Теми статей
Обрати теми

«Кадрова азбука»: якщо в трудову книжку закралася помилка

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Записи в трудовій книжці беруть до уваги при призначенні пенсії, проведенні виплат за вислугу років і т. д. Тому неправильних або неточних записів у трудовій книжці бути не повинно. Але якщо раптом виявили помилку? Нічого страшного. Зараз усе виправимо.
помилки в нумерації, даті, наказі, після звільнення, суд

Хто і яким чином виправляє?

Виправляти помилки в записах у трудових книжках працівників можуть тільки роботодавці, які, власне, такі неточні записи припустили. Немає роботодавця (ліквідований, «розреєструвався»)? Тоді «тягар виправлення» лягає на плечі правонаступника. Якщо його немає — вищій організації, якщо і її не існує, — облархіву, держархіву.

img 1Новий роботодавець зобов’язаний лише посприяти працівникові вирішити виниклу проблему.

З «хто виправляє» розібралися. Залишилося з’ясувати, яким чином img 2.

Розпочнемо з основного правила. Раніше внесені неточні або неправильні записи в розділах «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження» і «Відомості про заохочення» трудової книжки закреслювати заборонено! Спосіб виправлення «закреслив — вписав нове» припустимо використати (за необхідності) тільки при коригуванні відомостей, наведених на титульному аркуші. А ось для виправлення записів у внутрішньому блоці трудової книжки п. 2.10 Інструкції № 58* передбачена своя спеціальна процедура. Розглянемо її на конкретних ситуаціях.

* Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників від 29.07.93 р. № 58.

Помилка в нумерації

Ситуація 1. У графі 1 розділу «Відомості про роботу» трудової книжки порушена нумерація записів. Наприклад, після запису № 8 від 16.01.2017 р. іде інший запис з тим же № 8, але вже від 30.06.2017 р.

На жаль, але порядок виправлення таких помилок в Інструкції № 58 не прописаний img 3. На нашу думку, потрібно діяти так. Укажіть: у графі 1 — наступний порядковий номер (у цій ситуації — «); у графі 2 — дату внесення виправлень; у графі 3 — номер запису, який є недійсним (у цій ситуації — № 8 від 30.06.2017 р., а потім — текст правильного запису); у графі 4 повторіть дату і номер наказу (розпорядження) роботодавця.

Наведемо зразок заповнення трудової книжки в цьому випадку (див. рис. 1).

img 4

Рис. 1. Виправляємо помилку, описану в ситуації 1

Помилка в даті

Ситуація 2. У графі 2 розділу «Відомості про роботу» трудової книжки проставлена неправильна дата прийому на роботу (переведення, звільнення).

На жаль, і в цьому випадку Інструкція № 58 не надає відповіді кадровикам, як виправити таку помилку. На нашу думку, слід чинити так. Укажіть: у графі 1 — черговий номер, наступний за порядком за номером останнього запису; у графі 2 — дату внесення виправлень; у графі 3 спочатку напишіть: «Запис за № таким-то недійсний», а потім повторіть запис про прийом на роботу із зазначенням тут же в тексті правильної дати прийому; у графі 4 — дату і номер наказу (розпорядження) роботодавця, на підставі якого спочатку в трудовій книжці був зроблений запис. Тобто повторіть тут реквізити наказу з неправильного запису.

Наведемо зразок заповнення трудової книжки в цьому випадку (див. рис. 2).

img 5

Рис. 2. Виправляємо помилку, описану в ситуації 2

У наказі — одне, у «трудовій» — інше

Ситуація 3. У графі 3 розділу «Відомості про роботу» трудової книжки запис не відповідає змісту наказу про прийом на роботу (припущена помилка при внесенні запису).

Як виправити? Укажіть: у графі 1 — черговий номер, наступний за порядком за номером останнього запису; у графі 2 — дату внесення змін; у графі 3 — номер запису, який є недійсним, а потім — текст правильного запису (тобто графу 3 почніть фразою: «Запис за № таким-то недійсний», а продовжте коректним варіантом запису: «Прийнятий за такою-то професією (посадою)»); у графі 4 — дату і номер наказу (розпорядження) роботодавця про прийом на роботу, запис з якого неправильно внесений у трудову книжку.

Наведемо зразок заповнення трудової книжки в цьому випадку (див. рис. 3).

img 6

Рис. 3. Виправляємо помилку, описану в ситуації 3

Помилка в наказі та «трудовій»

Ситуація 4. У наказі про прийом на роботу (від 13.04.2017 р. № 25-ос) найменування посади не відповідає штатному розпису. Помилка виявлена після внесення відомостей про прийом на роботу в трудову книжку працівника. Виданий наказ (від 10.07.2017 р. № 60-ос) про внесення змін до пункту наказу, у якому неправильно вказана назва посади працівника.

Діємо так: у графі 1 указуємо черговий номер, наступний за порядком за номером останнього запису; у графі 2 — дату внесення змін; у графі 3 вказують: «Запис за № таким-то недійсний», а продовжують коректним варіантом запису: «Прийнятий за такою-то професією (посадою)», де і вказують правильне найменування посади; у графі 4 — дату і номер уточнюючого наказу (розпорядження) роботодавця.

Наведемо зразок заповнення трудової книжки в цьому випадку (див. рис. 4).

img 7

Рис. 4. Виправляємо помилку, описану в ситуації 4

Помилка в найменуванні підприємства

Ситуація 5. У графі 3 розділу «Відомості про роботу» трудової книжки найменування підприємства вписане з помилкою. Замість «Приватне акціонерне товариство «Мотор» указано «Приватне підприємство «Мотор». Помилку виявили відразу.

Порядок виправлення такої помилки не прописаний в Інструкції № 58. На практиці виправляють таким чином. Після неправильного запису роблять запис у графі 3: «Запис «Приватне підприємство «Мотор» недійсний. Приватне акціонерне товариство «Мотор». Нумерувати цей виправляючий запис не потрібно.

Наведемо зразок заповнення трудової книжки в цьому випадку (див. рис. 5).

img 8

Рис. 5. Виправляємо помилку, описану в ситуації 5

Помилка в реквізитах документа

Ситуація 6. У графі 4 розділу «Відомості про роботу» трудової книжки вказані неправильні реквізити наказу про прийом на роботу (переведення, звільнення).

Вважаємо, що цю помилку потрібно виправляти так: у графі 1 вкажіть черговий номер, наступний за порядком за номером останнього запису; у графі 2 — дату внесення виправлень; у графі 3 — номер запису, який є недійсним, потім — текст правильного запису (тобто у графі 3 напишіть: «Запис за № таким-то недійсний. Прийнятий за такою-то професією (посадою)»); у графі 4правильні реквізити наказу. Наведемо зразок заповнення трудової книжки в цьому випадку (див. рис. 6).

img 9

Рис. 6. Виправляємо помилку, описану в ситуації 6

Помилка виявлена після звільнення

Ситуація 7. Неправильний запис у трудовій книжці, зроблений колишнім роботодавцем, виявлений після прийому на роботу до нового роботодавця.

Виправляючий запис має зробити те підприємство, яке внесло в трудову книжку працівника неправильний запис (див. п. 2.6 Інструкції № 58). Тому якщо на момент її виявлення працівник уже працює в нового роботодавця, такий виправляючий запис може бути внесений у трудову книжку працівника тільки після його звільнення від цього роботодавця, коли книжка виявиться на руках у працівника. У цьому випадку колишній роботодавець діє так: (1) знову вписує в трудову книжку у вигляді заголовка найменування підприємства-роботодавця; (2) вносить виправляючий запис; (3) завіряє виправляючий запис підписом належним чином (див. рис. 7).

img 10

Рис. 7. Виправляємо помилку, описану в ситуації 7

«Привіт» із суду

Ситуація 8. За рішенням суду працівник поновлений на колишній роботі.

У цьому випадку після запису про звільнення вкажіть: у графі 1 — порядковий номер запису; у графі 2 — дату внесення запису; у графі 3 — виправляючий запис: «Запис за № таким-то є недійсним. Поновлений на попередній роботі»; у графі 4 — реквізити наказу про поновлення працівника на роботі.

Ситуація 9. Суд змінив підставу звільнення працівника.

Дійте так: після запису про звільнення в трудовій книжці в графі 1 укажіть порядковий номер запису; у графі 2 — дату внесення запису; у графі 3 — «Запис за № таким-то є недійсним. Звільнений…» і наводьте нове формулювання; у графі 4 — реквізити наказу про зміну підстави звільнення.

img 11Приклад запису в графі 3: «Запис за № 8 є недійсним. Звільнений за власним бажанням, ст. 38 КЗпП України, 13.01.2017».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі