Теми статей
Обрати теми

Минув рік — несемо ЄСВ-звіт, або Як підприємцю «здатися» з ЄСВ «за себе»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Закінчився рік — фізособам-підприємцям час замислитися про річну ЄСВ-звітність «за себе» (щодо того ЄСВ, який сплачується з їх доходів). Звіт подають і загальносистемники, і єдиноподатники не пізніше 9 лютого 2017 року. Якщо ви ще новачок у цій справі — зараз про усе детально дізнаєтеся. Ну а ті, хто вже подавав цей звіт, не пропустіть новинки 2016 року. Загалом, буде цікаво всім.
підприємець, загальна система, єдиний податок, звіт за ф. № Д5

Хто подає звіт і кому

Звітувати з ЄСВ «за себе» зобов’язані всі підприємці (за низкою винятків, про які нижче). Тобто досить того, щоб у звітному періоді (у цьому випадку — у 2016 році або його частині) ви були зареєстровані підприємцем. Здійснювалася фактично діяльність у 2016 році чи ні, були наймані працівники або їх не було — у цьому аспекті не важливо.

Що стосується нечисленних винятків, то не подавати звіт можуть:

1) підприємці без найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації на особливий період (які призупинили діяльність). Крім того, на весь строк військової служби вони звільнені від обов’язку нараховувати і перераховувати до бюджету ЄСВ згідно з п. 92 розд. VIII Закону про ЄСВ;

2) єдиноподатники — пенсіонери за віком або інваліди, які отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу, якщо вони весь 2016 рік не сплачували ЄСВ «за себе» на підставі ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ*. Якщо помилково ви все ж таки подасте звітність, де покажете для себе базу нарахування ЄСВ, вас «зісватають» у добровільні платники**.

* Подробиці знайдете у статті «ППЄПи-пенсіонери vs ЄСВ «за себе» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 42).

** Як «не потрібно робити», читайте у статті «Нова редакція Інструкції зі сплати ЄСВ: для кого є сюрпризи?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 21).

Важливо! «Новоявлене» звільнення від ЄСВ для підприємців-загальносистемників, які є пенсіонерами за віком та інвалідами, запрацює тільки з 01.01.2017 р.

img 1Тому за 2016 рік вони сплачують ЄСВ і звітують за ним у звичному порядку.

Звіт з ЄСВ «за себе» подають податківцям за місцем узяття на облік. Якщо протягом року ви змінили місце проживання, то подаєте його до ДПІ за новою адресою.

Коли відзвітувати та сплатити

Загальносистемники сплачують ЄСВ «за себе» раз на рік. За 2016 рік розрахуватися потрібно не пізніше 09.02.2017 р. У цей же строк слід подати звіт.

А ось єдиноподатники сплачують ЄСВ «за себе» щокварталу — до 20-го числа місяця, наступного за закінченням кварталу. Але звіт про сплачений ЄСВ вони подають у той самий строк, що й загальносистемники, — не пізніше 09.02.2017 р.

Способи подання звіту

Тут усе залежить від кількості застрахованих осіб (наймані працівники та особи, які роблять що-небудь для підприємця за цивільно-правовими договорами) у підприємця img 2. Здивовані? Так, незважаючи на те, що говоримо про подання звітності за внесками, сплаченими «за себе», спосіб її (ф. № Д5 «за себе») подання збігається зі способом подання ф. № Д4 з ЄСВ за застрахованих осіб.

img 3Це випливає з п. 1 розд. 2 Порядку № 435***.

*** Порядок формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

Таким чином, якщо кількість застрахованих осіб у вас від 0 до 5 осіб (включно), то ви можете подати ф. № Д5 у паперовому вигляді. За бажання та за наявності електронного підпису і договору з податківцями про визнання електронних документів — можна подати і в електронному вигляді, але це необов’язково img 4.

Паперовий звіт за 2016 рік можна надіслати поштою з повідомленням про вручення і описом вкладення.

img 5Але врахуйте: до поштового відділення його потрібно подати не пізніше ніж за 10 днів до закінчення «звичайного» граничного строку подання звіту.

Якщо ж у вас кількість застрахованих осіб 6 осіб або більше, то вам доведеться подавати звіт обов’язково в електронному вигляді:

— засобами електронного зв’язку з накладенням електронного підпису (не пізніше за закінчення останньої години дати граничного строку подання);

— або в паперовому вигляді разом з електронною копією на електронних носіях інформації (з розширенням .pfz). Електронна форма звіту має бути ідентичною звіту на папері.

Як заповнити звіт

Підприємці (і загальносистемники, і єдиноподатники) подають звіт з ЄСВ «за себе» за ф. № Д5 ( додаток 5 до Порядку № 435). Він складається з титульного аркуша і чотирьох таблиць. Але всі їх заповнювати вам навряд чи доведеться. Так, якщо ви протягом 2016 року працювали:

— на загальній системі, заповнюйте титульний аркуш і таблицю 1;

— на єдиному податку — титульний аркуш і таблицю 2;

— частину року на загальній системі, а частину на єдиному податку — подавайте титульний аркуш, таблицю 1 (за період роботи на загальній системі оподаткування) і таблицю 2 (за період роботи на єдиному податку).

Якщо ж ви вели підприємницьку діяльність у сферах, робота в яких зараховується до спецстажу, то додатково до зазначених таблиць у ф. № Д5 заповнюйте ще й таблицю 4.

У заголовній частині титульного аркуша і таблиць ставте відмітку в комірці «початкова».

img 6Якщо звіт сформовано за останній звітний період до дати розреєстрації, ставте відмітку в полі «ліквідаційна».

Із заповненням титульного аркуша у вас проблем виникнути не повинно. Тут зазначаємо основні відомості про підприємця, зокрема, повністю (!) прізвище, ім’я та по батькові в називному відмінку згідно з україномовною сторінкою паспорта.

У Переліку таблиць ф. № Д5 навпроти назви кожної із заповнюваних таблиць зазначаємо кількість аркушів. Якщо таблиця не заповнюється, проставляємо прочерк у паперовій формі або залишаємо порожню комірку в електронному.

Якщо ви заповнюєте ф. № Д5 на папері, врахуйте таке:

1) заповнюйте звіт українською мовою у друкованому вигляді або друкованими літерами кульковою ручкою з синім або чорним чорнилом;

2) у полях, що складаються з клітинок, кожен з необхідних символів вписуйте в окрему клітинку (крапку, апостроф, кому, дефіс тощо проставляйте в окремих клітинках);

3) поля, що не заповнені у зв’язку з відсутністю операцій, прокреслюйте.

Таблиця 1 ф. № Д5 (для загальносистемників). Із заповненням реквізитів заголовної частини таблиці 1 складнощів не виникає, тому детальніше зупинимося на її графах.

Графа 2. Показники в ній розраховуємо так: суму чистого оподатковуваного доходу за 2016 рік (зазначену в рядку 10.7 декларації про доходи за 2016 рік) ділимо на кількість прибуткових місяців у 2016 році згідно з даними Книги обліку доходів і витрат ( п.п. 2 п. 5 розд. IV Інструкції № 449****).

**** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Що стосується збиткових або нульових (коли чистий дохід ≤ 0) місяців, то у 2016 році за них ЄСВ не сплачуємо. Тому в таблиці навпроти них ставимо прочерк.

img 7За 2016 рік ми звітуємо ще за старими правилами. Тому за неприбутковими місяцями — прочерки.

Графа 3. Тут необхідно зазначити дохід, відображений у графі 2. Але дивимося, щоб він був не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (25 прожитмінімумів). Якщо більше — записуємо максимальну базу.

img 8У 2016 році розмір максимальної бази нарахування ЄСВ (у розрахунку за місяць) був такий: з січня по квітень — 34450,00 грн., з травня по листопад — 36250,00 грн., у грудні — 40000,00 грн.

Увага: у контролерів з’явився новий підхід щодо ситуації, коли сума доходу за місяць, зазначена у графі 2, нижче мінзарплати для відповідного місяця. Нагадаємо, що у 2016 році мінімальна заробітна плата (за місяць) становила: з січня по квітень — 1378,00 грн., з травня по листопад — 1450,00 грн., у грудні 1600,00 грн.

У минулих роках у такому разі потрібно було дублювати у графі 3 значення графи 2 і подавати звіт за ф. № Д6.

Зараз податківці «дрейфують» у той бік, що у графі 3 одразу слід «підтягувати» суму доходу до мінзарплати. Відповідно, не буде необхідності в поданні ф. № Д6.

Таким чином, з урахуванням цієї нової позиції, у графі 3 потрібно показати суми з графи 2. При цьому якщо сума доходу:

— нижче за мінімальну зарплату, але нижче за максимальну величину бази нарахування ЄСВ, у графі 3 зазначаєте суму мінімальної зарплати, установленої законом на відповідний місяць (див. вище);

— вище мінзарплати, але нижче за максимальну величину бази нарахування ЄСВ, — переносите її до графи 3 без змін;

— більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ — у графі 3 зазначайте максимальну величину бази нарахування ЄСВ.

При цьому, якщо ви вирішили добровільно сплатити ЄСВ і за збиткові/бездохідні місяці, зазначте визначену вами самостійно базу справляння ЄСВ за такими місяцями. У цьому випадку у графі 2 ви ставите прочерк, у графі 3 зазначаєте суму, на яку буде нараховано ЄСВ (не нижче мінзарплати і не вище за максимальну базу ЄСВ).

Графа 4. Наводимо ставку ЄСВ кожного місяця (22 %).

Графа 5. Розраховуємо ЄСВ за кожен місяць: графу 3 множимо на графу 4.

«У тому числі нараховано у розмірі». Зазначаємо ставку «22 %» і річну суму ЄСВ (підсумок за графою 5).

Таблиця 2 ф. № Д5 (для єдиноподатників). Тепер розберемося, як заповнювати звіт за період роботи на спрощенці. Тут усе простіше.

Графа 2. Незалежно від того, отримував єдиноподатник дохід чи ні, він зобов’язаний був сплачувати ЄСВ за кожен місяць. Розмір щомісячного ЄСВ можна визначити самостійно, але при цьому він має бути:

1) не нижче мінімуму (тобто 22 % від мінзарплати);

2) і не вище максимуму (тобто 22 % від максимальної бази ЄСВ).

Як правило, єдиноподатники сплачують мінімальний ЄСВ, тому у графі 2 зазначають мінзарплату відповідного місяця.

У 2016 році мінімальна заробітна плата (за місяць) становила: з січня по квітень — 1378,00 грн., з травня по листопад — 1450,00 грн., у грудні 1600,00 грн.

img 9Що стосується максимальної бази з ЄСВ, то з січня по квітень вона була 34450,00 грн., з травня по листопад — 36250,00 грн., а у грудні — 40000,00 грн.

Графа 3. Зазначаємо 22 %.

Графа 4. Розраховуємо ЄСВ за кожен місяць (графу 2 множимо на графу 3).

«У тому числі нараховано у розмірі». Зазначаємо ставку «22 %» і річну суму ЄСВ (підсумок за графою 4).

Приклад заповнення звіту

Припустимо, підприємець у 2016 році був єдиноподатником з січня по червень, а з липня по грудень працював на загальній системі.

На спрощенці підприємець сплачував мінімальний ЄСВ.

За півроку роботи на загальній системі він отримав чистий оподатковуваний дохід у розмірі 12000,00 грн. (зазначив його в декларації про доходи за 2016 рік). При цьому згідно з Книгою обліку доходів і витрат у липні і серпні його чистий дохід був нульовим, оскільки підприємець не вів діяльність.

У цьому випадку за липень і серпень ЄСВ не сплачуємо, а за вересень — грудень щомісячний дохід для сплати ЄСВ (база ЄСВ) = 12000,00 : 4 = 3000,00 грн. Чому ділимо на 4? Тому, що у 2016 році на загальній системі підприємець працював усього 6 місяців, з них 4 було прибуткових, а 2 — нульових (тому їх у розрахунку не враховуємо).

Наведемо фрагменти заповнених таблиць 1 і 2 ф. № Д5.

Таблиця 1. Нарахування єдиного внеску <…> фізичними особами — підприємцями <…>

Місяць

Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — підприємця

Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини

Розмір єдиного внеску**

Сума нарахованого єдиного внеску (гр. 3 х гр. 4)

<…>

Червень

Липень

22,0

Серпень

22,0

Вересень

3000,00

3000,00

22,0

660,00

Жовтень

3000,00

3000,00

22,0

660,00

Листопад

3000,00

3000,00

22,0

660,00

Грудень

3000,00

3000,00

22,0

660,00

Усього

12000,00

12000,00

Х

2640,00

У тому числі нараховано у розмірі (сума нарахувань у розрізі розмірів відповідає сумі графи 5):

22 %*** 2640,00 грн

Таблиця 2. Нарахування єдиного внеску <…> підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування <…>

Місяць

Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок, але не менше за розмір мінімальної заробітної плати

Розмір єдиного внеску*

Усього до сплати (гр. 2 х гр. 3)

Січень

1378,00

22,0

303,16

Лютий

1378,00

22,0

303,16

Березень

1378,00

22,0

303,16

Квітень

1378,00

22,0

303,16

Травень

1450,00

22,0

319,00

Червень

1450,00

22,0

319,00

Липень

<…>

Усього

8412,00

Х

1850,64

У тому числі нараховано у розмірі (сума нарахувань у розрізі розмірів відповідає сумі графи 5):

22 %*** 1850,64 грн

Відповідальність

За неподання ф. № Д5 підприємцю загрожує штраф у розмірі 170 грн. ( п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ). Також йому не уникнути й адмінштрафу за ст. 1651 КпАП у розмірі 510 — 680 грн.

А якщо підприємець не сплатив або несвоєчасно сплатив ЄСВ «за себе»? Тут треба готуватися до штрафу в розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум ( п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі