Теми статей
Обрати теми

Запит на податкову консультацію: дату підписання виділяйте окремо!

Смердов Віталій, шеф-редактор, buhgalter911@mail.ua
Ви, мабуть, пам’ятайте, що з 1 квітня правила надання індивідуальних податкових консультацій змінилися*. При цьому разом з такими змінами платники зіткнулися і з першими проблемами. З однією з них ви ознайомитеся в цій статті, що дозволить вам не наступити на граблі, з якими вже зіткнулася маса людей.
вчимося на чужих помилках, адміністрування

* Про це детальніше ви можете прочитати в статтях «Індивідуальні податкові консультації: новий Порядок і Ко» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 22), «Податкові консультації «на зламі часів»: найближче майбутнє» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 12).

Бізнес активно користується можливістю отримання від ДФС індивідуальних податкових консультацій. Відповіді від податківців надходять різні. Але за практикою цінність відповіді залежить не лише від контролерів, але і від запиту. Тому його змісту (особливо опису проблеми і формулюванню запитання) приділяйте особливу увагу.

Тим паче що з 1 квітня запит на отримання індивідуальної податкової консультації повинен містити ряд обов’язкових реквізитів. Якщо хоч би одного з них у запиті немає, податківці мають право повернути його без відповіді. І, як показала практика, повертають.

Так, у числі обов’язкових реквізитів запиту п. 52.1 ПКУ називає дату його підписання. Багато хто при цьому вважає, що із цією метою в запиті достатньо вказати його дату як вихідного документа: наприклад, «Вих. № 1234/567 від 30.05.2017 р.». І, на жаль, не вгадали img 1. У такому разі податківці, зазвичай, посилаються на відсутність у запиті обов’язкового реквізиту і повертають його платникові без відповіді. Так, підхід спірний, але від цього платникові не легше.

img 2Або готуйте запит наново (що довго), або оскаржте відмову в суді (що, як ви розумієте, ще довше).

Враховуючи це, щоб не наступати на ті ж граблі, настійно рекомендуємо вам виділяти в таких запитах окреме поле з найменуванням «Дата підписання»!

Плюс ще декілька нюансів:

— податківці твердять, що індивідуальна консультація не може використовуватися як доказова база із застосування ПКУ (оскільки адресована конкретному платникові). Тож якщо ви побачили консультацію з висновком, який підходить для вас, краще запросіть її і для себе, пославшись при цьому на таку консультацію як на аналогію.

Іноді платники побоюються просити консультації через ризик отримати поганий висновок, на який потім доведеться зважати. Враховуючи це, практикується отримання таких консультацій спочатку на «дружні» (у тому числі консалтингові) компанії. Якщо висновок ДФС позитивний, запит на потрібну компанію перескладається під кальку з посиланням на позитивний лист;

— не забувайте вказувати в запиті на консультацію його вихідний номер. Буває, що податківці зволікають з відповіддю. У такому разі ви зможете подзвонити в їх канцелярію і за номером запиту дізнатися про статус відповіді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі