Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит по комунальних послугах на підставі рахунку

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Знайома історія: комунальні підприємства «зволікають» з реєстрацією податкових накладних. Минулого року податківці дозволяли відображати податковий кредит у такому випадку на підставі рахунку. А як ідуть справи у 2017 році?
податковий кредит без податкової накладної

Ще минулого року податківці дозволили платникам формувати податковий кредит по комунальних послугах на підставі рахунку, скориставшись нормою п.п. «а» п. 201.11 ПКУ (лист від 18.05.2016 р. № 10888/6/99-99-15-03-02-15). Звісно, за умови, що такий рахунок відповідає вимогам п.п. «а» п. 201.11 ПКУ, а саме:

— виставляється на послуги, вартість яких визначається приладами обліку;

— містить: (1) загальну суму платежу; (2) суму ПДВ; (3) податковий номер продавця.

По суті, податківці надали платникові право самому вирішувати: формувати податковий кредит на підставі рахунку або на підставі зареєстрованої податкової накладної.

Що важливо: не відмовляються від цієї позиції податківці і зараз img 1. У «свіжому» листі ДФСУ від 23.12.2016 р. № 40753/7/99-99-15-03-01-17 (далі — лист № 40753) вони підтвердили право платника показувати податковий кредит по комунальних послугах на підставі рахунку. Причому цей лист уже адресований податківцям для врахування в їх роботі і доведення до відома платників податків.

Сумніви геть

У питанні відображення податкового кредиту на підставі «комунального» рахунку залишалися деякі «недозволені» питання. Зокрема, згідно з п. 201.11 ПКУ рахунок повинен складатися на послуги, вартість яких визначається приладами обліку. У той же час, наприклад, електроенергія, вода, газ у розумінні ПКУ є товаром ( п.п. 14.1.191). Тому виникали сумніви, чи можна відображати податковий кредит на підставі рахунку за ту ж електроенергію.

Податківці в листі № 40753 розвіяли ці сумніви. Вони зазначають, що згідно зі ст. 13 Закону про житлово-комунальні послуги* операції з поставки таких товарів, як електрична і теплова енергія, газ, вода, належать до категорії житлово-комунальних послуг. Тому податківці радять звернути увагу на те, що саме за умовами договору поставляє комунальне підприємство (див. врізку).

* Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 р. № 1875-IV.

img 2Якщо згідно з договором підприємству поставляються послуги — водовідведення, водо-, тепло-, електро- і газопостачання, то податковий кредит можна сформувати на підставі рахунку і без податкової накладної img 3.

Важливо! Слід звернути увагу і на те, чи не включені в «комунальний» рахунок які-небудь інші послуги, які не вимірюються приладами обліку. Наприклад, рахунок за водовідведення може містити ще і плату за відведення опадів від дощів і танення снігу.

По таких послугах, оскільки їх вартість не визначається приладами обліку, формувати податковий кредит на підставі рахунку не можна.

Період відображення податкового кредиту

Також важливим є питання, у якому періоді в покупця виникає право на податковий кредит. Податківці зазначають, що треба орієнтуватися на загальне правило першої події, встановлене п. 198.2 ПКУ, тобто на дату першої події: (1) або на дату складання рахунку; (2) або на дату списання грошей в оплату таких послуг.

Зазвичай комунальні підприємства, особливо ті, у яких є проблеми з реєстрацією податкових накладних, датують зараз рахунки останнім числом місяця (а не наступним). Тому проблем з перетягуванням податкового кредиту в наступний місяць (не в тому, у якому отримано послуги і за який виставлений рахунок) бути не повинно img 4.

Звернемо увагу на ситуацію, коли отриманий «комунальний» рахунок оплачується платником уже в наступному місяці (постоплата). Наприклад, рахунок за січень (датований січнем) платник оплачує тільки в лютому. Право на податковий кредит у платника в цьому випадку на підставі п. 198.2 ПКУ виникає в січні. Але, як ви знаєте, ті ж постачальники послуг із централізованого водопостачання і водовідведення, а також постачальники електричної та теплової енергії відображають податкові зобов’язання з ПДВ за касовим методом, тобто за датою отримання грошових коштів ( п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

У результаті вийде, що податковий кредит одержувач послуг покаже раніше, ніж комунальне підприємство свої податкові зобов’язання. Проблема? Ні. Така ситуація цілком законна і для продавця, і для покупця. У першого немає підстав нараховувати податкові зобов’язання, а у другого є всі підстави відображати податковий кредит. І скоріше за все, податківці в курсі цієї ситуації.

img 5ПКУ не вимагає від покупця прив’язуватися до дати виникнення податкових зобов’язань продавця.

Особливості податкового кредиту по рахунку

Також слід врахувати, що:

1) податковий кредит на підставі рахунку повинен відображатися «період у період», тобто правило 365 к. дн. у цьому разі не діє (воно поширюється тільки на податкові накладні). Якщо ж цей період уже минув, то показати податковий кредит на підставі рахунку можна тільки через уточнюючий розрахунок (можна подавати впродовж 1095 днів);

2) рахунок не збільшує ліміт реєстрації в системі електронного адміністрування ПДВ. Але за комунальними підприємствами все одно зберігається обов’язок реєстрації податкової накладної (на що звертають увагу і податківці в листі № 40753). Тому рано чи пізно така податкова накладна все одно повинна потрапити до системи і збільшити ліміт реєстрації.

img 6Якщо після отримання рахунку постачальник зареєструє податкову накладну, повторно відображати податковий кредит, звісно, за нею не можна (одержувач послуг уже скористався своїм правом).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі