Теми статей
Обрати теми

Інспектор праці, та з новим посвідченням!

Юрій Товстоп’ят, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Візитна картка трудових інспекторів заграла новими барвами. Маємо на увазі не візитку в прямому розумінні цього слова, а затверджену Мінсоцполітики форму посвідчення інспектора праці*, за яким, усупереч загальновідомому прислів’ю, і зустрічатимуть найбільш, напевно, небажаних цього року візитерів.
трудові перевірки та інспекція

* Затверджена наказом Мінсоцполітики «Про затвердження форми та опису службового посвідчення інспектора праці» від 24.05.2017 р. № 866 (далі — наказ № 866). Набув чинності з 16.06.2017 р.

Як тепер виглядає посвідчення трудового інспектора, можна побачити безпосередньо в наказі № 866. З огляду на те, що свого часу країною прокотилася хвиля псевдоперевіряючих, вам буде корисно озброїтися такими знаннями, щоб не пустити на свій поріг шахраїв.

Отже, посвідчення інспектора праці є книжкою розміром 6 х 9 см у твердій обкладинці темно-червоного кольору. На лицьовому боці службового посвідчення розміщене таке (виконано золотим кольором): у верхній частині — зображення малого Державного Герба України; нижче під зображенням — одним рядком слова «ІНСПЕКТОР ПРАЦІ». На внутрішньому боці, окрім іншого, можна побачити і фото інспектора, яке має бути скріплене гербовою печаткою Держпраці.

img 1Внутрішні сторінки службового посвідчення виготовлені із захищеного паперу з фоновою сіткою червоного кольору, що допоможе відрізнити оригінал від підробки.

Яких безмірних і надмірних можливостей надає таке посвідчення інспекторові — ви вже знаєте**. З вашого ж боку вимагається (точніше, ви маєте право) таке посвідчення перевірити (згідно з п.п. 1 п. 14 Порядку № 295***).

** Стаття «На травневі КМУ явив світу порядки трудових перевірок» у журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 20.

*** Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295.

Зверніть увагу: згідно з п. 4 цього Порядку форма посвідчення має бути оприлюднена також на офіційному веб-сайті Держпраці (http://dsp.gov.ua/).

Відсутність на офіційному сайті Держпраці рішення Мінсоцполітики про форми службового посвідчення інспектора праці, а також акта, довідки, припису, вимоги і переліку питань, що підлягають інспекції, — підстава для того, щоб не допустити «трудового» інспектора до проведення інспекційного відвідування.

img 2Таке ж право надає і відсутність у «трудового» інспектора службового посвідчення (див. п.п. 2 п. 14 Порядку № 295).

Тому поки такі документи (окрім, власне, форми посвідчення) не ухвалені (тобто і не оприлюднені), інспекційних відвідувань формально можна уникнути.

Також слід знати, що Держпраці зобов’язана вести реєстр посвідчень інспекторів праці. Причому посвідчення, за яким відсутня інформація в такому реєстрі, вважається недійсним. До речі, перевірити таку інформацію можна на сайті Держпраці (http://dsp.gov.ua/informatsiia-pro-sluzhbovi-posvidchennia-inspektoriv-pratsi/) або за телефоном (044) 288-10-00.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі