Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи підприємця: «вчергове, але по-новому»

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Ось і проминув 2016 рік. Настала пора звітів. Усі підприємці, які у 2016 році хоча б недовго побували на загальній системі, зобов’язані подати податківцям декларацію про доходи. Як її заповнити? Приєднуйтеся — і дізнаєтеся про все детально №В№. Тим більше що зовсім недавно форму деки перекроїли, тож розбиратися є з чим.
підприємці, загальна система, декларація про доходи

Хто й коли

Запитання

Відповідь

Хто зобов’язаний подавати річну деку про доходи?

Підприємець, який у 2016 році був на загальній системі (тобто був підприємцем, але не був єдиноподатником) хоча б деякий час (неважливо: працював, простоював, узагалі не провадив діяльність)1

1 Підприємець, який у IV кварталі 2016 року тільки зареєструвався або перейшов на загальну систему зі спрощенки, подає саме річну деку про доходи (замість квартальної). Важливо: деку потрібно заповнювати цілком (не лише ряд. 10.7).

Хто може не подавати деку?

Підприємець, який увесь 2016 рік2 був єдиноподатником (достатньо деки про єдиний податок img 1)

2 Підприємець, який зареєструвався у 2016 році й одразу виявив бажання перейти на спрощенку до групи 1 або 2, теж зобов’язаний подати річну деку про доходи. Адже в період з дня держреєстрації до дати переходу на спрощенку він, по суті, перебував на загальній системі.

Що стосується тих, хто одразу пішов у групу 3 єдиного податку, то в них немає тимчасового розриву між держреєстрацією та спрощенкою, тому вони деку про доходи не подають.

За якою формою звітувати за 2016 рік?

Вже за новою формою, яка затверджена наказом № 821* (випливає це, зокрема, з листа ДФСУ від 12.12.2016 р. № 39537/7/99-99-13-01-03). Але це, скоріше, «плюс», ніж «мінус». Для підприємців нова форма зручніша, оскільки з неї «вичистили» деякі спірні моменти** img 2

Коли та як подавати деку?

Коли сплачувати ПДФО та військзбір за нею?

Граничний строк подання річної деки у підприємців — 09.02.2017 р. Причому, навіть якщо ви отримували «цивільні» доходи та/або хочете отримати податкову знижку, вам все одно потрібно відзвітувати не пізніше 9 лютого!

Подати декларацію можна в такий спосіб:

особисто або за допомогою уповноваженої особи;

поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (надіслати деку потрібно не пізніше 03.02.2017 р.) — п. 49.5 ПКУ;

в електронній формі (якщо маєте електронний цифровий підпис).

У цьому випадку деку необхідно надіслати не пізніше за закінчення останньої години 09.02.2017 р. ( п. 49.5 ПКУ).

Граничний строк сплати ПДФО та військзбору за такою декларацією — 17.02.2017 р.

Які доходи відображати в деці?

1. Підприємницькі (за період роботи на загальній системі) — ряд. 10.7, додаток Ф2.

2. «Цивільні» (не пов’язані з підприємницькою діяльністю, отримані фізособою як звичайним громадянином). Зрозуміло, якщо вони були в 2016 році та якщо їх обов’язково потрібно задекларувати згідно з ПКУ (ряд. 10.1 — 10.6, 10.9).

3. Доходи, що не є об’єктом оподаткування ПДФО, у тому числі отримані в період роботи на єдиному податку (якщо у 2016 році ви працювали не лише на загальній системі, а й на спрощенці) — ряд. 11. ПДФО та військзбір з таких доходів сплачувати не потрібно. Вони зазначаються довідково img 3.

4. Відомості про рухоме та нерухоме майно (останній розділ деки)

Як бути з рядками, для яких немає інформації?

У паперовій декларації ставимо прочерки, в електронній — не заповнюємо

Заповнюємо деку з копійками?

«Грошові» показники в декларації та додатках до неї проставляйте в гривнях з копійками

Якщо за підсумками 2016 року отримано збиток, чи можна його врахувати в 2017 році?

Ні, сума отриманого збитку у зменшення доходів наступного року не переноситься (збиток «згорає»)

Якщо в 2016 році в одних місяцях прибуток, а в інших — збиток, чи можна врахувати збитки?

Так, можна. Усередині року місячні прибутки та збитки «згортаються», оскільки звітний період у загальносистемника не місяць, а рік ( п. 177.5 ПКУ). По суті, для цілей оподаткування ПДФО важливий тільки річний підсумок чистого доходу

Як заповнити декларацію, якщо у 2016 році діяльності не було?

У ряд. 10.7 ставите прочерк. Якщо у вас не було «цивільних» доходів, що підлягають декларуванню, і немає майна — заповнюйте і здавайте деку з прочерками (з додатків достатньо подати тільки Ф2)

Чи обов’язково з декою здавати усі додатки?

Ні. Додатки заповнюються, тільки якщо є дані для їх заповнення. Якщо ж даних немає, додатки можна взагалі не подавати. Але податківці напевно вимагатимуть від підприємця додаток Ф2 (навіть якщо не було діяльності та доходу)

* Наказ Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 № 859» від 15.09.2016 р. № 821.

** Про це ми вже розповідали у статті «Підприємці, зустрічайте нову форму декларації про доходи»! (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 46).

Навігатор по деці про доходи

Розділ I. Особливих запитань не викликає: в полі 8 відмітку ставимо біля слова «підприємець»; у полі 9 зазначаємо дані про особу, яка заповнила деку (якщо деку заповнював не сам підприємець).

Розділ II. Тут зазначаємо всі доходи за 2016 рік, які оподатковуються ПДФО та військзбором, а саме: отримані на загальній системі та «цивільні». Якщо ж таких доходів немає, то ставимо прочерки.

img 4«Громадянські» доходи фізособи — це зарплата, винагорода, отримана за цивільно-правовими договорами (непідприємницькими) та ін. доходи, перелічені в ст. 164 ПКУ.

Заповнюючи ряд. 10.1 — 10.6, 10.9, пам’ятайте, що:

— у гр. 3 зазначається «грязна» сума доходів (без вирахування ПДФО та військзбору);

— у гр. 4 і 5 — ПДФО та військзбір, утриманий податковими агентами і сплачений вами самостійно до подання декларації;

— у гр. 6 і 7 — ПДФО та військзбір, нарахований, але ще не сплачений на дату подання декларації.

А от підприємницькі доходи загальносистемника відображаються у ряд. 10.7 деки. Дані до неї просто переносимо з додатка Ф2:

гр. 3 — підсумок за гр. 8 розд. I додатка Ф2;

img 5У старій деці формулювання цього рядка було помилковим, і це збивало з пантелику. Тепер помилку виправили img 6 — можна із спокійним сумлінням ставити у гр. 3 саме чистий дохід.

гр. 6 — ряд. 1.1 розд. II додатка Ф2.

Авжеж, саме так наказує діяти нова редакція Інструкції № 859***. Але як же тоді сплачені протягом року ПДФО-аванси? Адже ніде в декларації вони не відображаються — їх видно тільки в додатку Ф2 img 7!

*** Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 (у редакції від 15.09.2016 р. № 821).

Усе добре, задвоєння не буде img 8. Річ у тім, що саме показник ряд. 1.1 розд. II додатка Ф2 (підсумкова за рік сума ПДФО) проводитиметься за індивідуальною карткою платника. А що стосується ПДФО-авансів, то вони за фактом їх сплати протягом року проводяться як переплата. За підсумками року після проведення в картці платника ПДФО за самою декларацією показники згорнуться (лист ДФСУ від 12.12.2016 р. № 39537/7/99-99-13-01-03). Якщо авансів «усередині року» було перераховано менше, ніж у результаті нараховано ПДФО у деці за рік, потрібно буде доплатити ПДФО у відповідній частині. Якщо більше, то різниця і далі висітиме як переплата;

img 9Її можна буде повернути або зарахувати в рахунок майбутніх платежів.

гр. 7 — ряд. 2.1 розд. II додатка Ф2.

Ряд. 10 дорівнює сумі ряд. з 10.1 по 10.9 (підраховуємо підсумок окремо за кожною графою).

Розділ III. Тут у новій декларації відображаються ті доходи, які не є об’єктом оподаткування ПДФО. Вони зазначені в ст. 165 ПКУ: держ- та соцдопомога, адресні виплати, аліменти, неоподатковувана вартість подарунків тощо. Відображаються в деці довідково (сплачувати з них нічого не потрібно) — у ряд. 11.3.

Крім того, в окремому ряд. 11.2 показуємо доходи від операцій з продажу (обміну) нерухомості (або рухомого майна), які не оподатковуються ПДФО (наприклад, продаж квартири або автомобіля один раз на рік пп. 172.1 і 173.2 ПКУ).

Окремим рядком виділено і «єдиноподатковий» дохід: ряд. 11.1. Сюди записуємо виручку, отриману у 2016 році під час роботи на спрощенці (зрозуміло, якщо у 2016 році ви побували на спрощенці). Беремо її з ряд. 08 деки єдиноподатника.

Розділ IV заповнюють усі підприємці. Тут зазначаємо річну суму доходу: підприємницький дохід + громадянський + дохід, який не оподатковується ПДФО (сума ряд. 10 та 11).

Розділ V заповнюють не всі, а тільки ті, хто претендує на податкову знижку. Для цього обов’язково мати дохід у вигляді зарплати.

Розділ VI заповнюють усі, обов’язково. Необхідні формули зазначені в самому бланку декларації. Варто звернути увагу, що в новій формі деки прибрали ряд. 21 (переплата з ПДФО). Проте таке спрощення породило проблему img 10. Річ у тім, що переплата з ПДФО, яка може виникнути протягом року через надміру сплачені ПДФО-аванси, тепер узагалі не фігуруватиме в деці img 11 — її можна буде побачити тільки в додатку Ф2 (ряд. 1.4, без знака «-»).

Сподіваємося, що це не стане перешкодою для повернення переплати з бюджету.

Розділ VII заповнюється у разі, якщо ви бажаєте самостійно виправити помилки, виявлені в деках за минулі роки.

Рядок 29 заповнюють не всі, а лише ті підприємці, які хочуть отримати назад переплату з ПДФО.

Інформація про власне нерухоме (рухоме) майно та майно, яке здається в оренду (суборенду). Цю таблицю заповнюють всі без винятку підприємці. Тут наводиться інформація про майно (в Україні та за кордоном) станом на 31.12.2016 р.

img 12Якщо майно було продане у 2016 році, інформацію про нього не зазначаємо.

Навігатор для додатка Ф2

Ну а тепер розберемося з головним підприємницьким додатком Ф2:

Розділ «I. Доходи від провадження підприємницької діяльності»

Заповнюєте у будь-якому випадку, навіть якщо не було діяльності у 2016 році (у такій ситуації ставимо прочерки в грошових показниках)

Гр. 2 «Назва виду економічної діяльності, за здійснення якого одержано дохід», гр. 3 «Код виду економічної діяльності згідно з КВЕД»

Зазначаємо види діяльності, якими ви займалися у 2016 році, та їх коди за КВЕД-2010****. Кожен код записується окремим рядком

Гр. 4 «Сума одержаного доходу (грн., коп.)»

Якщо у вас кілька видів діяльності, то всі доходи і витрати за ними ви записуєте в одну-єдину Книгу обліку доходів і витрат, не розділяючи їх. Тому, коли настає час заповнювати деку, практично неможливо точно сказати, скільки доходу отримано за кожним видом діяльності. Але 100 % точність тут неважлива — доходи можна розподілити за КВЕДми «на око» img 13. На підсумкову суму ПДФО це ніяк не вплине, тому все гаразд. Проте якщо ви ведете облік у спеціальній програмі, можна спробувати сформувати в ній звіт про доходи у розрізі видів діяльності. У будь-якому разі пам’ятайте: «усього» за гр. 4 = річному підсумку за гр. 4 Книги обліку доходів і витрат!

Гр. 5 — 7 «Вартість документально підтверджених витрат, пов’язаних з господарською діяльністю (грн., коп.), у тому числі»

Суми витрат беремо з гр. 6 — 8 Книги обліку доходів і витрат (річні підсумки) та розподіляємо їх за видами діяльності. Як? Або пропорційно до доходу, або сформувавши спеціальний звіт у вашій обліковій програмі. При цьому важливо пильно слідкувати за дотриманням такої рівності: «усього» за гр. 5 = річному підсумку за гр. 6 Книги обліку доходів і витрат; «усього» за гр. 6 = річному підсумку за гр. 7 Книги; «усього» за гр. 7 = річному підсумку за гр. 8 Книги

Гр. 8 «Сума чистого оподатковуваного доходу (грн., коп.)»

Розраховуємо за формулою: гр. 4 - гр. 5 - гр. 6 - гр. 7. Якщо у результаті у вас вийде від’ємне значення (збиток), у гр. 8 ставимо прочерк, оскільки для підприємця не існує поняття «збиток», збиток в обліку підприємця не відображається.

І контролюйте, щоб «усього» за гр. 8 = річному підсумку за гр. 9 Книги обліку доходів і витрат. Підсумок із гр. 8 переносимо до гр. 3 ряд. 10.7 деки

Розділ «II. Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб / військового збору»

Заповнюється у будь-якому разі, навіть якщо не було діяльності у 2016 році (у такому разі заповнюємо з прочерками)

1.1. Сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету самостійно платником податку за результатами звітного (податкового) року (додатне значення графи 8 рядка «УСЬОГО» розділу І х на ставку податку (18 %) ) (сума переноситься до графи 6 рядка 10.7 декларації)»

Підсумок за гр. 8 розд. I х 18 %.

Це значення переноситься до гр. 6 ряд. 10.7 деки. Момент з урахуванням сплачених усередині року авансових платежів ми вже розглянули на початку статті

1.2. Загальна сума авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб, що розраховані платником податку самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат кожного календарного кварталу (крім четвертого) та сплачені до бюджету протягом звітного (податкового) року згідно з підпунктом 177.5.1 пункту 177.5 статті 177 розділу IV ПКУ»

Сюди записуємо дані про фактично сплачені у 2016 році ПДФО-аванси (про ті, які ви сплатили до бюджету до 20.04, 20.07 і 20.10.2016 р.). Нарешті жодних проблем із цим рядком — у новій формі усе цілком зрозуміло img 14. Рядки 1.2 — 1.4 інформаційні, помилки в них не можуть призвести до перекручення податку!

«1.3. Залишок суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету з урахуванням фактично сплачених авансових платежів протягом звітного (податкового) року (рядок 1.1 - рядок 1.2)»

Ряд. 1.1 - ряд. 1.2.

Додатне значення говорить про те, що аванси не перекрили річне зобов’язання. Відповідну суму потрібно доплатити.

Якщо ж вийде від’ємне значення, ставте прочерк (або «0, 00») і заповнюйте ряд. 1.4 розд. II додатка Ф2

1.4. Сума надміру сплаченого податку, що підлягає зарахуванню в рахунок майбутніх платежів або поверненню платнику згідно з підпунктом 177.5.3 пункту 177.5 статті 177 розділу IV ПКУ (від’ємне значення (рядок 1.1 - рядок 1.2)) (значення вказується без знака «-»)»

Заповнюємо, якщо різниця між ряд. 1.1 і ряд. 1.2 від’ємна. Записуємо це значення до ряд. 1.4 без знака «мінус».

Заповнення цього рядка свідчить про те, що у вас виникла переплата за ПДФО у 2016 році. А отже, її можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО або повернути з бюджету. Щоправда, в новій деці для цієї переплати більше немає окремого рядка img 15. Сподіваємося, що це не перешкодить зарахувати її в рахунок майбутніх платежів або повернути з бюджету, адже в додатку Ф2 переплату видно

«2. . Розрахунки з бюджетом з військового збору:

2.1. Сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету самостійно платником податків за результатами звітного року (додатне значення графи 8 рядка «УСЬОГО» розділу І х на ставку збору (1,5 %)) (сума переноситься до графи 7 рядка 10.7 декларації)»

Розраховуємо за формулою: підсумок за гр. 8 розд. I додатка Ф2 х 1,5 %.

Цю суму переносимо до гр. 7 ряд. 10.7 розд. II деки

**** Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 11.10.2010 р. № 457.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі