Теми статей
Обрати теми

Виплачуємо дивіденди: важливі моменти

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Наприкінці минулого року ми детально розглядали правила нарахування і виплати дивідендів*. Тому сьогодні акцентуємо увагу на основних облікових моментах, про які треба пам’ятати, виплачуючи дивіденди цього року.
виплата дивідендів, податок на прибуток, єдиний податок, ПДФО

* Стаття «Виплачуємо дивіденди: путівник» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 47.

Дивідендний авансовий внесок. При виплаті дивідендів учасникам-юрособам, у тому числі юрособам-нерезидентам, сплачується дивідендний авансовий внесок (виключення приведені в п.п. 57.11.3 ПКУ). Детальніше про розрахунок дивідендного авансового внеску і відображення його в декларації ви можете прочитати в статті «Виплачуємо дивіденди: що врахувати» в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 8, а також у статті «Апгрейд декларації з податку на прибуток — вивчаємо разом» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 35.

ЮРЄПи. При виплаті дивідендів учасникам-юрособам підприємства-єдиноподатники також зобов’язані сплачувати дивідендний авансовий внесок (тепер про це прямо сказано в п. 297.4 ПКУ). Але при цьому вони його (1) розраховують і сплачують з усієї суми виплачуваних дивідендів і (2) не можуть на суму дивідендів зменшити нарахований єдиний податок.

Такі підприємства-єдиноподатники зобов’язані «відзвітувати» про виплачені дивіденди, подавши декларацію з податку на прибуток із заповненими тільки «дивідендними» рядками 20 — 22 (усі інші рядки декларації не заповнюються) разом з додатком АВ. Як зазначають податківці в категорії 108.05 ЗІР, подати таку декларацію треба за підсумками відповідного періоду (кварталу, півріччя, року), у якому виплачувалися дивіденди. При цьому в «єдиноподатковій» декларації виплату дивідендів не показують.

Податок на репатріацію. Якщо ви виплачуєте дивіденди учасникам — юрособам-нерезидентам, не забудьте також утримати податок на репатріацію за ставкою 15 % (якщо нерезидент не надасть легалізованої довідки для застосування норм про уникнення подвійного оподаткування) ( п. 141.4 ПКУ).

img 1Ця вимога стосується і єдиноподатників, які виплачують дивіденди юрособам-нерезидентам.

Виплата фізичним особам. При виплаті дивідендів фізичним особам дивідендний авансовий внесок не сплачується (при цьому відомості про виплату дивідендів усе одно треба показати в додатку АВ до декларації з податку на прибуток). З таких дивідендів утримується ПДФО і військовий збір.

img 2ЄСВ з дивідендів не платиться.

Якщо дивіденди виплачує платник податку на прибуток (окрім ІСІ), то ставка ПДФО при виплаті:

«звичайних» дивідендів складає 5 % (ознака доходу «109»);

— дивідендів за привілейованими акціями — 18 % (ознака доходу «101»).

Також стягується військовий збір — 1,5 %.

Якщо дивіденди виплачує неплатник податку на прибуток (наприклад, єдиноподатник), то ставка ПДФО складає 18 %** (ознака доходу «109» — для звичайних і «101» — для привілейованих) + також платиться військовий збір — 1,5 %.

** З 01.01.2017 р. законодавець хотів увести для таких дивідендів ставку 9 %. Але через технічну помилку формально ця норма з 01.01.2017 р. чинності не набула.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі