Теми статей
Обрати теми

Пільгові операції припинилися: чи проводити розподіл ПДВ?

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
У 2016 році підприємство здійснювало оподатковувані й неоподатковувані операції і відповідно розподіляло ПДВ. У січні 2017 року неоподатковуваних операцій не було. ПДВ треба розподіляти в кожному місяці 2017 року або тільки в місяцях, коли ці операції виникнуть?
розподіл ПДВ

«Заправляє» в питаннях розподілу ПДВ ст. 199 ПКУ. Нагадаємо: п. 199.1 цього Кодексу вимагає проводити розподіл ПДВ у разі, якщо придбані та/або виготовлені товари / послуги / необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні.

Тобто передусім важлива не сама по собі наявність у звітному періоді оподатковуваних і неоподатковуваних операцій, а призначення купівлідля одночасного використання в оподатковуваній і неоподатковуваній діяльності.

Ви впевнені, що пільгових (неоподатковуваних) операцій до кінця року вже не буде? Тоді і розподілу, вважаємо, бути не повинно — адже в подальших періодах не буде «подвійного» використання.

img 1Розподіл ПДВ у цьому випадку припиняється з періоду, що йде за періодом, у якому проведена остання неоподатковувана операція.

При цьому, якщо неоподатковувані операції «закінчилися» в середині року (а не з початку року, як в умові запитання), то за підсумками року все одно треба буде подати додаток Д7 і провести річний перерахунок ПДВ.

Також треба буде проводити річні перерахунки за необоротними активами, придбаними до 01.07.2015 р. (їх треба перераховувати за підсумками одного, двох і трьох років, що йдуть за роком, у якому вони почали використовуватися, — п. 42 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

А ось якщо неоподатковуваних операцій немає тимчасово (або вони то є, то немає), тут ситуація інша. Підприємство цілком могло закупити в поточному періоді товари, які в майбутньому використовуватимуться одночасно в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях.

Якщо про «подвійний» статус купівлі відразу відомо (на дату її здійснення), то незалежно від наявності неоподатковуваних операцій у поточному періоді ПДВ слід розподілити.

А якщо на момент придбання товарів невідомо, будуть вони використовуватися в оподатковуваних операціях чи ні? Тоді нарахувати ПДВ за п. 199.1 ПКУ можна в періоді фактичного використання товарів/послуг одночасно в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях.

Окремо варто звернути увагу на такі витрати, як оренда офісу, комунальні платежі.

Якщо в підприємства «подвійна» діяльність, то навіть якщо в поточному періоді в нього були тільки оподатковувані операції, але в наступних періодах плануються оподатковувані і неоподатковувані, безпечніше здійснювати розподіл ПДВ у кожному (!) періоді. Інакше в податківців можуть виникнути претензії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі