Теми статей
Обрати теми

Внутрішньорічні «податок-аванси» у підприємця на загальній: де «так», де «ні»

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Уже рік підприємці платять ПДФО-аванси по-новому: не з віртуальних доходів, а з реальних. Відпрацювали квартал — отримали дохід — сплатили з нього ПДФО-аванс. ЄСВ-аванси взагалі вже давно «на відпочинку». Проте запитання ще є. А отже, є і відповіді.
підприємець, ПДФО, військовий збір, ЄСВ

Аванси. «Друзі не розлий вода» підприємців на загальній системі — ПДФО, військовий збір і ЄСВ. З ЄСВ і військового збору авансових платежів немає зовсім. Їх підприємець платить один раз на рік — після закінчення звітного року. До речі, відсутність необхідності платити військовий збір «усередині» року навіть у разі подання ПДФО/військовий збір-деки за перший квартал потрапляння на загальну систему зараз є чим обґрунтувати. Підтвердження знайдемо в п.п. 2 п. 3 розд. IV Інструкції № 859*.

* Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859.

Таким чином, усередині року є аванси тільки з ПДФО, і їх три: за I, II і III квартали (ПДФО-авансу за IV квартал узагалі не існує) — п.п. 177.5.1 ПКУ (ср. ). Строк сплати цих авансів — не пізніше 19 квітня, 19 липня і 19 жовтня відповідно.

Тобто до них ще далеко img 1.

Тут може виникнути запитання такого характеру.

Дивіться: згідно з п.п. 177.5.2 ПКУ ФОП-загальносистемник, який щойно потрапив на загальну систему, зобов’язаний подати свою першу деку в такому статусі за той календарний квартал, упродовж якого він був зареєстрований або з початку якого він перейшов зі спрощенки на загальну систему.

Термін сплати ПДФО за такою «першою» декларацією (впродовж 10 днів, що йдуть за останнім днем граничного терміну подання декларації) стоїть далі за термін сплати ПДФО-авансу за відповідний квартал (див. вище). На який термін орієнтуватися?

Податківці «схиляються» до сплати в більш ранній «авансовий» термін. Зрозуміло, що при такому підході після подання «першої» деки (за квартал потрапляння на загальну систему) платити за нею ще раз нічого не треба.

img 2Адже сплачений аванс уже сформував переплату.

Розрахувати суму авансу не складе труднощів img 3. Крок перший, він же останній: беремо 18 % від підсумку гр. 9 «Сума чистого оподатковуваного доходу» Книги обліку доходів і витрат за минулий квартал (тобто за той квартал, за який платимо аванс). При цьому якщо в якомусь кварталі підсумок за гр. 9 Книги обліку вийшов ≤ 0, то ПДФО-аванс за цей квартал = 0,00 (не сплачується) — п.п. 177.5.1 ПКУ.

img 4Не забувайте, що із цього року на пониження чистого доходу «грає» в тому числі й амортизація.

Остаточний розрахунок. Після того, як звітний рік закінчився, підприємець розраховує остаточну суму «підприємницького» ПДФО до оплати. Вона дорівнюватиме: 18 % х підсумок гр. 9 Книги обліку за рік. Сплачені впродовж року ПДФО-аванси обліковуються податківцями як переплата. За підсумками року ці суми «згортаються».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі