Теми статей
Обрати теми

«Кодимо» в податковій накладній: «гарячий» інструктаж

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
З 1 січня 2017 року платникам ПДВ додалося нового клопоту — тепер у разі постачання будь-яких (!) товарів і послуг у податковій накладній / розрахунку коригування має обов’язково зазначатися код таких товарів/послуг. Оскільки це «нововведення» слід застосовувати вже сьогодні, розберемо «найгарячіші» запитання, пов’язані з «кодуванням».
ПДВ-облік, податкова накладна, код УКТ ЗЕД

Отже, ще раз зауважимо, що починаючи з 01.01.2017 р. обов’язковим реквізитом податкової накладної є ( п.п. «і» п. 201.1 ПКУ):

— при постачанні товарів — код УКТ ЗЕД (зверніть увагу: його тепер потрібно зазначати при постачанні будь-яких товарів, а не тільки імпортних або підакцизних);

— при постачанні послуг — код послуг згідно з Класифікатором ДК 016:2010*. Нагадаємо, що для цілей ПДВ не існує різниці між постачанням послуг і постачанням робіт. Роботи вписуються у визначення постачання послуг.

* Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016:2010.

Тепер — заявлені відповіді на «гарячі» запитання.


Чи потрібно зазначати код у податкових накладних грудня, що реєструються в січні? Ні, не потрібно. Код УКТ ЗЕД / код послуг є обов’язковим у податкових накладних, які складаються починаючи з 01.01.2017 р. (тобто перша подія за якими припадає на 2017 рік). Для податкових накладних за грудень 2016 року, які реєструватимуться в січні, діють старі правила — код УКТ ЗЕД обов’язковий тільки для підакцизних/імпортних товарів.


Де брати коди і як їх зазначати в податковій накладній? Почнемо з невеликої утіхи. Якщо йдеться про постачання НЕпідакцизного або НЕімпортного товару, а також послуг, то код УКТ ЗЕД / код послуги можна зазначати не повністю, а обмежитися тільки першими чотирма цифрами цього коду. Для імпортних/підакцизних товарів — код УКТ ЗЕД, як і раніше, зазначається повністю.

img 1Це прямо зазначено у п.п. «і» п. 201.1 ПКУ.

Де брати коди? Слід врахувати: при визначенні кодів щодо товарів потрібно користуватися одним класифікатором, а для послуг — іншим.

Для товарів — орієнтуємося на УКТ ЗЕД ( Закон України «Про Митний тариф України» від 19.09.2013 р. № 584-VII). Для послуг — код беремо з Класифікатора ДК 016:2010 (в електронному вигляді його можна знайти за посиланням: http://dkpp.rv.ua). Важливо! Класифікатор ДК 016:2010, незважаючи на те, що він містить не лише коди послуг, а й коди продукції, НЕ слід використовувати для визначення кодів УКТ ЗЕД щодо товарів.

Код УКТ ЗЕД за товарами проставляємо в гр. 3 податкової накладної (гр. 4 розрахунку коригування). Очевидно, що в цій же графі має зазначатися і код послуг згідно з Класифікатором ДК 016:2010.


Програмне забезпечення пропускає на реєстрацію податкові накладні за січень без коду УКТ ЗЕД — чи будуть вони дійсні? Якщо податкова накладна підлягає видачі покупцю, то без коду УКТ ЗЕД / коду послуг податкову накладну краще не реєструвати. Адже без заповненого коду УКТ ЗЕД за податковою накладною, дата складання якої припадає на 2017 рік, покупець не матиме права на податковий кредит.


Як визначити код при постачанні послуг? Як ми зауважили вище, код послуги слід брати з Класифікатора ДК 016:2010. При визначенні коду послуги корисно орієнтуватися на коди КВЕД. А далі за Класифікатором ДК 016:2010 потрібно деталізувати цей код до перших чотирьох цифр. Наприклад, беремо код 77 «Послуги щодо оренди, прокату та лізингу» → 77.1 «Послуги щодо оренди та лізингу автотранспортних засобів» → 77.12 «Послуги щодо оренди та лізингу вантажних автомобілів. Код 77.12 і потрібно вписати до гр. 3 податкової накладної.

img 2Щодо тієї же здачі в оренду нерухомості код «68.20» («послуги щодо оренди й експлуатування власної або взятої у лізинг нерухомості»).

Поки залишається відкритим запитання, зазначати код послуги з крапкою чи ні. Вважаємо, що крапка все ж потрібна. У тому числі з тієї причини, що коди УКТ ЗЕД і коди у Класифікаторі ДК 016:2010 можуть дублювати один одного («вбиваємо» код послуги — отримуємо код товару img 3).

Проте цей момент ще мають роз’яснити податківці. У будь-якому разі наявність/відсутність крапки не повинна впливати на дійсність податкової накладної.


Чи зазначати коди товарів/послуг у підсумкових податкових накладних (з типом причини «11»)? Нагадаємо: раніше, якщо в асортименті проданих за день товарів траплялися імпортні та/або підакцизні товари, податківці вимагали в підсумковій податковій накладній такі товари виділяти окремими рядками та групувати їх за кодами УКТ ЗЕД (роз’яснення в категорії 101.17 ЗІР). Але цією вимогою можна було нехтувати, адже жодних негативних наслідків від незазначення коду УКТ ЗЕД у підсумковій податковій накладній не було.

Зараз із цим справи ще гірші. Адже штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, виходячи зі ст. 1201 ПКУ, тепер застосовуватимуться і до податкових накладних, які не видаються покупцю. А отже, їх доведеться також реєструвати. А далі все залежатиме від того, чи буде Єдиний реєстр пропускати податкові накладні на реєстрацію без коду УКТ ЗЕД. Ми вважаємо, що, найімовірніше, у ньому буде зроблено такі настройки, що без коду зареєструвати податкову накладну не вийде. У цьому випадку в підсумкових накладних доведеться групувати товари за кодами УКТ ЗЕД img 4.

img 5Але нагадаємо, що для «вітчизняних» товарів можна обмежитися зазначенням перших чотирьох знаків коду УКТ ЗЕД.

Чи зазначати коди товарів/послуг у «самозведених» податкових накладних (складених за пп. 198.5 і 199.1 ПКУ)? У таких податкових накладних зазначати код УКТ ЗЕД не має сенсу. І раніше гр. 3 у таких податкових накладних залишали порожньою. Вважаємо, невдовзі це підтвердять і податківці.


Виконуємо роботи. Чи потрібно, крім коду послуг, зазначати і коди УКТ ЗЕД на матеріали, що використовуються? Усе залежить від того, що передбачено договором. Якщо договір передбачає виконання робіт і вартість матеріалів включено у вартість робіт, то перелічувати номенклатуру матеріалів, що використовуються, та коди УКТ ЗЕД на них не потрібно. Досить визначити код виконуваної роботи.

Якщо ж за договором відбувається постачання матеріалів/обладнання + виконання робіт з їх установлення/монтажу, то, крім переліку виконуваних робіт (з кодами послуг на них), доведеться наводити і номенклатуру використовуваних матеріалів (із зазначенням їх коду УКТ ЗЕД).

img 6Це ж правило стосується і випадку, коли вартість матеріалів не включена у вартість робіт, а виділяється окремо.

Складаємо товар (комп’ютер) з комплектуючих. Що зазначати в податковій накладній? Якщо комплектація підпадає під критерії простих складальних операцій, то, найімовірніше, податківці захочуть бачити поелементно і комплектуючі «складеного» товару із зазначенням відповідного коду УКТ ЗЕД навпроти кожного з них (як раніше для товарів, складених з імпортних комплектуючих).

Нагадаємо: до простих складальних операцій належить складання виробу за допомогою простого кріпильного матеріалу (гвинтів, болтів, гайок тощо), клепання, склеювання або монтажу готових вузлів за допомогою зварювання (крім виготовлення складних виробів шляхом зварювання), а також інші операції, необхідні у процесі складання і не пов’язані з переробкою/обробкою товарів.


Помилки в коді: які будуть наслідки? До 1 липня 2017 року продовжує діяти норма п. 201.10 ПКУ, відповідно до якої податкова накладна з помилками в обов’язкових реквізитах, які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, надають право на податковий кредит.

Але такий реквізит, як код товару за УКТ ЗЕД, — виняток із цього правила ( п. 201.10 ПКУ). Тому відсутність коду УКТ ЗЕД або помилки в ньому можуть позбавити покупця права на податковий кредит.

При цьому зауважимо, що до наведеної вище «ліберальної» норми п. 201.10 ПКУ законодавці забули внести застереження щодо коду послуг. А отже, помилка у коді послуг, якщо в іншому податкова накладна дозволяє ідентифікувати операцію, не позбавляє платника права на податковий кредит img 7.

img 8Відсутність коду УКТ ЗЕД або помилки в ньому можуть позбавити покупця права на податковий кредит.

До 31.12.2017 р. за помилки в кодах у зареєстрованій податковій накладній за п. 1201.3 ПКУ не штрафуватимуть ( п. 351 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). Але це «звільнення» від штрафів стосується постачальника, якщо податківці з’являться до нього з перевіркою за скаргою покупця на помилки в податковій накладній.

А ось такої ж «дзеркальної» норми для покупця, яка б дозволяла йому показати податковий кредит за податковою накладною з помилкою в коді, на жаль, немає img 9.

Тому, якщо код УКТ ЗЕД у податковій накладній буде неправильним або відсутній, покупець має право показати податковий кредит тільки після того, як постачальник складе й зареєструє «виправляючий» розрахунок коригування до такої податкової накладної.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі