Теми статей
Обрати теми

Вимога про сплату ЄСВ з мінзарплати: «згадати всі» ситуації

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Поспішаємо заспокоїти: «працезміни», що стартували з 1 січня 2017 року, обійшли стороною вимогу про сплату ЄСВ з мінзарплати. Нових норм, на щастя, «перелопачувати» не треба. Але все ж пропонуємо вам освіжити в пам’яті, у яких випадках роботодавці зобов’язані сплачувати ЄСВ з фактичної бази стягнення внеску, але не нижче мінімальної заробітної плати.
ЄСВ з мінзарплати

Що вимагають?

Вимога про сплату ЄСВ з мінімальної зарплати прописана в ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ і п. 8 розд. III Інструкції № 449*. Озвучимо її.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

Якщо база нарахування ЄСВ, до якої застосовують ставку внеску 22 %, визначена щодо працівника, для якого це місце роботи є основним, не перевищує розміру мінЗП**, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінЗП і встановленої ставки ЄСВ. Але за умови, що працівник перебував у трудових відносинах повний календарний місяць та/або відпрацював усі робочі дні звітного місяця.

** Тут і далі — мінімальна заробітна плата, встановлена законом на місяць, за який отримано дохід.

Важливо! Вимогу про сплату ЄСВ з мінЗП не застосовують, якщо:

— ЄСВ нараховують на доходи, отримані не за основним місцем роботи;

— до бази нарахування ЄСВ працівника застосовують пільгові ставки ЄСВ (8,41 %; 5,3 %; 5,5 %);

— база нарахування ЄСВ визначена щодо працівника, якому надано АТО-відпустку без збереження заробітної плати відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

Два важливих моменти. Основним вважають місце роботи, де особа працює на підставі укладеного трудового договору, де знаходиться (оформлена) її трудова книжка, в яку вноситься відповідний запис про роботу ( п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ). У базу нарахування ЄСВ включають усі доходи, з яких справляється ЄСВ, нараховані фізичній особі її роботодавцем-страхувальником. А тепер давайте пройдемося по конкретних ситуаціях.

Місяць прийому/звільнення працівника

Працівника прийнято з першого робочого дня (звільнено останнім робочим днем) звітного місяця. Якщо база нарахування ЄСВ менше мінЗП, виконуємо вимогу про сплату ЄСВ з мінЗП (далі — ЄСВ-вимога).

img 1Підстава — працівник відпрацював усі робочі дні звітного місяця.

Прийнято не з першого робочого дня (звільнено не останнім робочим днем) звітного місяця. ЄСВ-вимогу не виконуємо img 2 (див. п. 8 розд. III Інструкції № 449).

Основний працівник. Ставка ЄСВ — 22 %

Неповний або скорочений час. Виконуємо ЄСВ-вимогу.

Не виконано норму праці при відрядній формі оплати праці. Виконуємо.

Відпустка без збереження зарплати. Якщо працівник:

— увесь місяць знаходився у відпустці без збереження зарплати і база нарахування ЄСВ дорівнює нулю, ЄСВ-вимогу не виконуємо;

— частину місяця знаходився у відпустці «за власний рахунок», у зв’язку з чим база нарахування виявилася нижча мінЗП, виконуємо ЄСВ-вимогу.

Виняток з цього правила — АТО-відпустка без збереження зарплати, що надається згідно з п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

img 3Якщо у працівника фактична база нарахування ЄСВ виявилася нижча мінЗП через АТО-відпустку, порівняльні розрахунки не проводимо. ЄСВ нараховуємо на фактичну базу нарахування внеску.

Щорічна відпустка, відпустка «на дітей», «чорнобильська» відпустка. Для цілей порівняння з мінЗП перехідні відпускні відносимо до місяців, за які вони нараховані. Якщо фактична база нарахування ЄСВ нижче мінЗП, виконуємо ЄСВ-вимогу.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. Суми допомоги відносимо до місяців, за які вони нараховані. Якщо в якому-небудь місяці фактична база нарахування ЄСВ виявиться нижча мінЗП, на різницю між цими двома величинами донараховуємо ЄСВ.

Важливо! Якщо ви нараховували в 2016 році допомогу по вагітності та пологах за місяці 2017 року, прогляньте місячні суми допомоги!

img 4Якщо їх величина менша «мінімалки», виконайте ЄСВ-вимогу у відповідному місяці (місяцях).

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 (6, 16, 18) років. Якщо в місяці, на який припадає така відпустка, працівникові не нараховувалися виплати, що входять у базу нарахування ЄСВ (база нарахування ЄСВ дорівнює нулю), ЄСВ-вимогу не застосовуємо.

АЛЕ! Якщо в звітному місяці, на який припадає початок або закінчення такої відпустки, або в місяці, який не був повністю відпрацьований у зв’язку з відпусткою для догляду за дитиною, працівниці нараховувалися які-небудь виплати, з яких справляється ЄСВ, виконайте ЄСВ-вимогу!

Прогул. Якщо працівник прогуляв частину місяця, у зв’язку з чим база нарахування ЄСВ виявилася нижча мінЗП, роботодавцеві доведеться виконати ЄСВ-вимогу. Якщо прогуляв увесь звітний місяць і база нарахування ЄСВ дорівнює нулю, ЄСВ-вимогу не виконуємо.

Простій з вини роботодавця. Виконуємо ЄСВ-вимогу.

Непрацездатність. Для цілей порівняння з мінЗП перехідні лікарняні відносимо до місяців, за які вони нараховані. Якщо через лікарняні фактична база нарахування ЄСВ виявилася нижча мінЗП, виконуємо ЄСВ-вимогу.

Військова служба. Виконуємо ЄСВ-вимогу.

Сумісник / інвалід / цивільно-правовий договір

Працівник — зовнішній сумісник. ЄСВ-вимогу не виконуємо.

Працівник — внутрішній сумісник. ЄСВ-вимогу виконуємо. Важливо! Щодо такого працівника з мінЗП слід порівнювати загальну базу нарахування ЄСВ, в яку увійдуть і доходи, нараховані за основним місцем роботи, і доходи, нараховані за місцем роботи за сумісництвом (внутрішнім).

Зміна статусу «основний працівник — працівник-сумісник». У місяці звільнення з основного місця роботи і прийому на місце роботи за сумісництвом (переведення з основного місця роботи на місце роботи за сумісництвом) ЄСВ-вимогу не застосовуємо.

Підстава — частину місяця працівник працював за сумісництвом, а ЄСВ-вимога не працює щодо доходів сумісника.

Працівник-інвалід, працевлаштований у підприємця. До бази нарахування таких працівників застосовують загальну ставку ЄСВ 22 %. Тому ЄСВ-вимога працює.

Зміна статусу «звичайний працівник — працівник-інвалід» у юрособи. Якщо така зміна статусу сталася в середині звітного місяця, ЄСВ-вимогу можна не застосовувати.

Фізична особа, яка працює за цивільно-правовим договором. Якщо такий договір на виконання робіт (надання послуг) укладено з працівником підприємства, для якого це місце роботи є основним, ЄСВ-вимогу виконуємо.

img 5У цьому випадку з розміром мінЗП порівнюємо загальну базу нарахування ЄСВ за місяць, у тому числі і суму винагороди за таким договором, що припадає на цей місяць.

Якщо виконавець за договором — це працівник — зовнішній сумісник або непрацівник підприємства (стороння фізична особа), ЄСВ-вимогу не виконуємо.

Відображення в ЄСВ-звітності

Суму, на яку донараховуємо ЄСВ у зв’язку з виконанням цієї вимоги і яка дорівнює різниці між мінЗП і фактичною базою нарахування ЄСВ (далі називатимемо її ЄСВ-різниця), ми відображаємо тільки в ЄСВ-звітності. У Звіті з ЄСВ:

img 6Нараховувати ЄСВ-різницю у бухобліку як дохід працівника та обкладати її ПДФО і військовим збором не потрібно!

— у таблиці 1 відображаємо ЄСВ-різницю в рядку 2.5, а суму нарахованого на неї ЄСВ — в рядку 3.5;

— у таблиці 6 для відображення ЄСВ-різниці формуємо на працівника окремий рядок. У цьому рядку серед іншого проставляємо в графі 10 код типу нарахувань «13», в графі 19 — суму різниці між мінЗП і фактичною базою нарахування ЄСВ, а в графі 21 — суму ЄСВ, нарахованого на таку ЄСВ-різницю за ставкою 22 %.

Важливо! ЄСВ-різницю з кодом типу нарахувань «13» показують тільки у тому випадку, якщо її розраховують:

— у поточному місяці за поточний або в поточному за попередній у разі нарахування перехідних лікарняних***.

*** Ми знаємо, що зараз є труднощі з відображенням у звітності з ЄСВ різниці, визначеної за попередній звітний період у разі нарахування перехідних лікарняних. Програмне забезпечення не дає можливості відобразити її з кодом типу нарахувань «13», наполягаючи на штрафонебезпечному «2». Такі програмні фантазії йдуть у розріз з роз’ясненнями, наданими ДФСУ в підкатегорії 301.04.01 ЗІР. За роз’ясненнями ми звернемося до контролерів.

img 7Адже в цьому випадку обов’язок щодо проведення порівняльних розрахунків і сплати ЄСВ з «мінімалки» виникає в поточному місяці, після нарахування і «розкидання» лікарняних!

Якщо ж в минулому звітному періоді ЄСВ-різницю помилково не відобразили або відобразили, але не треба було цього робити, помилку виправляють у Звіті з ЄСВ за поточний звітний період. У цьому випадку в графі 10 таблиці 6 ЄСВ-різницю відображають з кодом типу нарахувань:

— «2» — якщо донараховують ЄСВ на ЄСВ-різницю, яка помилково не була відображена в минулому звітному періоді;

— «3» — якщо зменшують раніше відображене зобов’язання з ЄСВ на суму внеску з помилково визначеної ЄСВ-різниці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі