятого Закону. Сконцентруємося лише на прийдешніх змінах у частині блокування податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК). Що відбуватиметься із заблокованими ПН/РК і що, можливо, варто зробити вже зараз.

Розпочнемо з головного. Закон передбачає тимчасове (!) призупинення блокування ПН/РК img 1. «Логіка» процесу така.

У п. 201.16 ПКУ буде прописано, що порядок і підстави для блокування ПН/РК визначає КМУ.

Зараз сказано, що порядок блокування визначає КМУ, але відсутність окремого порядку суди не вважають проблемою*.

* Деталі знайдете в статті «Новини з фронту оскарження блокування: огляд судової практики» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 49). При цьому з моменту набрання чинності Законом і до прийняття відповідного рішення КМУ (до затвердження порядку і підстав для блокування) ПН блокуватися не будуть!!!

З якого ж часу ПН/РК проходитимуть реєстрацію без блокування? Є дві точки відліку БЕЗблокувального режиму:

початок — момент набрання чинності Законом, що коментується. Починаючи із цієї дати ПН/РК блокуватися не будуть. Зазначимо, що загалом Закон набирає чинності з 01.01.2018 р. Але норми, що цікавлять нас, які стосуються блокування ПН/РК, судячи з проекту Закону, набирають чинності з дня, наступного за днем його публікації.

Є вірогідність, що публікація Закону відбудеться до 01.01.2018 р. і, відповідно, «антиблокувальні» норми запрацюють уже наприкінці грудня 2017 року. Тобто є сенс (!) по можливості відкласти реєстрацію грудневих ПН/РК, за якими є ризик блокування, на кінець грудня 2017 року (коли «антиблокувальні» норми Закону запрацюють і ПН/РК реєструватимуться, не оглядаючись на ризиковість). Хоча на швидке набрання чинності Законом розраховувати не доводиться. Його подальший рух «гальмує» зареєстрований у ВРУ проект постанови про скасування рішення ВРУ про прийняття Закону;

кінець БЕЗблокувального режиму — поки що ця дата чітко не позначена. Закон тільки покладає на КМУ обов’язок розробити протягом січня-лютого 2018 року порядок призупинення реєстрації ПН, а в тримісячний строк з дня набрання чинності Законом — привести всі нормативно-правові акти у відповідність із Законом. Але й досі невідомо, коли це станеться. Це може тривати як менше двох місяців, так і більше.

Важливо! Одночасно із цим призупиняється і норма про «залізне» право на податковий кредит. Хоча про «залізне» право і раніше говорити не доводилося**.

** Детальніше читайте в статті «Від яких помилок рятує норма про «залізне право» на податковий кредит?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 44).

Отже, з ПН/РК, які подаватимуться на реєстрацію після набрання чинності Законом (його антиблокувальними нормами), усе зрозуміло — такі ПН/РК не блокуватимуться img 2.

До набрання чинності Законом усе відбуватиметься як і раніше: вони перевірятимуться на ризиковість і блокуватимуться.

А що ж буде з уже заблокованими ПН/РК?

Закон, по суті, визначає дві категорії заблокованих ПН/РК:

— заблоковані з 01.12.2017 р. до дати набрання чинності Законом (його антиблокувальними нормами);

— заблоковані до 01.12.2017 р.

Розпочнемо з перших.

ПН/РК, заблоковані з 01.12.2017 р.

Усі ПН/РК, заблоковані з 01.12.2017 р. і до набрання чинності Законом, розблоковуватимуться в старому порядку — у тому, який діяв раніше img 3. Тобто за такими ПН/РК потрібно подати повідомлення і розблокувальні документи Комісії ДФС.

Жодної автоматичної реєстрації для них не передбачено.

Єдине — порівняно зі старою системою є «бонус-прискорювач».

Якщо протягом 5 робочих днів після подання платником розблокувальних документів Комісія не прийме та/або не направить платникові рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації ПН/РК — реєстрація таких ПН/РК здійснюється в автоматичному режимі на наступний робочий день, за днем закінчення строку розгляду пояснень і документів платника податків.

ПН/РК, заблоковані до 01.12.2017 р.

З ними все значно «цікавіше». У Законі сказано, що такі (заблоковані) ПН/РК зареєструють автоматично (при достатній сумі регліміту ∑Накл) 02.01.2018 р., окрім:

«— податкових накладних / розрахунків коригування, за якими станом на 01.12.2017 р. не подані пояснення і документи відповідно до підпункту 201.16.2 пункту 201.16 статті 201 цього Кодексу;

— податкових накладних / розрахунків коригування, за якими прийнято рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних і за якими станом на 01.12.2017 р. не розпочинали процедуру оскарження в адміністративному або судовому порядку».

Ці винятки прописані доволі-таки неоднозначно і викликають безліч запитань.

Окремо виділяються заблоковані до 01.12.2017 р. ПН/РК:

1) за якими платник подав розблокувальні документи до 01.12.2017 р.;

2) за якими розблокувальні документи не були подані до 01.12.2017 р. (взагалі не були подані або подані пізніше).

Якщо розблокувальні документи подані до 01.12.2017 р. Тоді ПН/РК реєструються «автоматом» 02.01.2018 р. (за наявності регліміту) за винятком випадку, коли за ними є відмова в реєстрації.

Якщо за такими ПН/РК є відмова в реєстрації, то:

1) якщо станом на 01.12.2017 р. ви почали процедуру її (відмови в реєстрації) оскарження в адміністративному або судовому порядку — такі ПН/РК зареєструються автоматично 02.01.2018 р.

Тут, звичайно, є свої запитання: як, наприклад, бути, якщо платник почав процедуру оскарження до 01.12.2017 р., але на момент набрання чинності Законом отримав негативне рішення за скаргою?

Можливе трактування норм Закону, що і такі ПН/РК мають бути автоматично зареєстровані. Але в нас є певні сумніви із цього приводу. Щонайменше платник повинен продовжувати оскаржувати таке рішення;

2) якщо станом на 01.12.2017 р. ви не почали процедуру оскарження — у цьому випадку немає автоматичної реєстрації ПН/РК.

У випадку якщо ви почали процедуру оскарження пізніше, то ПН/РК, судячи з усього, зареєструють, якщо буде прийнято позитивне рішення за скаргою.

Цікава і ситуація, коли платник подав розблокувальні документи до 01.12.2017 р., а відмова в реєстрації таких ПН/РК отримав пізніше (відповідно, почати процедуру оскарження до 01.12.2017 р. фізично ніяк не міг). Наприклад, ПН заблокована 16.11.2017 р., розблокувальні документи подані 29.11.2017 р. А 02.12.2017 р. ДФСУ приймає рішення про відмову в реєстрації такої ПН. Чи буде така ПН потрапляти під автоматичну реєстрацію?

Деякі експерти вважають, що «автомат» у цьому випадку буде. Добре, якщо так воно і буде. Але ми б не плекали великих ілюзій із цього приводу. По-перше, якщо читати дослівно Закон, то під автоматичну реєстрацію потрапляють ті ПН/РК з відмовою в реєстрації, за якими розпочата процедура оскарження на 01.12.2017 р. А по-друге, сам Закон говорить, що під «автомат» потрапляють заблоковані ПН. А ПН, за якою сприйнята відмова в реєстрації, вже і не зовсім перебуває в стадії заблокованої. Тому хотілося б, щоб був «автомат», але тут не все так однозначно img 4.

Якщо розблокувальні документи не подані станом на 01.12.2017 р., а подані пізніше. У цьому випадку автоматичної реєстрації таких ПН/РК 02.01.2018 р. не буде. З такими ПН/РК й досі ситуація не радісна. У Законі взагалі не прописано норм для таких ПН/РК. Старий порядок «розблокування» діє тільки для ПН/РК, реєстрація яких заблокована з 01.12.2017 р. Як бути з ПН/РК, заблокованими, наприклад, 30.11.2017 р., за якими фізично неможливо було подати документи на розблокування до 01.12.2017 р., у Законі взагалі умисно або ненавмисно не згадали img 5.

Що буде з ними, на сьогодні не зовсім зрозуміло.

Поки що за ними рекомендуємо подавати, як і раніше, документи для розблокування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі