Податкові накладні на послуги — поки без коду!

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter 911.com
Податківці офіційно підтвердили, що проставляти код послуги в податковій накладній до внесення змін до форми такої накладної не треба. Усі подробиці далі.
коди послуг в податковій накладній

Ну що ж, постачальники послуг, а також їх покупці, нарешті можете зітхнути з полегшенням! Податківці в листі ДФСУ від 20.01.2017 р. № 1312/7/99-99-15-03-02-17 офіційно підтвердили, що вказувати коди послуг в податковій накладній поки не треба. Робити це доведеться тільки після того, як будуть внесені зміни у форму податкової накладної (див. цитату нижче).

img 1Оскільки діюча форма податкової накладної не містить окремого поля для відображення коду послуги <...> до внесення відповідних змін до форми податкової накладної та порядку її заповнення при складанні податкової накладної код послуги тимчасово не зазначається.

Звичайно ж, знаючи наших податківців, у обережних бухгалтерів виникло запитання: так, постачальникам можна не вказувати код послуг у податковій накладній, а ось чи збереже при цьому покупець право на податковий кредит по такій податковій накладній?

Відразу скажемо: турбуватися тут немає про що. Податківці підтвердили, що відсутність коду послуг в податковій накладній до внесення змін до форми податкової накладної не визнається помилкою, допущеною при складанні податкової накладної. Тобто така податкова накладна (без коду послуг) надає покупцеві право на податковий кредит img 2.

Зауважимо, що в листі ДФСУ вказала і на такі моменти:

1. Коди по товарах. При постачанні товарів код УКТ ЗЕД у податковій накладній вказується обов’язково. Знову ж таки, податківці зазначили, що кодування товарів по вітчизняних непідакцизних товарах обов’язкове тільки в податкових накладних, складених починаючи з 1 січня 2017 року. Тобто в грудневих податкових накладних, які реєструвалися в січні, як і очікувалося, вказувати коди не треба. Код УКТ ЗЕД проставляється на усіх етапах постачання товарів від виробника або імпортера до кінцевого споживача незалежно від дати придбання або виготовлення такого товару (до 1 січня 2017 року або після цієї дати).

img 3По імпортних/підакцизних товарах вказується 10-значний код, по інших — не менше 4 знаків.

2. Коди УКТ ЗЕД у розрахунках коригування. Відповіли податківці і на запитання: чи ставити коди УКТ ЗЕД у розрахунках коригування, складених після 01.01.2017 р. до минулорічних податкових накладних? Висновок податківців такий: в усіх розрахунках коригування, складених у 2017 році, обов’язково повинен вказуватися код УКТ ЗЕД (незалежно від того, податкова накладна була складена до 01.01.2017 р. або після цієї дати).

3. Компенсуючі податкові накладні (згідно з пп. 198.5 і 199.1 ПКУ). Підтвердилися висновки про те, що в таких податкових накладних коди УКТ ЗЕД / коди послуг проставляти не треба.

На жаль, податківці не роз’яснили, як бути з підсумковими податковими накладними (з типом причини «11»). Від себе додамо, що доки Єдиний реєстр пропускає податкові накладні без коду УКТ ЗЕД.

img 4Тому можете їх реєструвати без коду. Ніяких негативних наслідків це не спричинить.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі