Теми статей
Обрати теми

Зникли гроші з розрахункового рахунку: що в обліку?

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Ситуація. Після приватизації ПриватБанку в підприємства зникли гроші з валютного банківського рахунку. Як показати це в бухобліку?
зникнення грошей з рахунку

Приводом для написання цієї статті послугувало запитання нашого читача.

Ситуація така: після націоналізації ПриватБанку в підприємства зникли гроші з валютного рахунку.

На запит банку про те, куди поділися гроші, була отримана відповідь — за акції. Але що це за акції і за якою ціною вони придбані, незрозуміло (жодних документів на купівлю-продаж акцій немає).

Читач вважає, що до його підприємства застосували процедуру bаil-in на підставі ст. 411 Закону про гарантування вкладів* — примусове списання коштів в обмін на акції додаткової емісії банку, тобто гроші списали в рахунок капіталу банку.

* Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23.02.2012 р. № 4452-VI.

img 1Процедура bаil-in у широкому сенсі припускає розділення збитків банку не лише між його акціонерами, але і між великими вкладниками, які частіше за все афілійовані з власниками банку і знають про стан його справ.

Відразу скажемо, що ситуація викликає підозри. Адже ст. 411 Закону про гарантування вкладів дозволяє застосувати процедуру bail-in (конвертувати вимоги кредиторів у капітал банку) тільки стосовно:

(1) необтяжених грошових зобов’язань банку перед пов’язаними особами

або

(2) необтяжених грошових зобов’язань перед юридичними і фізичними особами, не пов’язаними з банком, окрім (!) коштів, розміщених на поточних і депозитних рахунках таких осіб.

Тобто якщо ви не є для банку пов’язаною особою, то застосувати процедуру bail-in щодо коштів, розміщених на поточних і депозитних рахунках, не мали права (це прямо заборонено ст. 411 Закону про гарантування вкладів).

Тому рекомендуємо вам звернутися в банк з вимогою надати конкретнішу інформацію про те, куди і на підставі якого рішення або законодавчого акта були списані гроші з рахунку.

Крім того, відзначимо, що розраховувати на отримання акцій у цьому випадку не варто. Адже після того, як борги банку були конвертовані в капітал, 100 % усіх акцій ПриватБанку було продано державі в особі Мінфіну за 1 грн. (постанова № 961**). Тобто власником усіх акцій на сьогодні є тільки держава.

** Постанова КМУ «Деякі питання забезпечення стабільності фінансової системи» від 18.12.2016 р. № 961.

До з’ясування всіх обставин зниклі з рахунку гроші, вважаємо, слід розглядати як дебіторську заборгованість банку (Дт 377 (183) — Кт 312), визнаючи її монетарною, з нарахуванням резерву сумнівних боргів (якщо є невпевненість у її погашенні і для вас створення такого резерву є обов’язковим).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі