Теми статей
Обрати теми

Неповнолітній працівник — інвалід: ставка ЄСВ і податкова соцпільга

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску, методології та розгляду звернень платників податків Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби України, Білова Наталя, експерт з питань оплати праці
На період літніх канікул підприємство прийняло на роботу громадянина віком до 18 років, який до того ж є інвалідом. Чи можна застосовувати до його зарплати пільгову ставку ЄСВ — 8,41 %, «спецінвалідну» податкову соцпільгу з ПДФО в підвищеному розмірі?
ставка ЄСВ 8,41 %, ПСП

ЄСВ. Згідно з ч. 13 ст. 8 Закону про ЄСВ на трудові виплати (зарплату, лікарняні, декретні), що ввійшли до бази нарахування ЄСВ, визначеної працівникові-інвалідові, роботодавці-юрособи* нараховують ЄСВ за пільговою ставкою — 8,41 %.

* Роботодавці-підприємці, як і раніше, «відсторонені» від ставки ЄСВ 8,41 %.

При цьому підтвердженням того, що працівникові встановлена інвалідність, слугує завірена копія довідки до акта огляду медико-соціальної експертної комісії (далі — МСЕК) про встановлення групи інвалідності (за формою № 157-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 30.07.2012 р. № 577). Це прямо прописано в абзаці другому п. 7 п. 1 розд. III Інструкції № 449**.

** Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

img 1Зверніть увагу: завіряє копію такої довідки безпосередньо роботодавець працівника-інваліда.

Проте відповідно до правил, що діють на сьогодні, діти-інваліди направляються в МСЕК — на переогляд — не пізніше за один місяць до досягнення 18 років (п. 14 Порядку видачі медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років, затвердженого наказом МОЗ від 04.12.2001 р. № 482).

Це пов’язано з тим, що МСЕК проводиться з метою встановлення інвалідності тільки хворим, які досягли повноліття (п. 3 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2009 р. № 1317).

А до моменту отримання довідки з МСЕК документом, що підтверджує визнання дитини віком до 18 років інвалідом, є відповідний медичний висновок за формою № 080/о «Медичний висновок про дитину-інваліда до 18 років», затвердженою тим же наказом МОЗ від 04.12.2001 р. № 482.

img 2Цей висновок оформляє лікарсько-консультаційна комісія дитячої лікувально-профілактичної установи за місцем проживання дитини.

Таким чином, неповнолітній працівник-інвалід не може надати своєму роботодавцеві копію довідки до акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності за формою № 157-1/о, як того вимагає Інструкція № 449 (ср. ). Відповідно стягнення ЄСВ з доходу працівника-інваліда, який не досяг 18 років, здійснюється за звичайною ставкою 22 % img 3.

Податкова соцпільга з ПДФО. Тепер про податкову соціальну пільгу (ПСП). Претендувати на неї працівники мають право, якщо:

1) їх зарплата за місяць не перевищує граничного розміру доходу, що надає право на податкову соцпільгу (у загальному випадку у 2017 році — 2240 грн. (1600 грн. х 1,4));

2) вони впродовж звітного податкового місяця одночасно із зарплатою не отримували доходи у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету ( п.п. 169.2.3 ПКУ).

У зв’язку із цим зазначимо, що дітям-інвалідам призначається державна соцдопомога відповідно до Законів № 2109 і № 1727***. Але хоча така «інвалідна» виплата здійснюється з бюджету, вона не названа в п.п. 169.2.3 ПКУ серед «бюджетних» виплат, отримуючи які, працівник втрачає право на податкову соцпільгу.

*** Закони України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» від 16.11.2000 р. № 2109-III і «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» від 18.05.2004 р. № 1727-IV відповідно.

Тому факт її отримання в цьому випадку ролі не відіграє.

Чи означає це, що такий працівник може скористатися «спецінвалідною» податковою соцпільгою, передбаченою п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ, у підвищеному розмірі (у 2017 році — 1200 грн. (800 грн. х 1,5))? На жаль, ні img 4. Чому?

Тому що така пільга призначена тільки для працівників — інвалідів I і II груп, у тому числі з дитинства. А ми з вами вже знаємо (див. вище), що групи інвалідності МСЕК установлює тільки хворим громадянам, які досягли повноліття.

Що стосується хворих неповнолітніх громадян, то вони аж до 18 років можуть мати виключно статус «дитина-інвалід віком до 18 років», який їм присвоює лікарсько-консультаційна комісія дитячої лікувально-профілактичної установи за місцем їх проживання, без установлення групи інвалідності.

Крім того, щоб скористатися правом на пільгу в підвищеному розмірі, працівник-інвалід I або II групи повинен надати роботодавцеві разом із заявою про застосування податкової соцпільги (п.п. 5 п. 5 Порядку № 1227****): або копію пенсійного посвідчення, або довідку МСЕК. А в дитини-інваліда, якій ще немає 18 років, документа, що підтверджує групу інвалідності, ще раз повторимо, не може бути в принципі.

**** Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227.

img 5Ці документи потрібні для того, щоб підтвердити присвоєну групу інвалідності.

Не має права працюючий неповнолітній інвалід розраховувати і на «дитячу» податкову соцпільгу, передбачену п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ. Адже ця пільга надається батькам, які утримують дитину-інваліда, а не самій дитині-інвалідові.

Висновок: неповнолітні працівники-інваліди мають право лише на звичайну податкову соцпільгу «на себе» в розмірі 800 грн. (1600 грн. х 0,5) на підставі п.п. 169.1.1 ПКУ, при дотриманні перелічених вище умов щодо суми зарплати за місяць і виплат, які працівник не повинен отримувати одночасно із зарплатою, якщо хоче скористатися соцпільгою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі