Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток: «пробіжка» змінами

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
У частині цього податку ВРУ мало в чому відступила від уже анонсованих реформаційних задумок1. Але податок на виведений капітал усе ближче. Обов’язок КМУ розробити і внести до Верховної Ради проект закону щодо запровадження цього замінника податку на прибуток прямо передбачено у Прикінцевих і перехідних положеннях Закону № 17972.
податок на прибуток, податкова реформа — 2017

1 З якими ви знайомі зі статей «Чергова податкова реформа — 2017: зондуємо ґрунт» («Бухгалтер 911», 2016, № 34) та «Податкова реформа все ближче: нові деталі» («Бухгалтер 911», 2016, № 47).

2 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 р. № 1797-VIII.

Неприбутківці, як ви вже знаєте3, отримали піврічне «відстрочення» для приведення установчих документів у відповідність до п. 133.4 ПКУ. При цьому «бувалих» img 1 не виключатимуть із Реєстру неприбутківців аж до 01.07.2017 р.

3 Див. статтю «Готується на підпис»: зміни-2017, у тому числі з несподіванками» («Бухгалтер 911», 2016, № 52).

Але, крім того, знято усі питання в частині звітного періоду. Для сумлінних неприбутківців він дорівнює календарному року ( п.п. 133.4.7 ПКУ). Тоді як порушники звітують з початку року4 і до кінця «гріховного» місяця за допомогою Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Після чого до 31 грудня такого року переходять на «квартальні рейки» і подають прибуткову декларацію (а з наступного року звітують у загальному для платників податку на прибуток порядку).

4 Або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше.

Виробники сільгосппродукції, які обрали річний податковий (звітний) період (01.07.х-1 — 30.06.х), фінрезультат до оподаткування розраховують так ( останній абзац п.п. 134.1.1 ПКУ): Фінрезультат до оподаткування за минулий звітний рік - Фінрезультат до оподаткування за І півріччя наступного року + Фінрезультат до оподаткування за І півріччя поточного звітного року.

Це важливе уточнення, хоча на практиці не всі сільськогосподарські підприємства на загальній системі бажають використовувати цей звітний період.

img 2Лотерейники тепер живуть за окремими правилами, прописаними в пп. 141.8, 136.6, 137.8 та п. 48 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Коригування в частині основних засобів. Хоч як це не прикро, але тепер не враховувати при податковій амортизації суми переоцінок (уцінок, дооцінок) основних засобів і нематеріальних активів доведеться вже згідно з вимогами ПКУ, а не позицією ДФСУ (з іншого боку, це означає, що раніше позиція податківців була необґрунтованою).

Додали також різниці в частини невиробничих основних засобів та нематеріальних активів ( пп. 138.1 і 138.2 ПКУ). До речі, окремо прописали і поняття «невиробничі нематеріальні активи» (за аналогією з основними засобами).

Списання безнадійної заборгованості через резерв: видихаємо полегшено. Нарешті img 3! Збулися мрії тих, хто створює у бухобліку «сумнівний» резерв. Завдяки змінам, унесеним до п. 139.2 ПКУ, в періоді списання безнадійної заборгованості (як за рахунок резерву, так і понад його суму) фінрезультат до оподаткування тепер можна зменшити5 (але тільки в частині заборгованості, визнаної безнадійною згідно з п.п. 14.1.11 ПКУ)!

5 Про подробиці ви могли дізнатися зі статті «Сумнівний» резерв: сувора реальність і світле майбутнє» («Бухгалтер 911», 2016, № 50).

img 4Підправлено також різницю з п. 139.1 ПКУ, що не застосовується до резерву витрат на оплату відпусток працівникам, інших виплат, пов’язаних з оплатою праці, та витрат на сплату ЄСВ, який нараховують на такі виплати.

Але зверніть увагу також на змінені критерії визнання безнадійною заборгованості, додані до п.п. 14.1.11 ПКУ Законом № 1797 (у зв’язку зі зростанням мінзарплати), й на нові критерії, унесені Законом № 17916.

6 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20.12.2016 р. № 1791-VIII.

Податок на нерухомість: подвійне віднімання, до побачення img 5. На жаль, але п. 137.6 видалено із ПКУ безповоротно, а разом з ним — і можливість зменшувати податок на прибуток до сплати на суму нарахованого податку на нерухомість у частині об’єктів нежитлової нерухомості. З другого боку, ця сума все рівно зменшуватиме об’єкт з податку на прибуток у складі бухгалтерських витрат.

img 6Але, звітуючи за підсумками 2016 року, ви ще маєте право на таке віднімання. Для більшої пильності ВРУ прописала це в п. 45 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Різниці за фінансовими операціями згідно зі ст. 140 ПКУ були підправлені, причому до діла. Найбільш важливе при цьому — поява нових коригувань ( пп. 140.5.10 — 140.5.12 ПКУ). Це різниці за виплаченими безповоротною фіндопомогою7 та витратами від визнаних неустойок. Тішить те, що виправляти фінрезультат до оподаткування доведеться лише у разі виплати таких сум особам, які не є платниками податку (крім фізосіб), та платникам на «податкових канікулах».

7 Безоплатно наданими товарами, роботами, послугами.

А в частині першої різниці за дужки винесено також неприбуткові організації, внесені до «неприбуткового» Реєстру.

Збільшити фінрезультат до оподаткування доведеться колишнім єдиноподатникам (які перейшли на загальну систему) на суму доходу, отриманого як плата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі.

Змін зазнали також різниці, застосовувати які було приписано ст. 141 ПКУ. Зокрема, змінили порядок оподаткування страховиків і нерезидентів (у тому числі — в частині податку на репатріацію).

Прискорена амортизація для групи 4 (машини та обладнання). Метод амортизації — прямолінійний; мінімально допустимий строк — 2 роки; подробиці (у тому числі обмеження щодо застосування) — у п. 42 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

«Податкові канікули» повертаються (ставка 0 % з податку на прибуток). Розраховані вони до 31.12.2021 р., тобто на 5 років. Усі подробиці щодо їх застосування знайдете в п. 43 розд. 4 підрозд. ХХ ПКУ.

img 7Вони, як і раніше, підпадають під іншу різницю — п.п. 140.5.9 ПКУ.

«Старі» доходи/витрати: уточнено правила гри. Йдеться про суми доходів або витрат, які були враховані в податковому обліку з податку на прибуток до 01.01.2015 р. Так от, якщо їх врахували у складі доходів або витрат і в бухобліку при визначенні фінрезультату після цієї дати, то на їх суму доведеться сформувати різницю, згідно з якою фінрезультат до оподаткування зменшують на суму таких доходів або збільшують на суму таких витрат.

img 8Оскільки це правило прописане в Перехідних положеннях ПКУ ( п. 41 підрозд. 4), то поширюється воно у тому числі й на низькодохідних платників податків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі